IELTS examencursussen

Als je je taalcursus wil afsluiten met een officieel diploma, bijvoorbeeld omdat je in Engeland of Ierland wil gaan studeren of werken, dan raden wij je een voorbereidingscursus op het IELTS examen aan. In combinatie met de voorbereiding op het IELTS examen volg je een intensieve taalcursus. Dit is de beste manier om je Engels op het juiste niveau te krijgen om het IELTS examen met goed resultaat af te leggen. Je kunt het examen na afloop van de cursus ter plaatse afleggen. Het is ook mogelijk om het examen in Nederland te maken.

Wat is het IELTS examen?
Waarom een IELTS examen?
Waar en wanneer?
Wat zijn de kosten?

Wat is het IELTS examen?

Het 'International English Language Testing System' is een test om te kijken of je niveau van de Engelse taal geschikt is om te werken in een bedrijf of te gaan studeren aan een universiteit of opleiding waar de voertaal Engels is. Het diploma wordt erkend door bijna 5000 onderwijsinstellingen, bedrijven en overheidsinstellingen. Het IELTS examen wordt jaarlijks door meer dan 700.000 personen in 120 landen afgelegd.

Er zijn 2 soorten examentraining: General training en Academic. In beide gevallen bestaat het IELTS examen uit 4 onderdelen. Voor ieder onderdeel krijg je een score van min. 1 tot max. 9. Alle onderdelen tellen even zwaar mee. Het gemiddelde van de 4 scores is je eindresultaat.

Je kiest voor Academic Training als je aan een universiteit in het buitenland wil studeren of een undergraduate of postgraduate opleiding in het Engels gaan doen. Deze variant wordt op alle test centers afgenomen.

De General Training behandelt niet alle formele en academische taalvaardigheden, maar richt zich meer op de basisvaardigheden in een sociale en educatieve context. Deze variant is geschikt voor mensen die de middelbare school gaan doen in een Engelssprekend land, die gaan werken of een stage gaan doen (niet op academisch niveau), of willen emigreren naar Australië, Canada of Nieuw-Zeeland. Deze variant wordt niet op alle test centers afgenomen.

In sommige gevallen kan een werkgever toch om een Academic testresult vragen. Informeer bij twijfel even bij je werkgever/opleiding.

Een score van 5,5 is vergelijkbaar met Cambridge FCE, een score van 6,5 met Cambridge CAE en een score van 7,5 op het examen is vergelijkbaar met Cambridge CPE. Klik hier voor meer informatie over het Cambridge examen.

De onderdelen van het IELTS examen zijn: 

Begrijpend lezen: 60 minuten / 40 vragen
Luistervaardigheid: 30 minuten / 40 vragen
Schrijfvaardigheid: 60 minuten / 2 opgaven
Spreekvaardigheid: 11-14 minuten

De onderdelen luister- en spreekvaardigheden zijn hetzelfde voor Academic en General. De eerste 3 onderdelen worden op dezelfde dag getoetst. De examendatum voor het onderdeel spreekvaardigheid wordt in overleg met de school vastgesteld. Dit examen dient plaats te vinden in de week voor of na het toetsen van de overige 3 onderdelen. 

Bij de schrijfvaardigheid opdracht wordt o.a. gekeken naar de logica en samenhang in je verhaal en je gebruik van de grammatica.

Bij spreekvaardigheid zijn je uitspraak, woordenschat en gebruik van grammatica belangrijke punten.

Terug naar boven

Waarom een IELTS examen?

In veel gevallen dien je het IELTS examen te doen om toegelaten te worden op universiteiten of opleidingen met name in Engeland en Ierland (Academic). Ook indien je in het buitenland wil werken bij culturele instituten of overheidsinstellingen is een bepaalde score op het IELTS examen benodigd. Verder heb je het IELTS diploma (General) nodig als je naar Canada, Australië of Nieuw-Zeeland wil emigreren. De minimale score die je moet halen voor het IELTS examen verschilt per universiteit / instelling.

Terug naar boven

Waar en wanneer?

Het IELTS examen wordt gemaakt in zogenaamde 'testing centers'. Via StudyTravel kun je op verschillende bestemmingen een examencursus doen als voorbereiding op het IELTS examen. Je kunt het examen na afloop van je taalcursus ter plaatse maken, of je kunt het later in Nederland doen. Indien je het examen na afloop van de taalcursus ter plaatse wilt maken, dien je je ruim van tevoren in te schrijven via de website van IELTS. Er zijn 48 examendata per jaar, maar ieder 'testing center' mag zelf bepalen op welke van deze data een examen plaatsvindt. Let er op dat het examen vaak op zaterdag na afloop van de cursus wordt afgenomen. Je dient dus rekening te houden met het boeken van je terugvlucht.

Gemiddeld kun je op een bestemming eenmaal per maand het IELTS examen maken. 

Je kunt op verschillende bestemmingen in Engeland, Ierland, Schotland, Malta, de Verenigde Staten, Australië, Zuid-Afrika of Canada een voorbereidingscursus op het IELTS examen doen. Om alle bestemmingen voor een voorbereidingscursus te zien, ga je naar ‘uitgebreid zoeken’. Dan krijg je een overzicht van alle steden waar je een IELTS examencursus kunt volgen.

Terug naar boven

Wat zijn de kosten?

De kosten van het examen zijn niet inbegrepen in onze cursusprijzen, variëren per bestemming en liggen tussen de €150,- en €210,-. Je kunt er ook voor kiezen het examen in Nederland te maken.

Terug naar boven

laatst bekeken

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes