studytravel
menu

La mejor experiencia de mi vida!

Geschreven door Alycia Tennekes op 15 08 2019

De Spaanse taal leren was voor mij altijd al een droom geweest, en waar kan dat beter dan in Spanje? Voor het eerst ging ik alleen weg, wonen in een appartement met allemaal onbekenden, naar een school waar ik in een taal moest spreken waar ik (nog) helemaal niet goed in was en dat allemaal zonder verwachtingen. In mijn blog vertel ik je hoe ik mijn eerste reis alleen heb ervaren en geef ik jou tips om jouw reis net zo geweldig en onvergetelijk te maken als die van mij!

De Spaanse taalcursus en accommodatie plannen en organiseren

Na een aantal dagen goede research gedaan te hebben, veel chat en telefoon contact te hebben gehad met verschillende reismaatschappijen, was ik er helemaal uit: ik wil mijn reis boeken bij StudyTravel! Niet alleen omdat het aanbod groot was, maar wat voor mij vooral belangrijk was, is de goeie communicatie, begeleiding en informatie. Het was voor mij de eerste keer dat ik helemaal alleen op reis ging en dus wilde ik dat het perfect zou zijn. 

Ik had er in eerste instantie voor gekozen om alleen mijn Spaanse cursus in Alicante via StudyTravel te boeken omdat het mij beter leek om alleen in een appartement te zijn, in plaats van met anderen. Overigens liep dit niet volgens plan en een paar dagen voor mijn vertrek was mijn verblijf geannuleerd. Gelukkig hielp StudyTravel mij met heel veel liefde en voor ik het wist had ik een appartement via de organisatie geboekt. Ik vond het heel erg spannend omdat ik een groot vooroordeel had over het delen van een appartement met anderen, namelijk; luide mensen, vieze huizen, nare huisgenoten, etc. Achteraf bleek deze accommodatie het beste geweest wat mij is overkomen, maar hier later meer over!

Activiteit na de Spaanse les

Vamos a España!

Mijn reis was volledig voorbereid en de accommodatie was rond. Ik vertrok naar Spanje!

Bij aankomst had ik mijzelf voorgenomen om met de bus naar de afgesproken plaats te gaan maar ik heb uiteindelijk toch besloten om met de taxi te gaan (TIP: download de app Cabify op je telefoon! Dit is een soortgelijke app als Uber, alleen wordt Uber in heel Spanje (op Madrid na) niet gebruikt. Cabify daarentegen wel en het is een stuk goedkoper dan een gewone taxi!). De reis met de taxi vond ik al geweldig, de chauffeur vertelde mij allemaal verhalen in het Spaans op een tempo waarin ik het allemaal nét kon volgen en hij waardeerde het al zo erg dat ik Spaans probeerde te spreken. Op dit moment besefte ik echt dat mijn Spaanse taalreis begonnen was!

Aankomst bij het appartement van de Spaanse taalschool

De chauffeur zette mij af op de afgesproken plek, en niet lang erna kwam de eigenaar van het appartement. Hij zei dat hij een andere plek voor mij had gevonden dan dat ik eerste instantie zou krijgen. Voor mij maakte het allemaal niet zoveel uit omdat ik toch al niet precies wist waar ik zou gaan wonen. Onderweg vertelde hij over de mensen die al in het appartement wonen, het zijn allemaal meisjes, wat ik wel fijn vond! 

We deelden het appartement inclusief mij, met 5. Twee Spaanse meisjes waarvan één er al een halfjaar woonde voor haar werk en de andere tegelijk aankwam als ik voor school, een Italiaans meisje dat er meer dan een jaar woonde voor haar werk en dan nog een Pools meisje dat samen met mij aankwam en die toevallig ook Spaans ging leren op dezelfde school als ik! In de avond, toen iedereen thuis was, hadden we afspraken gemaakt over het schoonmaken, het kopen van benodigdheden zoals wc-papier, en schoonmaakmiddelen, etc. Het was fijn om elkaar allemaal even zo gezien en gehoord te hebben. Zo heb je gelijk een goede indruk van elkaar! (TIP: probeer in contact te komen en te blijven met je huisgenoten! Zo hadden wij een groeps-chat gemaakt waarin we elkaar vragen konden stellen etc. Zo lieten we elkaar weten wanneer het vuilnis naar buiten moest, als er post was of als de huisbaas langs zou komen. Bovendien was het een perfecte plek voor mij om mijn Spaanse schrijf- en leeskunsten te beoefenen!)

Accommodatie van de Spaanse taalschool

Mijn appartement was best groot, we hadden één gedeelde keuken, twee gedeelde badkamers, een gedeelde woonkamer en allemaal een aparte kamer met of balkon of raam. Iedereen had in zijn kamer een bureau, kast en bed. Natuurlijk was de ene kamer groter dan de andere, maar je moet maar bedenken dat je er eigenlijk alleen bent om te eten, douchen, slapen en studeren.

La escuela: de Spaanse lessen gingen beginnen

Mijn eerste schooldag brak aan en eigenlijk zagen mijn uren die ik op de Spaanse taalschool was, er allemaal ongeveer hetzelfde uit. Ik heb ervoor gekozen om een intensief programma te nemen, inclusief conversatielessen. Dit houdt in dat ik alle lesuren op school was en dus ook wel wat deed na school aan mijn Spaans. Ik was er maar voor twee weken en dus wilde ik zeker weten dat ik het maximale uit mijn Spaanse lessen zou halen.

Het lesrooster van de Spaanse cursus

Ik zal even voor je uitschrijven hoe het eruit zag, zodat je een kleine indruk hebt:

07:30 Opstaan, klaarmaken etc.
08:30 Vamos! Lopen naar school
08:50 Aankomst op school, kletsen met de medeklasgenoten, docenten, huiswerk checken, etc.
09:00 Start 1e deel les
10:30 Pauze
11:00 Start 2e deel les
12:00 Eerste groep verlaat de les (dit zijn de mensen die hebben gekozen voor de standaard lessen zonder conversatie)
13:00 Tweede groep verlaat de les (dit zijn de mensen die wel de intensieve lessen hebben gekozen, maar geen conversatielessen)
13:05 Start 3e deel les, conversatielessen
14:00 Einde schooldag

Huiswerk maken na de Spaanse lessen

Zodra ik klaar was met school, ging ik naar huis en maakte ik mijn huiswerk gelijk. Het was overdag toch nog te warm om buiten te zijn en er waren natuurlijk siësta’s, dus het had ook geen zin om uit huis te zijn, want alle winkels en restaurants waren gesloten!

Het verschilt per dag en per persoon hoelang je bezig bent met je huiswerk, maar rond een uur of 4 of 5 was ik klaar. Ik had ervoor gekozen om naast mijn gewone huiswerk ook wat extra studie te doen. Zo heb ik bijvoorbeeld aan mijn docent gevraagd of hij extra opdrachten voor mij had om wat te oefenen. Er waren wat onderwerpen waar ik wat moeite mee had en daarin kreeg ik wat extra ondersteuning op deze manier, met als resultaat dat ik 9/10 keer de volgende dag dat ik op school kwam het onderwerp helemaal onder de knie had! (TIP: vlak bij school zit een winkel genaamd RE-READ. Dit is een winkel die 2e hands boeken verkoopt voor een goede prijs. Koop wat kinderboekjes voor jezelf en ga bijvoorbeeld op het strand lezen! Je zult zien dat je snel nieuwe woorden zal leren en dat het makkelijker wordt om in de klas hard op te lezen!)

Spaans leren in Spanje was een droom voor mij

De docenten en medecursisten van de Spaanse cursus

Mijn docent was geweldig. Alle lessen werden volledig in het Spaans gegeven, waar ik in het begin een beetje aan moest wennen. Gelukkig liep het allemaal best snel, en binnen twee dagen was ik er helemaal aan gewend! Ik vond het superfijn dat het helemaal in het Spaans was want zo moest ik zelf ook wel Spaans spreken. Er was geen uitweg. Bovendien moest iedereen het doen, en ook als je ergens niet uitkwam waren er genoeg anderen die mij er met liefde mee wilden helpen. We zitten bovendien allemaal in hetzelfde schuitje en iedereen wil leren. Van de docent, maar ook van elkaar. 

Er is veel interactie in de lessen waardoor ik gedwongen werd om veel in het Spaans te spreken, denken en overleggen. Ik werkte ook veel in tweetallen waardoor je elkaar snel en goed leert kennen. In mijn klas zaten mensen van allemaal verschillende culturen; Nederlands, Pools, Chinees, Russisch, Duits en van alle leeftijden! Van 19 tot 54, iedereen in dezelfde klas. Dit maakte voor mij de lessen alleen maar leuker omdat er zo veel verschillende soorten onderwerpen zijn om over te praten.

Mis compañeros: klasgenoten van de cursus Spaans

Toen ik naar Spanje vertrok vond ik het idee om helemaal alleen te zijn best spannend. Thuis ben je gewend om in je eigen ritme te leven en dat wordt normaal. Hier moet je toch een soort van opnieuw beginnen. Mijn spanningen verdwenen vrijwel direct na mijn eerste schooldag. De eerste dag na school had ik al een diner met zowel een aantal van mijn klasgenoten als met de leerlingen van andere klassen. We woonden allemaal op een steenworp afstand van elkaar, dus was het makkelijk om met elkaar af te spreken. 

Activiteiten georganiseerd door de Spaanse taalschool

Uiteindelijk zijn we echt een hechte groep met elkaar geworden die allemaal leuke dingen met elkaar deed. Dit zowel met de uitjes van school als met uitstapjes die we los van school maakten. Via school konden we onszelf elke week opgeven voor activiteiten zoals:

  • Salsa/ bachata danslessen
  • Snorkelen
  • Paragliden
  • Bezoeken van museums en nabijgelegen dorpen/ steden
  • Surfen/ peddelsurfen

Via school heb ik een keer salsa/bachata gedanst en gesnorkeld. Beide waren echt 2 onvergetelijke ervaringen! Salsa leren in Spanje, is toch geweldig! Ik raad het iedereen aan! Het bezoeken van het kasteel heb ik ook gedaan, maar omdat ik er zelf vrijwel naast woonde heb ik deze los van school geboekt samen met mijn huisgenootje. Supergaaf en wat een uitzicht! (TIP: bezoek El Castillo De Santa Barbara Alicante rond zonsondergang. Zo is het niet te warm tijdens de rit omhoog en heb je een geweldige zonsondergang vanaf het hoge uitzicht bovenop de berg! Buiten dit om blijkt er ook een lift te zijn, dus als je de rit echt niet ziet zitten, kun je nog altijd de lift nemen).

Gente increíble, buena comida y buenos momentos

Alicante ontdekken na de Spaanse lessen

De reden waarom ik heb gekozen voor Alicante is omdat ik heel graag naar Spanje wilde, met een stad aan de zee. In Madrid is het bijvoorbeeld ontzettend warm in de zomer en er is ook geen verkoeling door middel van een strand te vinden. Ik heb altijd al iets met Spanje gehad en al vanaf jongs af aan gezegd dat ik later in Spanje ga wonen. Veel mensen in Spanje nemen genoegen met minder en zijn gelukkig met datgene wat ze hebben. Zo heb ik het idee dat klagen veel minder voorkomt en dat de lokale mensen veel meer uit het leven halen en genieten. Denk aan de siestas, de ouderen die zich elke dag op-en-top kleden alleen al om naar de supermarkt te gaan en de vriendelijke mensen in de straten en winkels. 

De mensen in Alicante die ik heb ontmoet zijn zo ontzettend aardig. Iedereen waardeert het dan ook als je (ook al is het maar een beetje) Spaans met ze praat. 

Het eten in Alicante is over het algemeen niet zo duur, alleen moet je wel weten waar je moet eten (TIP: ga niet eten op toeristische plekken als op de boulevard, langs de winkelstraat of overbevolkte plekken. Zoek iets net buiten het toeristische gebied en het eten zal 10x lekkerder én goedkoper zijn. Daarnaast heb ik ook geleerd dat als er ergens grote foto’s van eten bij een restaurant staan/hangen, het vaak minder goed is. Vraag me niet waarom, maar tot nu toe is het waar!).

Si lo quieres, puedes hacerlo

Ondanks mijn onzekerheden en spanningen durf ik met zekerheid te zeggen dat dit tot nu toe de beste ervaring is geweest in mijn leven! Ik heb niet alleen heel erg veel Spaans geleerd, maar ook heel veel van andere culturen, mensen, ideeën en vooral veel over mijzelf. Ik heb echt de tijd gehad om aan mijzelf te denken en het is super goed geweest om helemaal alleen uit mijn dagelijks leven weg te zijn geweest. Dit helemaal zonder gewoontes, bekenden of ‘moeten’.
Cursisten van de Spaanse lessen op de taalschool.

Als je wil, moet je het doen. Jong of oud, 1 week op reis of een jaar, ik garandeer je dat als je via StudyTravel boekt en er zonder verwachtingen in gaat, het een geweldige ervaring voor je gaat zijn en dat je naar huis zal gaan met nieuwe en onvergetelijke herinneringen. 

Alicante is voor mij echt een levensveranderende ervaring geweest en ondanks dat mijn tijd erop zit, weet ik zeker dat het voor mij geen vaarwel is, maar een tot ziens!


Hasta pronto Alicante, y muchas gracias por todo StudyTravel! 

Andere taal of bestemming? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalcursussen in het buitenland!

Alycia Tennekes
heeft in juli 2019 een 2-weekse Spaanse taalcursus gevolgd voor volwassenen in Alicante
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

5 X Bijzondere must dos in Rome

Geschreven door Meghan Muller op 07 03 2019

Bella Roma…de stad vol geschiedenis, passievolle Italianen, prachtige kunst en architectuur én de stad waar je een taalcursus Italiaans kan volgen via StudyTravel! Naast Italiaans leren in Rome zijn er natuurlijk vele andere activiteiten die je niet mag missen. Welke dat zijn lees je in deze blog! 

 

read more

5 verrassende studentensteden in Europa

Geschreven door Babette Bleeker op 23 04 2020

Wanneer je denkt aan studeren in het buitenland, dan denk je al snel aan de bekende steden zoals Barcelona, Madrid, Parijs, Londen, Rome, Berlijn en ga zo maar door. Maar er zijn zoveel meer leuke, minder bekende, studentensteden te ontdekken!

read more

10 x waarom een taalreis

Geschreven door Crissy Huberts op 06 05 2020

Klinkt leuk een nieuwe taal leren, maar ook wel heel spannend allemaal! Je leert niet alleen een andere taal, maar maakt contact met mensen van over de hele wereld. Daarnaast maak je een persoonlijke ontwikkeling door én ben je ook nog op vakantie. Tijdens een taalreis voel jij je zeker niet alleen. Lees in deze blog waarom jij een taalreis niet mag missen!

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes