studytravel
menu

50-plusser op taalreis naar Portugal

Geschreven door Dymphke van der Geer op 11 09 2023

Vorig jaar, op 9 september 2022, stapte ik op het vliegtuig naar Faro. Ik kwam een paar dagen voor de cursus al aan, om alvast wat rond te kijken in de stad en om in Portugese sfeer te komen. Na drie nachten in een guest house in een schattig oud straatje te hebben doorgebracht, maakte ik de lange wandeling naar het gastgezin in een andere wijk. De typisch Portugese stoepen en voetgangersstraten met zwart/witte mozaiken zijn geen pretje om overheen te rijden met een rolkoffer, dus dat viel niet mee.

Het verblijf tijdens de taalreis in Faro

Ik had 'verblijf bij gastgezin' aangevinkt bij het boeken, om nog meer ondergedompeld te worden in de taal. Ik kwam terecht bij een dame van in de 50, mijn leeftijdscategorie, wat prettig was. Zo hoefde ik me niet te schikken naar de tijden van een druk gezin met kleine kinderen, waar ik een beetje beducht voor was geweest. Sterker nog, deze dame bleek een van de leraressen van de CIAL-taalschool te zijn en onze dagritmes liepen gelijk.

De eerste lesdagen op de Portugese taalschool 

De eerste ochtend verliep chaotisch. Omdat de lessen het hele jaar rond gegeven worden, zijn er elke maandagmorgen intake-gesprekken en administratieve handelingen nodig. Zo kunnen de nieuwe leerlingen instromen in de juiste -al bestaande- groepjes. We werden met z'n allen in een groot lokaal geplaatst, met de hoofddocente in het midden. Zij maakte met iedereen hardop een praatje om achter de niveaus van de deelnemers te komen. Dat was meteen een leuke manier om kennis te maken met alle nieuwelingen, want de vragen gingen over waar je vandaan kwam, waarom je Portugees wilde leren, of je daar al lang mee bezig was en over waar je verbleef. Helaas werd de docente wel -tig keer onderbroken met vragen van de administratie en moest ze ook regelmatig het lokaal uit. Daarna kregen we een papieren multipl-choicetoets met steeds moeilijker wordende vragen. Toen die waren nagekeken, kregen we onze lesgroepjes toegewezen. Ik was blij ingedeeld te zijn op het niveau waarop ik geeindigd was in Nederland, dan waren al die avonden op cursus in Utrecht niet voor niets geweest.

Ik kwam terecht in een klasje van 3, met een deelneemster van een vorige cursus. Zij was na een week klaar en zo bleven we met z'n tweeen over. We kregen les uit hetzelfde boek als waarin ik in Nederland ook had gewerkt en waar ik niet zo'n fan van was, maar gelukkig kregen we ook lesstof uit andere boeken aangeboden.

De taalcursus Portugees in Faro

De taalschool heeft vijf lesruimtes, sommige net groot genoeg voor vier personen, andere wat groter. Tijdens onze lessen werd er alleen Portugees gesproken, maar ik hoorde sommige beginners mopperen dat er teveel Engels gesproken werd in hun klassen. Wij hadden vrij constant les van dezelfde docente, maar anderen waren ontevreden over de vele wisselingen. Op die manier werden sommige onderwerpen twee keer behandeld. Er werd elke dag huiswerk meegegeven, waar ik 's avonds een uurtje mee bezig was. De lessen waren van 9 tot 12 uur, met een halfuur pauze tussendoor, meestal doorgebracht in een van de vele cafeetjes in de naastgelegen markthal. Sommige leerlingen hadden 's middags ook nog 1,5 uur prive-les.

Buitenschoolse activiteiten

Er werden diverse activiteiten aangeboden door de taalschool in Faro. Aan een aantal heb ik deelgenomen: proeverij van oesters en gestoomde schelpjes, op school; een bezoek aan het kleine, maar zeer interessante maritieme museum, onder leiding van een goede gids; een videofilm kijken op school. De andere middagen vulden zich makkelijk met bezoekjes aan bezienswaardigheden in de stad, tochtjes naar het strand van Faro met een klein veerbootje (je kunt daar gratis SUP-lessen boeken, leuk om te doen) en eropuit trekken met mede-cursisten. Het weer was nog behoorlijk warm, boven de 25 graden, dus het was af en toe behoorlijk zweten tijdens uitjes.

Keuze voor StudyTravel

Na wat speuren op internet, blijken er niet zo heel veel gecertificeerde taalscholen te zijn in Portugal. Je stuit al snel op CIAL, zowel in Lissabon als in Porto. Omdat ik die steden al bezocht had, koos ik nu voor Faro. Om er zeker van te zijn, dat mijn aanmelding en verblijf goed geregeld zouden worden, wilde ik via een Nederlandse reisorganisatie boeken. Er zijn niet veel reisorganisaties die talenreizen aanbieden naar Portugal en dan ook nog eens voor volwassenen die niet mee willen met tienerreizen. Omdat een talenreis-organisatie met een vestiging in een studentenstad me het meest serieus leek, besloot ik voor StudyTravel te kiezen. De gevraagde tarieven kwamen overeen met wat CIAL op hun eigen website adverteert, dus er wordt niet gewoekerd met prijzen of aanbiedingen. Ik werd goed en vlot geholpen na aanmelding. Ook werden de juiste vragen gesteld, voor het geval ik nog geen ervaring had met zelfstandig reizen. Ik regelde mijn eigen verzekering, vluchten en vervoer, maar dat hadden zij eventueel ook voor mij kunnen doen. Kort van tevoren kreeg ik het adres van en wat persoonlijke informatie over mijn gastvrouw en zo kon ik met een gerust hart op pad.

FaroBlog1 FaroBlog2 FaroBlog3 

Plezierig

In de twee weken cursus is mijn taalniveau niet per se erg verbeterd. Maar omdat je dagelijks bezig bent met de taal en actief mee moet doen in zo'n kleine lesgroep, ging het wel steeds vloeiender. Buiten de school durfde ik vaker mensen aan te spreken om iets te vragen. 
Dat de lessen soms wat rommelig verliepen, werd ruimschoots goedgemaakt door het persoonlijk betrokken kleine team dat de school beheert.
Het 'inwonen' bij iemand was wel wat onwennig en voelde soms ongemakkelijk: op deze leeftijd heb je toch beide je eigen routines. Maar je woont wel in een doorsnee woonwijk -in een hele hoge flat in dit geval- en bent onder de gewone, werkende bevolking en ziet hoe het lokale leven er aan toe gaat. Dat beleef je toch minder wanneer je in een hotel verblijft, of in een kamer in een voor toeristen opgeknapt oud pand.
Het was een leuke ervaring, op mijn 53e op talenreis en ik kan het zeker aanbevelen.

Dymphke van der Geer
Dymphke heeft in september 2022 een 2-weekse taalcursus Portugees gevolgd in Faro.
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

Must do’s in Salamanca!

Geschreven door Meghan Muller op 12 09 2019

Salamanca, een van de mooiste steden in Spanje én een populaire bestemming onder jongeren. Nee, deze jongeren komen niet voor een wilde vakantie maar voor onderwijs! Na het Spaans leren in Salamanca is het natuurlijk ook leuk om wat van de stad te gaan zien. Wat mag je écht niet missen tijdens een bezoek aan Salamanca? Je leest het in deze blog!

read more

Een ervaring om nooit te vergeten

Geschreven door Daniella op 24 07 2023

Hallo! Ik ben Daniella, ik ben 34 jaar en ik heb een taalreis naar Portsmouth in Engeland gemaakt voor 2 weken. Best spannend, voor het eerst alleen op reis, maar het was een geweldige ervaring en ik wil jullie graag vertellen over hoe ik uiteindelijk voor Portsmouth koos, hoe mij dag op school eruit ziet en wat je beslist moet bezoeken in je vrije tijd.

read more

50-plusser op taalreis naar Portugal

Geschreven door Dymphke van der Geer op 11 09 2023

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes