studytravel
menu

Contact houden met het thuisfront

Geschreven door Crissy Huberts op 11 05 2020

Tijdens je taalreis wil je het liefst al je ervaringen delen met het thuisfront. Je maakt natuurlijk veel mee en al die nieuwe indrukken wil je graag bespreken met je familie en vrienden. Om je ertegen te beschermen dat je achteraf meer bezig bent geweest met het informeren van het thuisfront dan het genieten op de bestemming, is het aan te raden je contact te minimaliseren.

In de voorbereiding naar je taalreis toe kun je met jezelf en met het thuisfront afspreken om het contact te reduceren tot 1 of 2 keer per week. Het fijnst is als je een vaste dag/ tijdstip met ze afspreekt. Op deze manier heb je evengoed contact met ze én kun je alvast uitkijken naar het gesprek. In de tussentijd heb je al veel indrukken opgedaan, dan sta je vast te popelen om dit te delen!

Veel studenten gebruiken Skype, Facebook of WhatsApp om contact te houden met het thuisfront. Eén keer per week een uur skypen maakt het leuker dan 10 keer per dag een appje sturen. Jij maakt natuurlijk ontzettend veel mee, maar bij je familie en vrienden blijven de routine matige zaken gewoon doorgaan. Een appje zegt wellicht lang niet zo veel als wanneer je op Skype vertelt hoe je ervaringen zijn! Een expressie van een gezicht of het horen van een stem doet mensen veel meer dan wat ‘losse’ WhatsApp berichten. Dat maakt het voor jezelf ook leuker doordat je ziet dat je thuisfront enthousiast wordt van jouw verhalen. 

Stuur een kaartje vanaf je taalreis-bestemming

Tip: stuur een kaartje per post. Je denkt misschien wat saai, maar het blijkt dat het schrijven van een kaartje niet alleen je thuisfront gelukkig maakt, ook jijzelf bent je meer bewust van wat je hebt meegemaakt als je het daadwerkelijk op papier zet.

Schrijf een blog

Tegenwoordig zijn er websites en apps waar je makkelijk je reisverhalen kunt delen met anderen. De app ‘polar steps’ is zo’n app waar je een blog kunt schrijven en kunt delen met familie, vrienden en andere geïnteresseerden. Het is een handige manier om in één keer iedereen bij te praten over de ervaringen tijdens je taalreis.

Je kunt er ook al je foto’s delen. Zo bundel je al je (taalreis) ervaringen én heb je in de toekomst een mooi naslagwerk om nog vaak bij weg te dromen. :-) Dan herleef je bijvoorbeeld meteen weer dat unieke koala moment in de outback van Australië!

Deel je ervaringen met anderen op taalreis

Houd jezelf bezig!

Vooral de eerste paar dagen van je taalreis zullen even wennen zijn. Een nieuw land, nieuwe taal, nieuwe mensen, het is veel om te verwerken. Het kan er zelfs even toe leiden dat je heimwee hebt! De verleiding is dan groot om snel en veel contact op te nemen met het thuisfront. Maar doe dat nu eens niet en probeer het jezelf zo druk mogelijk te maken die eerste dagen van je taalreis. 

Sociaal programma van de taalschool

Het sociale programma van de taalscholen werkt hier zeker aan mee. Iedere taalschool organiseert verschillende activiteiten en excursies na de lessen en in het weekend voor alle cursisten. Hieraan deelnemen betekent  dat je de uitdaging aangaat om het land, de taal en de andere mensen beter te leren kennen. Hierdoor vliegt de tijd en zul je weinig tijd hebben om over al die (gekke) nieuwe indrukken na te denken. Tijdens deze activiteiten praat je ook met andere studenten en kom je erachter dat jij niet de enige bent die het misschien een beetje moeilijk heeft. Je zult merken dat het uiteindelijk wel mee valt allemaal en dat je op deze manier snel went aan je nieuwe (tijdelijke) thuis. In Berlijn, München en Keulen bijvoorbeeld zijn er 3 activiteiten per week inclusief bij je taalcursus. Geen reden dus om niet deel te nemen aan deze activiteiten!

Mocht je het toch lastig vinden om contacten te leggen of vind je het spannend om je in te schrijven voor een activiteit? Praat dan eens met een medewerker van de taalschool die het activiteitenprogramma maakt. De medewerkers van de taalschool helpen je graag om deze onzekerheden weg te nemen. 

Ontdek de wereld tijdens je taalreis

Problemen of vragen?

Bij problemen of onzekerheden wil je het liefst even praten met je beste vriend of vriendin of je vader of moeder. Maar als je op taalreis bent, gaat dat niet zo makkelijk. Het is dan ook belangrijk om te weten dat je er tijdens je taalreis niet alleen voor staat. Ter plaatse kunnen mensen je vaak beter helpen dan je vader of moeder die op afstand zijn. Zowel de taalschool op bestemming als het StudyTravel team helpt je graag indien je problemen hebt of wanneer je je niet op je gemak voelt.

Dit kan over allerlei zaken gaan: het niveau van de klas waar je zin zit ligt te laag of te hoog, je voelt je niet op je gemak in de klas door een andere student, je gastgezin heeft andere regels en gewoonten dan je gewend bent, je voelt geen klik met het gastgezin of je weet niet hoe je om moet gaan met bepaalde culturele verschillen. Met al deze vragen kun je het beste met de ‘student welfare officer’ spreken of indien het je accommodatie betreft met de ‘accommodation manager’. Deze mensen hebben vaak veel ervaring en kennis en kunnen jou advies geven wat te doen.

Cultuurverschillen kunnen lastig zijn aan het begin van je taalreis

In sommige landen zoals in Spanje, Frankrijk of bijvoorbeeld Colombia, ontbijten mensen niet zo uitgebreid als wij Nederlanders. Dat wil niet zeggen dat ze jou het ontbijt niet gunnen of niets aan je willen uitgeven, nee dit is hún manier van ontbijten. Houd dan ook rekening met enige culturele verschillen voordat je je oordeel uitspreekt en sta open voor deze andere cultuur. 

Indien je je niet op je gemak voelt bij het gastgezin of je voelt je niet welkom, neem dan altijd contact op met de taalschool óf met StudyTravel! Zolang je op locatie bent kunnen wij nog iets voor je betekenen, zodra je terug in Nederland bent kunnen wij die ervaringen helaas niet meer terugdraaien. Als je gewoon even wil spuien of je komt er niet uit met de taalschool, schroom dan niet om contact met ons op te nemen, wij weten hoe het is om je soms even ‘alleen’ te voelen in een ander land en helpen je daarbij graag. 

Nieuwe internationale contacten tijdens je taalreis

Minimaliseer oud contact, optimaliseer taalbeleving!

Al deze bovengenoemde zaken kunnen je helpen je taalbeleving tot een succes te brengen. Je bent misschien maar één keer op taalreis om de Franse, Chinese of Engelse taal te leren. Het zou zonde zijn als je terugkijkt op een tijd waar je meer met je telefoon bezig bent geweest dan kennis opdeed en herinneringen maakte waar je je hele leven wat aan hebt! Wie weet houd je nog internationale vrienden over aan je taalreis die je over een tijdje, waar dan ook ter wereld, een bezoek brengt. :-) 

Instagram take-over

Wil je graag andere studenten inspireren om op taalreis te gaan? Iedere week hebben wij een Instagram take-over van één van onze studenten. Naast dat je andere studenten inspireert kun je als tip aan je thuisfront ook meegeven dat ze je take-over volgen!

Wil je meer weten over de mogelijkheden in het buitenland? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalreizen naar het buitenland.

Crissy Huberts
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

Halloween, el Día de los Muertos en el Día de Todos los Santos: zo wordt het gevierd op jouw taalreis bestemming!

Geschreven door Babette Bleeker op 26 10 2020

Het wordt weer kouder buiten, het is eerder donker, en de feestdagen komen weer langzaam in zicht. In Nederland leven we vooral toe naar Sinterklaas en de kerstperiode, maar in het buitenland wordt er vóór die tijd nog een ander groot feest gevierd; namelijk Halloween! Als er één land is waar Halloween uitgebreid gevierd wordt, dan is het wel de Verenigde Staten.

read more

Een ervaring om nooit te vergeten

Geschreven door Daniella op 24 07 2023

Hallo! Ik ben Daniella, ik ben 34 jaar en ik heb een taalreis naar Portsmouth in Engeland gemaakt voor 2 weken. Best spannend, voor het eerst alleen op reis, maar het was een geweldige ervaring en ik wil jullie graag vertellen over hoe ik uiteindelijk voor Portsmouth koos, hoe mij dag op school eruit ziet en wat je beslist moet bezoeken in je vrije tijd.

read more

Op taalreis naar Berlijn!

Geschreven door Yvo Nooteboom op 27 07 2020

Op 12 juli was het dan eindelijk zover: ik ging mijn Duits verbeteren op taalreis in Berlijn! Van tevoren vond ik het toch wel spannend, zo voor het eerst alleen op reis en op mezelf wonen, en dat ook nog eens twee weken lang, maar achteraf was deze spanning totaal niet nodig. Mijn treinreis (inclusief mondkapje!) verliep voorspoedig en tegen de avond kwam ik aan in mijn kamer in Berlijn.

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes