studytravel
menu

De eerste maar zeker niet de laatste taalreis!

Geschreven door Lennert Vieberink op 09 10 2019

Voor het eerst alleen op (taal)reis

Zelf ben ik student geneeskunde, in de toekomst hoop ik dit te combineren met mijn voorliefde voor de Spaanse taal en cultuur. Tussen de bachelor en de master heb ik tijd om eindelijk te doen wat ik al heel lang wilde, Spaans leren. Op eerdere reizen heb ik al ervaren dat ik me goed kan vinden in de Spaanse mentaliteit en omgang. Omdat men vaak niet zo goed Engels spreekt als wij Nederlanders is het een must om de Spaanse taal vaardig te worden indien je echt contact wil maken met de lokale bevolking. 
Vanaf het vliegveld was ik zo bij het appartement, omdat ik wilde voorkomen dat ik me alleen zou voelen had ik de keuze gemaakt om in een gedeeld appartement te verblijven. Dit raad ik ten zeerste aan, ik heb veel opgetrokken met mijn huisgenoten en een aantal komen op korte termijn richting Nederland. 
Op de eerste ‘schooldag’ moesten we een test maken en een gesprek voeren met een docent(e) om op het juiste niveau geplaatst te worden. Vanaf het eerste moment ging alles in het Spaans, intimiderend maar leerzaam. Na een aantal dagen bleek dat ik op een niveau hoger toch beter op mijn plek was maar gelukkig was wisselen van klas geen enkel probleem. Naast 20 klassikale lessen had ik elke week ook 5 conversatielessen en 5 semi-privélessen. Een erg intensief programma maar gelukkig was er desondanks tijd genoeg om de stad te ontdekken. En hoe, Madrid is een stad naar mijn hart, ik heb een maand lang geleefd in de leukste bars, restaurants en clubs. Vanzelfsprekend was studeren ook belangrijk maar een taal moet je in de praktijk leren ;). 
De tijd om naar school te lopen bedroeg voor mij minder dan 10 minuten. Rond 8:45 vertrok ik en 09:00 ging de les van start. De eerste twee uur waren klassikaal, dan een kleine pauze en weer twee uur klassikaal maar van een andere docent. 
Omdat ik voor een intensief programma had gekozen vervolgde ik de dag met een uur conversatieles. Deze vond ik heel erg intens, maar op een hele goede manier. Allerlei onderwerpen passeren de revue en er wordt verwacht dat je zeer actief deelneemt. Nog nooit heb ik zoveel geleerd over zoveel culturen, in de klas zaten soms mensen uit wel 8 totaal verschillende landen. Tevens leer je hier veel over de Spaanse cultuur, uitdrukkingen die door jongeren en op straat worden gebruikt, politiek, taboes en meer. 
Elke dag sloot ik af met een uur semi-privéles. Hier zat ik of alleen of met 1-2 andere studenten en de docent. Deze lessen zijn heel nuttig, als je in de ochtend iets niet hebt begrepen dan kun je hier nog even diep ingaan op de stof. Als je alles hebt begrepen dan kun je hier zelf bepalen wat je wilt leren die dag. Wees gerust, als je dat niet weet dan heeft de docent altijd genoeg onderwerpen om uit te kiezen. 
Ik wil graag benadrukken hoe leuk de school is en in het bijzonder hoe begaan de docenten zijn met de studenten. De docenten doen er alles aan om de lessen persoonlijk te maken, om niet urenlang woorden en grammatica te stampen en om te zorgen dat iedereen de aandacht krijgt die hij of zij nodig heeft. Daarnaast hebben we enorm veel gelachen tijdens onze lessen, zeker toen het onderwerp van een les flirten in het Spaans was! 
In elke klas heb ik leuke mensen ontmoet, bijna dagelijks ben ik met medestudenten op pad gegaan om de lokale cuisine te proeven en ook zeker om Spanjaarden te ontmoeten. In een koffiezaakje in de straat waar ik verbleef heb ik kennis gemaakt met een leuke ‘camarero’. 2 of 3 keer per week hebben we afgesproken, wat mooie momenten waren om de taal te oefenen. 
Naast studeren heeft Madrid heel veel cultuur te bieden, ik zou zeker een bezoek brengen aan de meest bekende attracties zoals museo Del Prado en de Gran Vía. Als je echter wat langer blijft dan is één van mijn persoonlijke favorieten museo de América. Het is een prachtig gebouw met een zeer uitgebreide collectie aangaande de geschiedenis van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Verwacht echter geen sprookje over Columbus, de ontdekkingsreizigers schuwden geweld helaas niet. Met de gratis beschikbare audiotour ben je uren zoet. 
In één van de weekenden ben ik samen met 3 andere studenten van Enforex vertrokken richting Toledo, een historische stad die ooit de hoofdstad van Spanje is geweest. Het is echt zo’n typisch dorp dat je op televisie ziet, alleen maar authentieke gebouwen, traditioneel eten en heerlijk om even bij te komen van de drukte van de grote stad. Met een jongeren-abonnement op het ov, wat slechts 20€ per maand kost, is de bus zelfs gratis. De kathedraal in deze stad wil je echt niet missen. 
Als laatste wil ik graag La Mordida, Tierra Burrito en Jleo’s aanraden. Nog nooit heb ik in zo weinig tijd zoveel taco’s, burritos en fajita’s gegeten. Deze drie zaken waren allemaal op loopafstand van mijn huis, zeer betaalbaar en het eten was verrukkelijk. Wil je een avond extra genieten, ga dan naar Mawey Taco Bar Gran Vía, zonder twijfel heb ik hier het beste Mexicaanse eten ooit gegeten. De smaken zijn zeer verfijnd en authentiek en van de bijpassende cocktails sla je stijl achterover. Wil je geweldige cocktails zodra je klaar bent met je lessen, ga dan naar la Casa de México, wat minder dan 2 minuten lopen is vanaf de school. 
Volgens mij is het duidelijk dat ik een fantastische tijd in Madrid heb gehad. Sterker nog, het is zo goed bevallen dat de volgende reis al geboekt is. Ik ben nu al ongeduldig maar over een kleine drie maanden ga ik 6 weken aan de studie in Oaxaca, Mexico en eind 2020 zit Quito, Ecuador in de planning. Solo tenemos una vida, haz una fiesta de todos los días! 
Hasta luego, 
Lennert Voor het eerst alleen op (taal)reis

Voor het eerst alleen op vakantie gaan, voor mij een enorme stap. De nacht voor vertrek kon ik nauwelijks slapen van de spanning. Wat als ik geen leuke mensen zou ontmoeten en 4 weken alleen zou moeten doorbrengen? Voor anderen die dit gevoel ook hebben, gewoon gaan! Het duurde nog geen dag voordat ik wist dat het een geweldige maand in Madrid zou gaan worden. Of je nou geen woord Spaans spreekt of al een aardig gesprek kan voeren, iedereen zal een fantastische en zeer leerzame tijd hebben tijdens de taalcursus Spaans in Madrid.

Zelf ben ik student geneeskunde, in de toekomst hoop ik dit te combineren met mijn voorliefde voor de Spaanse taal en cultuur. Tussen de bachelor en de master heb ik tijd om eindelijk te doen wat ik al heel lang wilde, Spaans leren. Op eerdere reizen heb ik al ervaren dat ik me goed kan vinden in de Spaanse mentaliteit en omgang. Omdat men vaak niet zo goed Engels spreekt als wij Nederlanders is het een must om de Spaanse taal vaardig te worden indien je echt contact wil maken met de lokale bevolking.

Vanaf het vliegveld was ik zo bij het appartement in Madrid, omdat ik wilde voorkomen dat ik me alleen zou voelen had ik de keuze gemaakt om in een gedeeld appartement te verblijven, samen met andere studenten van de taalschool in Madrid. Dit raad ik ten zeerste aan, ik heb veel opgetrokken met mijn huisgenoten en een aantal komen op korte termijn richting Nederland. 

uiteten-met-spaanse-klas

De taalcursus Spaans in Madrid

Op de eerste ‘schooldag’ moesten we een test maken en een gesprek voeren met een docent(e) om op het juiste niveau Spaans geplaatst te worden. Vanaf het eerste moment ging alles in het Spaans, intimiderend maar leerzaam. Na een aantal dagen bleek dat ik op een niveau hoger toch beter op mijn plek was maar gelukkig was wisselen van klas geen enkel probleem. Naast 20 klassikale lessen had ik elke week ook 5 Spaanse conversatielessen en 5 semi-privélessen. Een erg intensief programma maar gelukkig was er desondanks tijd genoeg om de stad te ontdekken tijdens het Spaans leren. En hoe, Madrid is een stad naar mijn hart, ik heb een maand lang geleefd in de leukste bars, restaurants en clubs. Vanzelfsprekend was studeren ook belangrijk maar een taal moet je in de praktijk leren ;). 

De tijd om naar school te lopen bedroeg voor mij minder dan 10 minuten. Rond 8:45 vertrok ik en 09:00 ging de les van start. De eerste twee uur Spaans waren klassikaal, dan een kleine pauze en weer twee uur klassikaal maar van een andere docent. 

Een onderdompeling in de Spaanse taal en cultuur

Omdat ik voor een intensieve taalcursus had gekozen vervolgde ik de dag met een uur Spaanse conversatieles. Deze vond ik heel erg intens, maar op een hele goede manier. Allerlei onderwerpen passeren de revue en er wordt verwacht dat je zeer actief deelneemt. Nog nooit heb ik zoveel geleerd over zoveel culturen, in de klas zaten soms mensen uit wel 8 totaal verschillende landen. Tevens leer je tijdens de taalcursus Spaans veel over de Spaanse cultuur, uitdrukkingen die door jongeren en op straat worden gebruikt, politiek, taboes en meer. 

Elke dag sloot ik af met een uur semi-privéles. Hier zat ik of alleen of met 1-2 andere studenten en de docent. Deze lessen zijn heel nuttig, als je in de ochtend iets niet hebt begrepen dan kun je hier nog even diep ingaan op de stof. Als je alles hebt begrepen dan kun je hier zelf bepalen wat je wilt leren die dag. Wees gerust, als je dat niet weet dan heeft de docent altijd genoeg onderwerpen om uit te kiezen. 

spaanse-actrice

Ik wil graag benadrukken hoe leuk de school is en in het bijzonder hoe begaan de docenten zijn met de studenten. De docenten doen er alles aan om de lessen persoonlijk te maken, om niet urenlang woorden en grammatica te stampen en om te zorgen dat iedereen de aandacht krijgt die hij of zij nodig heeft. Daarnaast hebben we enorm veel gelachen tijdens onze taalcursus, zeker toen het onderwerp van een les flirten in het Spaans was! 

Spaans oefenen na de lessen

cultuur-in-museo-de-america

In elke klas heb ik leuke mensen ontmoet, bijna dagelijks ben ik met medestudenten op pad gegaan om de lokale cuisine te proeven en ook zeker om Spanjaarden te ontmoeten. In een koffiezaakje in de straat waar ik verbleef heb ik kennis gemaakt met een leuke ‘camarero’. 2 of 3 keer per week hebben we afgesproken, wat mooie momenten waren om de Spaanse taal te oefenen. 

Naast Spaans leren heeft Madrid heel veel cultuur te bieden, ik zou zeker een bezoek brengen aan de meest bekende attracties tijdens je taalreis, zoals museo Del Prado en de Gran Vía. Als je echter wat langer blijft dan is één van mijn persoonlijke favorieten museo de América. Het is een prachtig gebouw met een zeer uitgebreide collectie aangaande de geschiedenis van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Verwacht echter geen sprookje over Columbus, de ontdekkingsreizigers schuwden geweld helaas niet. Met de gratis beschikbare audiotour ben je uren zoet. 

toledo-uitzicht

In één van de weekenden tijdens de taalreis ben ik samen met 3 andere studenten van de taalschool vertrokken richting Toledo, een historische stad die ooit de hoofdstad van Spanje is geweest. Het is echt zo’n typisch dorp dat je op televisie ziet, alleen maar authentieke gebouwen, traditioneel eten en heerlijk om even bij te komen van de drukte van de grote stad. Met een jongeren-abonnement op het ov, wat slechts 20€ per maand kost, is de bus zelfs gratis. De kathedraal in deze stad wil je echt niet missen. 

Als laatste wil ik graag La Mordida, Tierra Burrito en Jleo’s aanraden. Nog nooit heb ik in zo weinig tijd zoveel taco’s, burritos en fajita’s gegeten. Deze drie zaken waren allemaal op loopafstand van mijn huis in Madrid, zeer betaalbaar en het eten was verrukkelijk. Wil je een avond extra genieten, ga dan naar Mawey Taco Bar Gran Vía, zonder twijfel heb ik hier het beste Mexicaanse eten ooit gegeten. De smaken zijn zeer verfijnd en authentiek en van de bijpassende cocktails sla je stijl achterover. Wil je geweldige cocktails zodra je klaar bent met je lessen, ga dan naar la Casa de México, wat minder dan 2 minuten lopen is vanaf de school. 

Mexicaans-en-cocktails   Cocktails-in-Madrid

Volgens mij is het duidelijk dat ik een fantastische tijd in Madrid heb gehad. Sterker nog, het is zo goed bevallen dat de volgende taalreis al geboekt is. Ik ben nu al ongeduldig maar over een kleine drie maanden ga ik 6 weken Spaans leren in Oaxaca, Mexico en eind 2020 zit Quito, Ecuador in de planning. Solo tenemos una vida, haz una fiesta de todos los días! 

Hasta luego, 

Lennert 

 

Andere taal of bestemming? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalcursussen in het buitenland!

Lennert Vieberink
Lennert heeft 4 weken Spaans geleerd in Madrid en heeft ook nog taalreizen naar Mexico, Peru en Ecuador op de planning staan!
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

5 redenen om een tussenjaar te nemen

Geschreven door Meghan Muller op 18 09 2019

Voor wie net klaar of nog bezig is met de middelbare school is het een welbekend woord: een tussenjaar. Een tussenjaar kiezen wordt steeds populairder en de vraag waarom een tussenjaar wordt dan ook steeds vaker gesteld. Middels deze blog vertellen we je graag waarom een tussenjaar zo’n goede keuze is. Lees je snel mee?

read more

Acht weken in Málaga

Geschreven door Mila van der Linden op 13 11 2020

Mijn taalreis begon op 11 september 2020. Het was van tevoren allemaal nog erg spannend of het wel door zou gaan vanwege de omstandigheden rondom het coronavirus. Ik had hier ongeveer negen maanden naar uitgekeken en voor mij was de reis deels noodzakelijk. Ik start in 2021 namelijk met mijn opleiding Hotel Management in Maastricht en hier wil ik Spaanse lessen volgen. Om dit te kunnen doen, heb ik een A2 certificaat nodig en niks is natuurlijk leuker dan het leren van een vreemde taal in een land waar ze het spreken.

read more

Taalreis Granada; de ultieme kans

Geschreven door Crissy Huberts op 03 03 2019

En toen wist ik het! Ik wil Spaans leren en genieten van de Mediterrane cultuur! Soms weet je even niet meer precies wat je ook alweer écht wilde. Maar gelukkig zijn er vaak ook van die momenten wanneer je het in een keer wél weet. Dat moment heb ik gekoesterd en daarom heb ik gekozen voor een taalreis naar Granada in Spanje!

 

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes