studytravel
menu

50-plusser op taalreis naar Portugal

Geschreven door Dymphke van der Geer op 11 09 2023

Vorig jaar, op 9 september 2022, stapte ik op het vliegtuig naar Faro. Ik kwam een paar dagen voor de cursus al aan, om alvast wat rond te kijken in de stad en om in Portugese sfeer te komen. Na drie nachten in een guest house in een schattig oud straatje te hebben doorgebracht, maakte ik de lange wandeling naar het gastgezin in een andere wijk. De typisch Portugese stoepen en voetgangersstraten met zwart/witte mozaiken zijn geen pretje om overheen te rijden met een rolkoffer, dus dat viel niet mee.

Het verblijf tijdens de taalreis in Faro

Ik had 'verblijf bij gastgezin' aangevinkt bij het boeken, om nog meer ondergedompeld te worden in de taal. Ik kwam terecht bij een dame van in de 50, mijn leeftijdscategorie, wat prettig was. Zo hoefde ik me niet te schikken naar de tijden van een druk gezin met kleine kinderen, waar ik een beetje beducht voor was geweest. Sterker nog, deze dame bleek een van de leraressen van de CIAL-taalschool te zijn en onze dagritmes liepen gelijk.

De eerste lesdagen op de Portugese taalschool 

De eerste ochtend verliep chaotisch. Omdat de lessen het hele jaar rond gegeven worden, zijn er elke maandagmorgen intake-gesprekken en administratieve handelingen nodig. Zo kunnen de nieuwe leerlingen instromen in de juiste -al bestaande- groepjes. We werden met z'n allen in een groot lokaal geplaatst, met de hoofddocente in het midden. Zij maakte met iedereen hardop een praatje om achter de niveaus van de deelnemers te komen. Dat was meteen een leuke manier om kennis te maken met alle nieuwelingen, want de vragen gingen over waar je vandaan kwam, waarom je Portugees wilde leren, of je daar al lang mee bezig was en over waar je verbleef. Helaas werd de docente wel -tig keer onderbroken met vragen van de administratie en moest ze ook regelmatig het lokaal uit. Daarna kregen we een papieren multipl-choicetoets met steeds moeilijker wordende vragen. Toen die waren nagekeken, kregen we onze lesgroepjes toegewezen. Ik was blij ingedeeld te zijn op het niveau waarop ik geeindigd was in Nederland, dan waren al die avonden op cursus in Utrecht niet voor niets geweest.

Ik kwam terecht in een klasje van 3, met een deelneemster van een vorige cursus. Zij was na een week klaar en zo bleven we met z'n tweeen over. We kregen les uit hetzelfde boek als waarin ik in Nederland ook had gewerkt en waar ik niet zo'n fan van was, maar gelukkig kregen we ook lesstof uit andere boeken aangeboden.

De taalcursus Portugees in Faro

De taalschool heeft vijf lesruimtes, sommige net groot genoeg voor vier personen, andere wat groter. Tijdens onze lessen werd er alleen Portugees gesproken, maar ik hoorde sommige beginners mopperen dat er teveel Engels gesproken werd in hun klassen. Wij hadden vrij constant les van dezelfde docente, maar anderen waren ontevreden over de vele wisselingen. Op die manier werden sommige onderwerpen twee keer behandeld. Er werd elke dag huiswerk meegegeven, waar ik 's avonds een uurtje mee bezig was. De lessen waren van 9 tot 12 uur, met een halfuur pauze tussendoor, meestal doorgebracht in een van de vele cafeetjes in de naastgelegen markthal. Sommige leerlingen hadden 's middags ook nog 1,5 uur prive-les.

Buitenschoolse activiteiten

Er werden diverse activiteiten aangeboden door de taalschool in Faro. Aan een aantal heb ik deelgenomen: proeverij van oesters en gestoomde schelpjes, op school; een bezoek aan het kleine, maar zeer interessante maritieme museum, onder leiding van een goede gids; een videofilm kijken op school. De andere middagen vulden zich makkelijk met bezoekjes aan bezienswaardigheden in de stad, tochtjes naar het strand van Faro met een klein veerbootje (je kunt daar gratis SUP-lessen boeken, leuk om te doen) en eropuit trekken met mede-cursisten. Het weer was nog behoorlijk warm, boven de 25 graden, dus het was af en toe behoorlijk zweten tijdens uitjes.

Keuze voor StudyTravel

Na wat speuren op internet, blijken er niet zo heel veel gecertificeerde taalscholen te zijn in Portugal. Je stuit al snel op CIAL, zowel in Lissabon als in Porto. Omdat ik die steden al bezocht had, koos ik nu voor Faro. Om er zeker van te zijn, dat mijn aanmelding en verblijf goed geregeld zouden worden, wilde ik via een Nederlandse reisorganisatie boeken. Er zijn niet veel reisorganisaties die talenreizen aanbieden naar Portugal en dan ook nog eens voor volwassenen die niet mee willen met tienerreizen. Omdat een talenreis-organisatie met een vestiging in een studentenstad me het meest serieus leek, besloot ik voor StudyTravel te kiezen. De gevraagde tarieven kwamen overeen met wat CIAL op hun eigen website adverteert, dus er wordt niet gewoekerd met prijzen of aanbiedingen. Ik werd goed en vlot geholpen na aanmelding. Ook werden de juiste vragen gesteld, voor het geval ik nog geen ervaring had met zelfstandig reizen. Ik regelde mijn eigen verzekering, vluchten en vervoer, maar dat hadden zij eventueel ook voor mij kunnen doen. Kort van tevoren kreeg ik het adres van en wat persoonlijke informatie over mijn gastvrouw en zo kon ik met een gerust hart op pad.

FaroBlog1 FaroBlog2 FaroBlog3 

Plezierig

In de twee weken cursus is mijn taalniveau niet per se erg verbeterd. Maar omdat je dagelijks bezig bent met de taal en actief mee moet doen in zo'n kleine lesgroep, ging het wel steeds vloeiender. Buiten de school durfde ik vaker mensen aan te spreken om iets te vragen. 
Dat de lessen soms wat rommelig verliepen, werd ruimschoots goedgemaakt door het persoonlijk betrokken kleine team dat de school beheert.
Het 'inwonen' bij iemand was wel wat onwennig en voelde soms ongemakkelijk: op deze leeftijd heb je toch beide je eigen routines. Maar je woont wel in een doorsnee woonwijk -in een hele hoge flat in dit geval- en bent onder de gewone, werkende bevolking en ziet hoe het lokale leven er aan toe gaat. Dat beleef je toch minder wanneer je in een hotel verblijft, of in een kamer in een voor toeristen opgeknapt oud pand.
Het was een leuke ervaring, op mijn 53e op talenreis en ik kan het zeker aanbevelen.

Dymphke van der Geer
Dymphke heeft in september 2022 een 2-weekse taalcursus Portugees gevolgd in Faro.
Schrijf een reactie
1 REACTIES
Marjon  | 11 Mar 2024 14:03
Wat leuk om je ervaring in Faro te lezen. Ik ben 71, en wil de Portugese taal wel eens onder de knie krijgen, want die is best moeilijk. Ik ga misschien naar Faro, ben er nog niet uit of ik Spaans of Portugees ga doen, vandaar. Dus dit is nuttige informatie voor mij. Ook fijn dat je schrijft over je positieve ervaring met StudyTravel en het wonen in een gastgezin.
Heb je na de cursus je nog meer met de taal bezig gehouden?
 UITGELICHT
read more

5 manieren om thuis een taal te leren

Geschreven door Mandy van der Mond op 22 10 2020

We zitten nu veel thuis en dan slaat de verveling vaak toe. Gelukkig is dit juist hét moment om jezelf nieuwe dingen te leren; wat dacht je bijvoorbeeld van een nieuwe taal! Denk aan een taalcursus Spaans, Italiaans of zelfs Japans, maar net waar jij zin in hebt.

read more

La mejor experiencia de mi vida!

Geschreven door Alycia Tennekes op 15 08 2019

De Spaanse taal leren was voor mij altijd al een droom geweest, en waar kan dat beter dan in Spanje? Voor het eerst ging ik alleen weg, wonen in een appartement met allemaal onbekenden, naar een school waarin ik in een taal moest spreken waar ik (nog) helemaal niet goed in was en dat allemaal zonder verwachtingen. In mijn blog vertel ik je hoe ik mijn eerste reis alleen heb ervaren en geef ik jou tips om jouw reis net zo geweldig en onvergetelijk te maken als die van mij!

read more

Aloha! Engels leren in Hawaï

Geschreven door Anoniem op 02 09 2019

In de zomervakantie ben ik voor een periode van 7 weken naar Hawaï gereisd. Engels leren.. Het moest er toch maar eens van komen!

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes