studytravel
menu

Une semaine incroyable

Geschreven door Iris van Geel op 05 10 2023

Bonjour à tous! 

Ik ben in de laatste week van september een week op taalreis geweest in Parijs om mijn Frans naar (nog) hoger niveau te tillen. In december wil ik het DALF C1 examen gaan afleggen, dus het leek mij een goed idee om een week intensieve C1 taalcursus te volgen met daarbij 2 middagen examentraining én in een gastgezin te verblijven. Ik zal in deze blog een typische lesdag beschrijven. 

Frans leren en bij een lokaal gastgezin in Parijs verblijven

Mijn taalcursus Frans begon elke dag om 09:00 en ik moest ongeveer 45 min reizen met de metro naar de Franse taalschool. Om half 8 stond mijn ontbijt (café, toast, jus d'orange) klaar bij mijn ontzettend leuke en gastvrije gastfamilie (een gepensioneerd stel) en rond iets voor 8 begaf ik mij naar de dichtstbijzijnde metro. Onderweg naar de taalschool kocht ik dan altijd nog een chocolatine (dat is pain au chocolat in het Zuid-Westen  van Frankrijk) voor in de 'korte pauze'. De les begon nooit stipt om 09:00, maar meestal zo rond 09:10. Ik zat in een heel gemêleerd gezelschap met drie Duitsers, een Amerikaanse, een Peruviaanse en een Japanner. Het niveau van de gehele groep was buitengewoon hoog, daar heb ik echt geluk mee gehad. Ik kan mij voorstellen dat een hele week echt minder leuk is, als het niveau te laag is bijvoorbeeld. De docent was een redelijk jonge man van begin 30 en we begonnen de ochtend altijd met vijf Franse uitdrukkingen waarin dieren verwerkt waren. Op die manier leerde je meteen vocabulaire, grammatica en cultuur in 1. Na het bespreken van deze uitspraken, vroeg de docent ons om een tekst / verhaal / dialoog te schrijven waarin deze uitdrukkingen verwerkt waren en na afloop die voor te lezen, zodat hij ook jouw tekst kon verbeteren. Dat vond ik een slimme manier om meteen ook schrijfvaardigheid te oefenen. Dat leverde vaak grappige momenten op tijdens de taalcursus, omdat iedereen weer zijn eigen manier heeft om binnen een kwartier zo'n tekst te schrijven. Een keer kwam de uitspraak 'être copains comme cochon' voorbij en iemand in de groep vond het toen een goed idee om een dialoog te maken tussen twee varkens op een boerderij haha. 

Een taalcursus Frans volgen in een internationale groep

Na deze schrijf - en voorleesoefening, gingen we aan de slag met de thematiek van de week. In mijn geval was dat het thema 'familie'. We deden bijvoorbeeld een luisteroefening over familie, waarna je vragen moest invullen. Om 11:00 was er altijd een 'kleine' pauze van ongeveer 15 minuten, waar wij met wie wilde even koffie gingen halen bij een bistro om de hoek. We bleven allemaal stoïcijns Frans praten buiten de les om, dat vond ik hartstikke leuk, want zo blijf je echt goed in de taal zitten. Daarna gingen we weer verder met bijvoorbeeld een lijst met allerlei vocabulaire gerelateerd aan familie. De docent bood ook veel ruimte om de Franse cultuur te vergelijken met andere culturen en praktische tips te geven over hoe Fransen nu echt praten / denken. Het laatste uur werd bijvoorbeeld besteed aan het schrijven aan essay, het toepassen van grammaticale constructies in een beschrijving van een handeling of de voorbereiding van een mondeling in het Frans. In die 5 dagen is in de ochtendcursus echt alles voorbij gekomen om al alle competenties in Frans te werken. 

ParijsBlogIris1 ParijsBlogIris2 

Examentraining tijdens de taalcursus Frans

De ochtendcursus was om 13:00 afgelopen, was er een uur lunchpauze en mijn groepje bestond uit de drie Duitsers en ik, omdat wij allemaal ongeveer even oud waren én ons niveau in het Frans het hoogst was. Wij gingen dan samen lunchen bij de bistro om de hoek zoals echte Fransen, maar wel zonder alcoholische versnaperingen, aangezien wij om 14:00 weer bij de volgende lessen verwacht werden. Ik volgde op 2 middagen de examentraining voor het C1 examen en ik was de enige die dat deed. Ik had dezelfde docent als in ochtend en wij hebben beide keren een luisterexamen gedaan en voor het tweede deel mocht ik zelf kiezen wat ik wilde doen. Ik heb er toen voor gekozen om een leesexamen te doen en een mondeling voor te bereiden. Om 17:00 was de dag om en ging ik weer terug naar mijn gastfamilie om daar samen te eten en de dag door te spreken. Op de laatste dag ben ik met mijn groepje nog wat gaan drinken en eten 's avonds om de afsluiting van de cursus te vieren! Het was een ontzettend leuke week, ik heb erg van de taalreis genoten en ik kan het iedereen aanraden! En ik heb uiteraard mijn Frans verbeterd natuurlijk!

Bien à vous tous!
Iris

Iris van Geel
Iris volgde in september 2023 een 1-weekse intensieve taalcursus Frans in Parijs, ter voorbereiding op een DALF examen.
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

Mi vida española

Geschreven door Noor Verbeek op 25 09 2019

Hoi! Mijn naam is Noor en ik woon momenteel in Valencia. Nadat ik vorig jaar VWO 6 had afgerond, besloot ik dat ik even klaar was met school. Ik heb een enorme passie voor reizen en ik had nog niet echt de behoefte om alweer te gaan studeren, dus de keuze om een tussenjaar te nemen was snel gemaakt.

read more

Trip to Argentina, Buenos Aires

Geschreven door Fieke van der Harst op 16 01 2019

Maanden terug had ik mijn reis naar Argentinië geboekt. En dan was het zover, zaterdag 3 november 2018. Ik had een Spaanse taalcursus van 4 weken geboekt, met accommodatie op basis van logies met een 1-persoonskamer.

read more

Cambridge cursus in Sydney

Geschreven door Mare Slippens op 24 05 2018

Laat ik even beginnen met me voor te stellen: Ik ben Mare Slippens, 18 jaar oud en trotse eigenaar van het papiertje. Daarmee bedoel ik natuurlijk mijn HAVO diploma. Zoals de meeste stereotype jongeren had ik nog geen idee wat ik na mijn HAVO wilde gaan doen, daarom hoefde ik er ook niet lang over na te denken om er een jaartje tussenuit te gaan.

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes