D.E.L.E. (Diploma de Español como Lengua Extranjera)

Als je je taalcursus wilt afsluiten met een officieel diploma, bijvoorbeeld omdat je in Spanje wilt gaan studeren of werken, dan raden wij je een voorbereidingscursus op het DELE-examen aan. Afhankelijk van je niveau van het Spaans volg je eerst een intensieve taalcursus om je Spaans op het juiste niveau te krijgen om met de examencursus te kunnen starten. Het DELE-examen maak je ter plaatse na afloop van de examencursus.

Spaans leren

Het 'Diploma de Español como Lengua Extranjera' (diploma Spaans als vreemde taal) wordt verstrekt door Instituto Cervantes in opdracht van het Spaanse ministerie van Onderwijs en Wetenschap. Instituto Cervantes is de grootste internationale organisatie op het gebied van het onderwijs van de Spaanse taal en heeft als doel de taal en cultuur van Spanje en de Spaanssprekende landen wereldwijd te verspreiden. Meer informatie over het DELE examen vind je hier http://diplomas.cervantes.es/

Het DELE-diploma kun je op alle 6 niveaus van het Europees Referentiekader behalen; A1, A2, B1, B2, C1 en C2.

Tijdens het examen worden de vaardigheden lezen, schrijven, luisteren en spreken getest. Vanaf niveau B1 komt daar nog het onderdeel grammatica en vocabulaire bij.

Het DELE-diploma is het enige erkende diploma Spaans voor anderstaligen. Het diploma is van veel waarde voor studenten die bijvoorbeeld aan een Spaanse universiteit willen gaan studeren of mensen die in een Spaanstalig land willen gaan werken. Bovendien staat het goed op je cv. Wij raden dan ook iedereen die Spaans gaat leren voor een langere tijd aan om het DELE-examen te doen.

De beste voorbereiding op het DELE-examen is natuurlijk een taalcursus en verblijf in het land waar de taal gesproken wordt. De examens vinden op de meeste bestemmingen 3 keer per jaar plaats, in mei, augustus en november, dus zorg voor een goede planning. Op een aantal scholen zijn ook de overige data (april en november) beschikbaar. De uiterste inschrijfdatum voor het examen is 4 tot 6 weken voor de examendatum.

Voor meer informatie over de examendata van 2017, zie de website van het Instituto Cervantes.


DELE examendata 2017:

  • 7 april 2017 (inschrijving vóór: 15 februari 2017). Geldt voor niveaus: A1, A2, B1, B2, C1.
  • 13 mei 2017 (inschrijving vóór: 29 maart 2017). Geldt voor niveaus: A1, A2, B1, B2, C1, C2. 
  • 14 juli 2017 (inschrijving vóór: 24 mei 2017). Geldt voor niveaus: A2, B1, B2, C1. 
  • 13 oktober 2017 (inschrijving vóór: 30 augustus 2017). Geldt voor niveaus: A2, B1, B2. 
  • 25 november 2017 (inschrijving vóór: 11 oktober 2017). Geldt voor niveaus: A1, A2, B1, B2, C1, C2. 

De tijd die nodig is voor je voorbereiding op het examen van je keuze hangt af van je beginniveau, je inzet en de intensiteit van je taalcursus. Neem gerust contact op met StudyTravel voor een advies op maat.

Op diverse bestemmingen in Spanje en in Latijns Amerika kun je een voorbereidende taalcursus op het DELE-examen volgen én aansluitend het examen afleggen. Voor een overzicht ga je naar 'vind je cursus op maat' en selecteer alle examencursussen Spaans. 

De prijs van de voorbereidingscursus verschilt per school en per bestemming. De kosten van het examen hangen af van het niveau en het land waar je het examen aflegt en bedragen ca. € 110 - € 215,-. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de cursusprijs.

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes

International Association of Language Centres Association of Language Travel Organisations World Youth Student and Educational Travel Confederation World Youth Student and Educational Work & Volunteer Abroad STUDY WYSE