DELF/DALF examencursus

Als je je taalcursus wil afsluiten met een officieel diploma, bijvoorbeeld omdat je in Frankrijk wil gaan studeren of werken, dan raden wij je een voorbereidingscursus op het DELF of DALF examen aan. Afhankelijk van je niveau van het Frans volg je eerst een intensieve taalcursus om je Frans op het juiste niveau te krijgen om met de examencursus te kunnen starten. Het DELF of DALF examen maak je ter plaatse na afloop van de examencursus.

Wat is het DELF of DALF examen?
Waarom een DELF of DALF examen?
Waar en wanneer?
Wat zijn de kosten?

Wat is het DELF of DALF examen?

DELF examens zijn de officiële Franse taalexamens die leiden tot een officieel diploma waarmee je jouw mate van de Franse taalbeheersing kunt aantonen.

DELF staat voor Diplôme d'Etudes en Langue Française. De examens bestaan op 4 verschillende niveaus (niveau A1, A2, B1 en B2 van het Europees Referentiekader). Voor de hogere niveaus (C1 en C2) bestaan DALF examens (Diplôme Approfondi de Langue Française). Het Europees Referentiekader onderscheidt 6 niveaus. A1 en A2 zijn vergelijkbaar met basiskennis. Heb je niveau B1 of B2, dan beheers je de taal al behoorlijk goed. Gevorderden hebben niveau C1 of het hoogste niveau C2. Meer informatie over deze niveaus vind je op de website van Council of Europe

 

Onderdelen van het examen

De DELF en DALF examens bestaan op alle niveaus uit 4 onderdelen. Alle onderdelen tellen even zwaar mee voor de einduitslag. Dit zijn de onderdelen:

Spreekvaardigheid
Schrijfvaardigheid
Luistervaardigheid
Begrijpend lezen

Je kunt maximaal 25 punten scoren per onderdeel. Je hebt het examen gehaald als jouw totaalscore minimaal 50 punten is. Daarnaast mag je score per onderdeel niet lager dan 5 punten zijn.

De tijd die je krijgt per onderdeel (en dus de totale duur van het examen) hangt af van het niveau van het DELF of DALF examen dat je aflegt. De tijden variëren als volgt:

Spreekvaardigheid: 5-30 minuten
Schrijfvaardigheid: 30-150 minuten
Luistervaardigheid: 20-40 minuten
Begrijpend lezen: 30-60 minuten

Hoe lang heb je nodig voordat je kunt slagen?

Het aantal weken dat je exact nodig hebt om voor de DELF of DALF examens te kunnen slagen, verschilt van persoon tot persoon. Dit hangt onder andere af van het aantal uren dat je buiten de lessen om aan Frans besteedt en van je aanleg voor de taal. Hieronder vind je een indicatie van het aantal weken / lesuren taalonderwijs dat een beginner nodig heeft om de examens te kunnen halen.

DELF A1: 4 weken / 60 lesuren
DELF A2: 10 weken / 160 lesuren
DELF B1: 16 weken / 310 lesuren
DELF B2: 22 weken / 490 lesuren
DALF C1: 26 weken / 690 lesuren
DALF C2: 32 weken / 890 lesuren

Terug naar boven

Waarom een DELF of DALF examen?

De DELF en DALF diploma's zijn de enige erkende diploma's Frans voor anderstaligen. Het diploma is van veel waarde voor studenten die bijvoorbeeld aan een Franse universiteit willen gaan studeren of mensen die in een Franstalig land willen gaan werken. Bovendien staat het goed op je cv. Wij raden dan ook iedereen die Frans gaat leren voor een langere tijd aan om het DELF of DALF examen te doen.

Terug naar boven

Waar en wanneer?

De beste voorbereiding op het DELF of DALF examen is natuurlijk een taalcursus en verblijf in het land waar de taal gesproken wordt. Op de volgende bestemmingen in Frankrijk kun je een voorbereidingscursus op het DELF en/of DALF examen volgen én aansluitend het examen afleggen:

Annecy
Antibes
Biarritz
Bordeaux
Lyon
Montpellier
Nice
Parijs
Rouen

De examens vinden slechts een aantal keer per jaar plaats, dus zorg voor een goede planning. De examendata verschillen per bestemming (indicatie: maart, mei, augustus en december). Neem gerust contact op met StudyTravel voor een advies op maat.

Terug naar boven

Wat zijn de kosten?

De prijs van een examencursus verschilt per taalschool en per bestemming. Ook de kosten van het examen worden per school bepaald en zijn niet altijd inbegrepen in de cursusprijs. Ter indicatie moet je rekening houden met examenkosten tussen €100,- en €200,-. Per bestemming zijn in het prijsoverzicht de eventuele extra kosten voor het examen aangegeven.

Terug naar boven

laatst bekeken

StudyTravel gebruikt cookies om de website optimaal te laten functioneren.

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes