Coronavirus - wat betekent het voor je taalreis

Vergroot je wereld, leer een taal... Dat is altijd onze slogan geweest. Die wereld is op dit moment een stuk kleiner geworden met alle maatregelen die genomen worden om het coronavirus te bestrijden. De wereldwijde impact raakt ons bedrijf StudyTravel maar helaas ook jou als taalreiziger.

Alle taalreizen met vertrek tot en met 8 juni kunnen helaas niet meer plaatsvinden. Het is de vervelendste beslissing die wij in ons 27 jarig bestaan hebben moeten nemen. Maar we doen ons best om je zo goed mogelijk te informeren. En om je alternatieven en oplossingen aan te reiken als je taalreisplannen overhoop gegooid worden. 

Hieronder zullen we de meest gestelde vragen beantwoorden.

Ik heb een taalreis bij StudyTravel geboekt met vertrekdatum in de periode tot en met 8 juni; gaat mijn taalcursus door?

Nee, je taalcursus gaat helaas niet door. De beslissing is het gevolg van de vergaande maatregelen die nu wereldwijd worden genomen om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. De corona-epidemie is inmiddels uitgeroepen tot pandemie. Het gaat om een zeer uitzonderlijke situatie en wij kunnen niet langer uitsluiten dat je als taalreiziger (veel) hinder zult ondervinden tijdens je verblijf op de bestemming. Door deze onvermijdbare en buitengewone omstandigheden vinden wij het niet langer verantwoord om je taalreis door te laten gaan, ongeacht je bestemming.

Veel overheden van landen waar wij onze taalcursussen aanbieden, hebben in de afgelopen dagen besloten om hun grenzen geheel of gedeeltelijk te sluiten.  Naar alle waarschijnlijkheid gaan in de komende dagen meer en meer landen beperkingen opleggen aan reizigers. Daarnaast vrezen wij dat we je op de bestemming op dit moment niet de taalreis kunnen bieden die je mag verwachten, als gevolg van de beperkingen die overheden ter plaatse opleggen of in de komende periode kunnen opleggen. Het risico is erg groot dat het openbare leven op de vakantiebestemming stil valt omdat restaurants, bars, musea en winkelcentra gesloten zijn. Daarnaast bestaat er een kans dat je in de accommodatie te maken krijgt met quarantainemaatregelen als gevolg van besmettingen. Tot slot valt niet uit te sluiten dat de Nederlandse overheid verdere beperkingen oplegt aan het reizen binnen Nederland en/of het verblijven op drukke plaatsen zoals luchthavens.

We hebben in de afgelopen dagen bovendien gemerkt dat een steeds groter deel van onze klanten in deze uitzonderlijke situatie liever thuis in Nederland blijft. En dat kunnen we ons goed voorstellen.

Wat betekent het voor mij als mijn taalreis niet doorgaat?

Je taalcursus en (indien geboekt) accommodatie gaat niet door maar je bent je geld niet kwijt. Je houdt het als tegoed door middel van de "Corona voucher" en je mag je taalreis kosteloos uitstellen naar een andere datum.

Je hoeft niet meteen te beslissen wanneer je wil en kunt gaan. Het tegoed blijft geldig tot een jaar na de originele startdatum. 

Wanneer de taalreis met de nieuwe vertrekdatum duurder is (bijv. als gevolg van seizoenstoeslagen), betaal je het verschil bij. Wanneer de taalreis goedkoper uitvalt, betalen we je het verschil terug met een maximum van 50% van het prijsverschil. 

Een geluk bij een ongeluk: je hebt geboekt bij StudyTravel en wij zijn lid van de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Je betaalde reissom is bij ons veilig en valt onder de dekking van dit fonds. Die financiële zekerheid heb je dus!

We realiseren ons dat wij – onder normale omstandigheden – bij een annulering door de reisorganisator de gehele reissom moeten terugbetalen. De huidige situatie is echter zo uitzonderlijk dat wij ons op het standpunt stellen dat het gerechtvaardigd is om hiervan af te wijken. Wij worden hierin gesteund door het feit dat in Italië en Frankrijk dit systeem al door vele reisorganisaties wordt gehanteerd. Feitelijk staat dit systeem gelijk aan de mogelijkheid om kosteloos om te boeken zoals nu door diverse Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties wordt gedaan. Wij rekenen op je begrip hiervoor.

Hoe zit het met de vlucht, kan ik die ook uitstellen?

Voor sommige taalreizigers heeft StudyTravel in overleg de vliegreis geboekt. De annulerings/wijzigingsvoorwaarden hangen af van de luchtvaartmaatschappij. StudyTravel zal met elke cursist persoonlijk contact opnemen over de mogelijkheden.

Heb je zelf een vlucht geboekt, houd dan de informatie van de betreffende luchtvaartmaat-schappij in de gaten. Zij zullen je waarschijnlijk (als je vertrekdatum dichterbij komt) een aanbod doen om je reservering te wijzigen.

Is het verstandig om een reis- of annuleringsverzekering af te sluiten vanwege het coronavirus?

Wij raden altijd aan om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten, ongeacht de situatie. Wel is het zo dat elke verzekering anders in elkaar zit, dus je moet de polisvoorwaarden vooraf goed checken om zeker te weten wat wel en niet wordt vergoed. Ook raden wij je aan om te checken wat je ziektekostenverzekering precies dekt. Op basis van de Wet op de Reisovereenkomst vergoedt de reisorganisatie geen kosten ná de oorspronkelijke terugreisdatum, mocht je in je accommodatie in quarantaine worden geplaatst. Daarnaast zijn wij als reisorganisatie niet verantwoordelijk voor het regelen en betalen van je nieuwe terugvlucht als je door quarantaine de oorspronkelijk geboekte terugvlucht mist. We zijn wél verplicht om je in een situatie als deze bij te staan en te ondersteunen en dat zullen wij ook doen. 

Boekingen met vertrek na 8 juni 2020

Op grond van het advies van de regering, raden wij al onze taalreizigers met een vertrekdatum t/m 8 juni aan niet op taalreis te gaan. Voor alle vertrekdata na 8 juni en later, gaan we, op basis van de informatie die we nu hebben, ervan uit dat de taalreis doorgaat. Dit is uiteraard afhankelijk van de actuele situatie op dat moment. Heb je twijfels over je taalreis? Dan kun je de taalreis uitstellen. 

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes