studytravel
menu

Contact houden met het thuisfront

Geschreven door door Crissy Huberts op 11 May 2020
INVESTEREN IN JEZELF VOORBEREIDING

Tijdens je taalreis wil je het liefst al je ervaringen delen met het thuisfront. Je maakt natuurlijk veel mee en al die nieuwe indrukken wil je graag bespreken met je familie en vrienden. Om je ertegen te beschermen dat je achteraf meer bezig bent geweest met het informeren van het thuisfront dan het genieten op de bestemming, is het aan te raden je contact te minimaliseren.

In de voorbereiding naar je taalreis toe kun je met jezelf en met het thuisfront afspreken om het contact te reduceren tot 1 of 2 keer per week. Het fijnst is als je een vaste dag/ tijdstip met ze afspreekt. Op deze manier heb je evengoed contact met ze én kun je alvast uitkijken naar het gesprek. In de tussentijd heb je al veel indrukken opgedaan, dan sta je vast te popelen om dit te delen!

Veel studenten gebruiken Skype, Facebook of WhatsApp om contact te houden met het thuisfront. Eén keer per week een uur skypen maakt het leuker dan 10 keer per dag een appje sturen. Jij maakt natuurlijk ontzettend veel mee, maar bij je familie en vrienden blijven de routine matige zaken gewoon doorgaan. Een appje zegt wellicht lang niet zo veel als wanneer je op Skype vertelt hoe je ervaringen zijn! Een expressie van een gezicht of het horen van een stem doet mensen veel meer dan wat ‘losse’ WhatsApp berichten. Dat maakt het voor jezelf ook leuker doordat je ziet dat je thuisfront enthousiast wordt van jouw verhalen. 

Stuur een kaartje vanaf je taalreis-bestemming

Tip: stuur een kaartje per post. Je denkt misschien wat saai, maar het blijkt dat het schrijven van een kaartje niet alleen je thuisfront gelukkig maakt, ook jijzelf bent je meer bewust van wat je hebt meegemaakt als je het daadwerkelijk op papier zet.

Schrijf een blog

Tegenwoordig zijn er websites en apps waar je makkelijk je reisverhalen kunt delen met anderen. De app ‘polar steps’ is zo’n app waar je een blog kunt schrijven en kunt delen met familie, vrienden en andere geïnteresseerden. Het is een handige manier om in één keer iedereen bij te praten over de ervaringen tijdens je taalreis.

Je kunt er ook al je foto’s delen. Zo bundel je al je (taalreis) ervaringen én heb je in de toekomst een mooi naslagwerk om nog vaak bij weg te dromen. :-) Dan herleef je bijvoorbeeld meteen weer dat unieke koala moment in de outback van Australië!

Deel je ervaringen met anderen op taalreis

Houd jezelf bezig!

Vooral de eerste paar dagen van je taalreis zullen even wennen zijn. Een nieuw land, nieuwe taal, nieuwe mensen, het is veel om te verwerken. Het kan er zelfs even toe leiden dat je heimwee hebt! De verleiding is dan groot om snel en veel contact op te nemen met het thuisfront. Maar doe dat nu eens niet en probeer het jezelf zo druk mogelijk te maken die eerste dagen van je taalreis. 

Sociaal programma van de taalschool

Het sociale programma van de taalscholen werkt hier zeker aan mee. Iedere taalschool organiseert verschillende activiteiten en excursies na de lessen en in het weekend voor alle cursisten. Hieraan deelnemen betekent  dat je de uitdaging aangaat om het land, de taal en de andere mensen beter te leren kennen. Hierdoor vliegt de tijd en zul je weinig tijd hebben om over al die (gekke) nieuwe indrukken na te denken. Tijdens deze activiteiten praat je ook met andere studenten en kom je erachter dat jij niet de enige bent die het misschien een beetje moeilijk heeft. Je zult merken dat het uiteindelijk wel mee valt allemaal en dat je op deze manier snel went aan je nieuwe (tijdelijke) thuis. In Berlijn, München en Keulen bijvoorbeeld zijn er 3 activiteiten per week inclusief bij je taalcursus. Geen reden dus om niet deel te nemen aan deze activiteiten!

Mocht je het toch lastig vinden om contacten te leggen of vind je het spannend om je in te schrijven voor een activiteit? Praat dan eens met een medewerker van de taalschool die het activiteitenprogramma maakt. De medewerkers van de taalschool helpen je graag om deze onzekerheden weg te nemen. 

Ontdek de wereld tijdens je taalreis

Problemen of vragen?

Bij problemen of onzekerheden wil je het liefst even praten met je beste vriend of vriendin of je vader of moeder. Maar als je op taalreis bent, gaat dat niet zo makkelijk. Het is dan ook belangrijk om te weten dat je er tijdens je taalreis niet alleen voor staat. Ter plaatse kunnen mensen je vaak beter helpen dan je vader of moeder die op afstand zijn. Zowel de taalschool op bestemming als het StudyTravel team helpt je graag indien je problemen hebt of wanneer je je niet op je gemak voelt.

Dit kan over allerlei zaken gaan: het niveau van de klas waar je zin zit ligt te laag of te hoog, je voelt je niet op je gemak in de klas door een andere student, je gastgezin heeft andere regels en gewoonten dan je gewend bent, je voelt geen klik met het gastgezin of je weet niet hoe je om moet gaan met bepaalde culturele verschillen. Met al deze vragen kun je het beste met de ‘student welfare officer’ spreken of indien het je accommodatie betreft met de ‘accommodation manager’. Deze mensen hebben vaak veel ervaring en kennis en kunnen jou advies geven wat te doen.

Cultuurverschillen kunnen lastig zijn aan het begin van je taalreis

In sommige landen zoals in Spanje, Frankrijk of bijvoorbeeld Colombia, ontbijten mensen niet zo uitgebreid als wij Nederlanders. Dat wil niet zeggen dat ze jou het ontbijt niet gunnen of niets aan je willen uitgeven, nee dit is hún manier van ontbijten. Houd dan ook rekening met enige culturele verschillen voordat je je oordeel uitspreekt en sta open voor deze andere cultuur. 

Indien je je niet op je gemak voelt bij het gastgezin of je voelt je niet welkom, neem dan altijd contact op met de taalschool óf met StudyTravel! Zolang je op locatie bent kunnen wij nog iets voor je betekenen, zodra je terug in Nederland bent kunnen wij die ervaringen helaas niet meer terugdraaien. Als je gewoon even wil spuien of je komt er niet uit met de taalschool, schroom dan niet om contact met ons op te nemen, wij weten hoe het is om je soms even ‘alleen’ te voelen in een ander land en helpen je daarbij graag. 

Nieuwe internationale contacten tijdens je taalreis

Minimaliseer oud contact, optimaliseer taalbeleving!

Al deze bovengenoemde zaken kunnen je helpen je taalbeleving tot een succes te brengen. Je bent misschien maar één keer op taalreis om de Franse, Chinese of Engelse taal te leren. Het zou zonde zijn als je terugkijkt op een tijd waar je meer met je telefoon bezig bent geweest dan kennis opdeed en herinneringen maakte waar je je hele leven wat aan hebt! Wie weet houd je nog internationale vrienden over aan je taalreis die je over een tijdje, waar dan ook ter wereld, een bezoek brengt. :-) 

Instagram take-over

Wil je graag andere studenten inspireren om op taalreis te gaan? Iedere week hebben wij een Instagram take-over van één van onze studenten. Naast dat je andere studenten inspireert kun je als tip aan je thuisfront ook meegeven dat ze je take-over volgen!

Wil je meer weten over de mogelijkheden in het buitenland? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalreizen naar het buitenland.

Crissy Huberts
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

Een tweede taal leren op latere leeftijd

Geschreven door Crissy Huberts op 06 May 2020

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het leren van een tweede taal op latere leeftijd veel voordelen biedt. Het is niet alleen leuk om op vakantie te zijn maar het helpt ook het vertragen van het ouderdomsproces! En de belangrijkste reden om een taalcursus te volgen is natuurlijk: je bent nooit te oud om te leren. :-)

read more

Taalcursus Engels op Malta

Geschreven door Chris Vlaanderen op 21 Dec 2017

Hee, mijn naam is Chris en ik ben 23 jaar oud. Afgelopen zomer was ik drie weken op Malta om daar mijn Engels te verbeteren. Maar waarom Malta? Op Malta spreken ze vloeiend Engels, het eiland is mooi en zomers en wordt daardoor steeds populairder bij Nederlanders.

read more

Iers avontuur!

Geschreven door Marloes Van Koutrik op 15 Aug 2018

Hoi! Ik ben Marloes en ik ben 19 jaar. 2 weken geleden vertrok ik vanuit Schiphol naar het mooie Cork in Ierland. Ik vond dit best wel heel erg spannend, het was namelijk de eerste keer dat ik in mijn eentje op vakantie ging. Ik had ook geen idee wat ik moest verwachten en sprong dus best wel in het diepe.

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes