studytravel
menu

Italiaans leren in Ravenna

Geschreven door Marion Decaesteker op 11 11 2021

Mijn taalreis naar Ravenna begon met een 15 uur durende busrit. Toen ik eindelijk was aangekomen, ergens in de late namiddag, was ik echter zo vermoeid dat ik direct in slaap viel in mijn nieuwe, door airconditioning verkoelde kamer. Na een inhaalnachtrust van wel 11 uur kon ik eindelijk mijn nieuwe gastfamilie leren kennen. Ons eerste gesprek ging wat moeizaam. Voor mij was het namelijk de eerste keer dat ik Italiaans zou leren, maar met wat gebaren en een aantal gelijkenissen met het Frans, geraakten we er wel door. 

Vanaf dat moment stond er elke ochtend een uitgebreid ontbijt voor mij klaar. Aangezien het de eerste dagen heel erg warm was, ging ik vaak in de ochtend lopen, wanneer het nog wat frisser was. In het begin maakte ik de fout om gewoon te vertrekken en zonder doel wat rond te lopen. Zo raakte ik verdwaald en miste ik de mooie stukjes van Ravenna. Een aanrader is dus om op voorhand vlug even te kijken waar je eventueel heen kan, zo leer je de stad beter kennen en zie je direct alle mooie plekjes. 

Na het ontbijt was het al tijd om naar de taalschool te vertrekken. De taalcursus Italiaans begon iedere dag om 09:00 uur en eindigde om 13:00 uur, met 20 minuten pauze tussendoor. In een lesgroep van 7 personen met verschillende nationaliteiten en een Italiaanse lerares, werd de taalcursus Italiaans op een heel vlotte manier gegeven. Er wordt veel nadruk gelegd op spreken en fouten worden met geduld verbeterd. Ook de nieuwe woordjes vlogen erdoor en na amper twee dagen was ik in staat om mijn gastfamilie in het Italiaans uit te leggen wat ik die dag zou gaan doen, of om naar de winkel te gaan, de weg te vragen aan een voorbijganger… Kortom, Italiaans leren ging vlot en met een kleine extra inspanning buiten de lessen maak je elke dag een grote vooruitgang!

In de namiddag waren we vrij om te doen wat we wilden. Op de eerste dag heb ik een fiets gehuurd bij “cicli Sambi”, om mij twee weken te vergezellen. Zo kon ik vlot door Ravenna bewegen en ook gemakkelijk de zee bereiken. In het algemeen is Ravenna een vrij rustige stad, zo ook op het gebied van verkeer. Veel mensen verplaatsen zich dan ook met de fiets, al moet je soms wat creatief zijn om de fietspaden te vinden! Deze zijn vaak niet gescheiden van het voetpad. Om naar zee te gaan is er gelukkig wel een fietspad aangelegd, via google maps kun je deze makkelijk vinden onder de naam “pista ciclabile marina di ravenna”. Hiermee kun je het strand veilig bereiken. Een strand dat bijna volledig is ingepalmd door Beach bars, parasols en ligzetels. Maar aan dat strand grenst een zee waarvan de temperatuur heel wat beter is dan die van de Noordzee! Er zijn ook veel mogelijkheden om strandsporten te beoefenen. Persoonlijk kan ik het Beach tennis en suppen zeker aanraden.

Ravenna-taalreis Ravenna-Italiaans-leren Taalcursus-Ravenna

Tijdens de warmste dagen van de taalreis spraken monumenten bezoeken en fietstochtjes naar zee mij nog niet echt aan. Dus toen ontdekte ik het “centro sportivo”. Daar vind je een half overdekt 50m zwembad en een indoor 25m bad. Daarnaast liggen er een atletiekpiste en heel wat tennisvelden. Op ongeveer 5 minuten fietsen van het historisch centrum. Nog 5 minuten verder fietsen en je komt bij een heel groot “centro commerciale”. Hier vind je veel winkels, maar jammer genoeg vooral universele merken. Kleine winkeltjes met spulletjes typisch voor de regio waren daar moeilijk te vinden. 

Toen de temperaturen wat gezakt waren, werd het tijd om het historisch centrum van Ravenna te ontdekken. Via de taalschool worden dagelijks activiteiten georganiseerd tijdens de taalreis waaronder ook een rondleiding langs de mooiste mozaïeken van de stad. Die activiteiten waren heel leuk om nieuwe mensen te leren kennen en om een beetje wegwijs te raken in de stad. Historische gebouwen, museums en kerken zijn talrijk aanwezig in Ravenna en zeker de moeite waard om te bezoeken. Overal in de stad zijn ook leuke “piazza” die bezaaid zijn met gezellige terrasjes van pizzeria’s, koffiebars of ander ristoranti. Het is overbodig om te zeggen dat de pasta’s en pizza’s werkelijk overheerlijk zijn! Zelf heb ik er ook voor gekozen om 4 keer per week samen te eten met mijn gezin. Iets wat ik ten zeerste kan aanraden. Op die manier leer je nog meer de Italiaanse cultuur kennen, typische gerechten die minder bekend zijn en zo raak je natuurlijk ook nog meer vertrouwd met de Italiaanse taal. 

Voor mij zit de taalreis er nu op. Zo meteen vertrek ik terug naar huis, maar Ravenna, mijn Italiaanse familie, de straatjes, de monumenten, de taal, de piazza's, de gelato's, het strand, de school, mijn medestudenten, het halfoverdekte 50m zwembad... Ik ga ze toch wel allemaal missen!

Andere taal of bestemming? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalreizen naar het buitenland!

Marion Decaesteker
Marion ging in augustus 2021 twee weken op taalreis naar Ravenna om Italiaans te leren.
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

Waarom elke professional een zakelijke taalreis gedaan moet hebben

Geschreven door Meghan Muller op 18 09 2019

Misschien herken je het wel, de telefoon gaat op je werk en het is een nieuwe, belangrijke internationale klant. Tijd om Engels te spreken dus! Tot je schrik hoor je aan de andere kant van de lijn dat de klant geen Engels kan maar alleen Duits. Je raakt in paniek want jij kan geen Duits. Hoe ga je dit nou oplossen?

read more

Cambridge Examencursus van 6 weken

Geschreven door Isabel Moormann op 27 05 2018

In deze blog zal ik mijn ervaringen van mijn taalreis naar Cambridge met jullie delen. Ik heb op de taalschool Studio Cambridge een CAE cursus van 6 weken gevolgd. Hopelijk worden jullie ook enthousiast na het lezen van mijn verhalen!

read more

vijf onvergetelijke weken in Bologna

Geschreven door Isabelle op 17 10 2022

Met heel veel zin, maar ook de nodige gezonde spanning, stapte ik begin september in het vliegtuig naar Bologna om daar vijf weken Italiaans te gaan leren. Mijn wens om de Italiaanse taal te gaan leren in deze prachtige stad ontstond tijdens een stedentripje naar Bologna eerder dit jaar. Ik werd op slag verliefd op de stad, zijn kleuren, het heerlijke eten en de prachtige taal. Hier moest en zou ik terugkeren.

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes