studytravel
menu

Melody op Duitse taalcursus in Berlijn

Geschreven door Melody Klaver op 29 08 2018

Wooooow, wat was dat ongelooflijk leuk zeg! Pff, ik weet niet eens waar ik moet beginnen, maar misschien moet ik beginnen met te zeggen dat ik dit stiekem niet zó leuk had verwacht :)! Dus op de vraag of dit een aanrader zou zijn, voor wie dan ook, is dat een absolute JA! Eigenlijk wou ik dat ik veel langer was gebleven.. Maar helaas! De tijd is voorbij gevlogen. Ik zal het vertellen vanaf het begin.

Wooooow, wat was dat ongelooflijk leuk zeg! Pff, ik weet niet eens waar ik moet beginnen, maar misschien moet ik beginnen met te zeggen dat ik dit stiekem niet zó leuk had verwacht :)! Dus op de vraag of dit een aanrader zou zijn, voor wie dan ook, is dat een absolute JA! Eigenlijk wou ik dat ik veel langer was gebleven.. Maar helaas! De tijd is voorbij gevlogen. Ik zal het vertellen vanaf het begin.

Genoeg redenen om een cursus op een Duitse taalschool te gaan doen
Ik ben actrice van beroep. Dat wil zeggen dat ik een paar jaar geleden ben afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht en sindsdien regelmatig werk in film, televisie of in het theater. Afgelopen juni heb ik een korte talencursus gedaan op de German Language School (GLS) in Berlijn. Duits dus. Nu zul je wel denken, ‘wat moet een actrice in godsnaam met Duits?’. Nou, eigenlijk precies om dezelfde reden waarom het voor iedereen met welk beroep of studie dan ook handig zou zijn: om je horizon te verbreden, nieuwe contacten te leggen en je kansen in het werkveld en in deze wereld te vergroten. Want een extra taal tot je beschikking hebben is ALTIJD handig en effectief. Voor mijn vak geldt dat bijvoorbeeld met Duits, omdat vele acteurs en theatermakers ook mooi werk kunnen vinden bij onze fijne Oosterburen. Dus Duits werd het plan. En waarom dan nu en niet 7 jaar geleden toen ik van het VWO kwam? Tja… dat heb ik mezelf eigenlijk ook afgevraagd. HAD ik het toen maar meteen gedaan als tussenjaar, dan had ik niet nu pas hoeven te beginnen met leren… Maar helaas had ik toen nog niet de kennis van deze geweldige talenschool en was ik druk bezig met allerlei andere dingen. 
Een Duitse taalreis is voor alle leeftijden en nationaliteiten
MAAR je bent natuurlijk nooit te laat of te oud met leren! En dat zag je ook zo goed terug op de campus. Want naast dat je natuurlijk veel jonge lui ziet rondlopen, in hun ‘gapyear’ of ter voorbereiding op hun vervolgstudie, zie je ook veel ‘volwassen’ leerlingen rondlopen. Mensen die, net als ik, een extra taal (moeten) leren voor hun carrière, hun nieuwe leven in Duitsland, een Duitse geliefde, gewoon voor de lol, als expat, hun connecties, etc. Kortom, er zijn ontzettend veel redenen om je te focussen op een nieuwe taal. Er zat zelfs een Taiwanese jongen in mijn klas die zei dat hij de taal puur wilde leren om zijn Duitse collega’s in zijn bedrijf te kunnen verstaan als ze het ergens over hebben. Twee andere jongens studeerden de taal omdat in Duitsland blijkbaar de beste ingenieur-studies te vinden zijn en weer een ander wilde in zijn thuisland Zwitserland graag de opleiding tot horlogemaker afronden: een opleiding gevestigd in het Duitstalige gedeelte van zijn land. 
Cursus, accommodatie, vervoer, alle ingrediënten voor een onvergetelijke taalreis
Anyway, zo is het idee dus ontstaan in mijn hoofd en ben ik dus gaan zoeken. Toen ik op de site van StudyTravel terecht kwam, vielen alle puzzelstukjes eigenlijk als gegoten in elkaar. Alles wat ik zocht stond hier al voor me klaar. Een taalschool waar je elke week van het jaar zomaar kan inspringen, les op elk gewenst niveau, hoeveel weken/maanden je zelf wilt, op 1 van de leukste locaties van de stad, met slaapplekken óp het terrein zelf of bij een leuk gastgezin. Ik hoefde niet meer verder te kijken, dit was precies wat ik zocht. Dus ik mailde ze gelijk!
Na superfijn en duidelijk mailcontact was de keuze definitief. Ik boekte de studie, de accommodatie en de handige, goedkope flixbus naar Berlijn. Daar ging ik dan :) Zurück zur Schule! 
Duits of een andere taal leren, het leukste dat er is!
En ik kan niet anders zeggen dan dat ik dat veel leuker vond dan ik had verwacht.
Na 6 brave jaartjes vwo en daarna de meest intensieve 4 studiejaren ooit dacht ik namelijk voorgoed klaar te zijn met leren en studeren... Totdat je erachter komt dat iets nieuws leren eigenlijk het allerleukste is wat er is!
Vanaf moment 1 zat ik als de grootste studiebol op het puntje van m’n stoel in de klas, met mijn oren gespitst en mijn pen in de aanslag. Ik wilde alles volledig benutten en zo veel mogelijk uit elk lesuur halen. Ik schreef alles op, vroeg zelfs om meer huiswerk en genoot van mijn vooruitgang. En dan te bedenken dat ik op de middelbare school alles behalve het lievelingetje van de klas was. Oh nee hoor, zeker niet. Ik heb Duits zelfs laten vallen in de 4de, omdat ik het ‘te veel gedoe vond’. En daar zat ik nu dan opeens weer, vrijwillig, in de Duitse les. Zo ijverig als wat :). 
De accommodatie behorende bij de Duitse taalcursus
De Campus van Duitse taalschool GLS in Berlijn is zoals je die in van die Amerikaanse films ziet. Gezellig, overzichtelijk en inspirerend. De leerlingen komen vanuit alle hoeken en gaten van de wereld. Ik ben bevriend geraakt met een Braziliaanse man van 40 jaar en een meisje van 18 uit Kuala Lumpur, om maar even 2 voorbeelden te noemen. Na de lessen is er genoeg vrije tijd om leuke dingen te doen of om even lekker te relaxen. De school organiseert trouwens ook elke dag activiteiten. Het ontbijt en de lunch in de cafetaria zijn  ontzettend lekker en de locatie, nogmaals, had niet beter kunnen zijn dan dit! Middenin de Prenzlauerberg op loopafstand van het Mauerpark! Echt, als je Berlijn een beetje leert kennen leer je dat er ontzettend veel leuke wijken zijn, maar dat deze buurt absoluut tot 1 van de leukste behoort. In de buurt zitten talloze cafés, restaurantjes, theaters, bioscopen, winkeltjes, etc. Het bruist er van de energie en creatievelingen. Vooral op zondag is het altijd feest in het Mauerpark!
Mijn Duitse certificaat is binnen, maar ik ben nog niet uitgeleerd!
Ik heb mijn Duitse certificaat dus binnen, maar dat wil niet zeggen dat ik ben uitgeleerd. Het liefst kom ik hier elk jaar terug als dat zou kunnen. Nu is het aan mij of ik de taal nog blijf verder leren of niet. Uiteindelijk is het niemand die het voor je doet, behalve jijzelf. En voor nu ben ik zeker nog van plan om braaf door te blijven leren :) 
Bedankt StudyTravel!

Waarom naar een Duitse taalschool?

Ik ben actrice van beroep. Dat wil zeggen dat ik een paar jaar geleden ben afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht en sindsdien regelmatig werk in film, televisie of in het theater. Afgelopen juni heb ik een korte talencursus gedaan op de German Language School (GLS) in Berlijn. Duits dus. Nu zul je wel denken, ‘wat moet een actrice in godsnaam met Duits?’. Nou, eigenlijk precies om dezelfde reden waarom het voor iedereen met welk beroep of studie dan ook handig zou zijn: om je horizon te verbreden, nieuwe contacten te leggen en je kansen in het werkveld en in deze wereld te vergroten. Want een extra taal tot je beschikking hebben is ALTIJD handig en effectief. Voor mijn vak geldt dat bijvoorbeeld met Duits, omdat vele acteurs en theatermakers ook mooi werk kunnen vinden bij onze fijne Oosterburen. Dus Duits werd het plan. En waarom dan nu en niet 7 jaar geleden toen ik van het VWO kwam? Tja… dat heb ik mezelf eigenlijk ook afgevraagd. HAD ik het toen maar meteen gedaan als tussenjaar, dan had ik niet nu pas hoeven te beginnen met leren… Maar helaas had ik toen nog niet de kennis van deze geweldige Duitse taalschool en was ik druk bezig met allerlei andere dingen. 

Een Duitse taalreis voor alle leeftijden en nationaliteiten

Gezelligheid na de Duitse cursus

MAAR je bent natuurlijk nooit te laat of te oud met leren! En dat zag je ook zo goed terug op de campus. Want naast dat je natuurlijk veel jonge lui ziet rondlopen, in hun ‘gapyear’ of ter voorbereiding op hun vervolgstudie, zie je ook veel ‘volwassen’ leerlingen rondlopen. Mensen die, net als ik, een extra taal (moeten) leren voor hun carrière, hun nieuwe leven in Duitsland, een Duitse geliefde, gewoon voor de lol, als expat, hun connecties, etc. Kortom, er zijn ontzettend veel redenen om je te focussen op een nieuwe taal. Er zat zelfs een Taiwanese jongen in mijn klas die zei dat hij de taal puur wilde leren om zijn Duitse collega’s in zijn bedrijf te kunnen verstaan als ze het ergens over hebben. Twee andere jongens studeerden de taal omdat in Duitsland blijkbaar de beste ingenieur-studies te vinden zijn en weer een ander wilde in zijn thuisland Zwitserland graag de opleiding tot horlogemaker afronden: een opleiding gevestigd in het Duitstalige gedeelte van zijn land.

Cursus, accommodatie, vervoer, alle ingrediënten voor een onvergetelijke taalreis

Anyway, zo is het idee dus ontstaan in mijn hoofd en ben ik dus gaan zoeken. Toen ik op de site van StudyTravel terecht kwam, vielen alle puzzelstukjes eigenlijk als gegoten in elkaar. Alles wat ik zocht stond hier al voor me klaar. Een Duitse taalschool waar je elke week van het jaar zomaar kan inspringen, les op elk gewenst niveau, hoeveel weken/maanden je zelf wilt, op 1 van de leukste locaties van de stad, met slaapplekken óp het terrein zelf of bij een leuk gastgezin. Ik hoefde niet meer verder te kijken, dit was precies wat ik zocht. Dus ik mailde ze gelijk!

Na superfijn en duidelijk mailcontact was de keuze definitief. Ik boekte de studie, de accommodatie en de handige, goedkope flixbus naar Berlijn. Daar ging ik dan :) Zurück zur Schule! 

Duits of een andere taal leren, het leukste dat er is!

En ik kan niet anders zeggen dan dat ik Duits leren in Berlijn veel leuker vond dan ik had verwacht. Na 6 brave jaartjes vwo en daarna de meest intensieve 4 studiejaren ooit dacht ik namelijk voorgoed klaar te zijn met leren en studeren... Totdat je erachter komt dat iets nieuws leren eigenlijk het allerleukste is wat er is! 

Vanaf moment 1 zat ik als de grootste studiebol op het puntje van m’n stoel in de klas, met mijn oren gespitst en mijn pen in de aanslag. Ik wilde alles volledig benutten en zo veel mogelijk uit elk lesuur halen. Ik schreef alles op, vroeg zelfs om meer huiswerk en genoot van mijn vooruitgang. En dan te bedenken dat ik op de middelbare school alles behalve het lievelingetje van de klas was. Oh nee hoor, zeker niet. Ik heb Duits zelfs laten vallen in de 4de, omdat ik het ‘te veel gedoe vond’. En daar zat ik nu dan opeens weer, vrijwillig, in de Duitse les. Zo ijverig als wat :).

De accommodatie tijdens de Duitse taalcursus 

De Campus van Duitse taalschool GLS in Berlijn is zoals je die in van die Amerikaanse films ziet. Gezellig, overzichtelijk en inspirerend. De leerlingen komen vanuit alle hoeken en gaten van de wereld. Ik ben bevriend geraakt met een Braziliaanse man van 40 jaar en een meisje van 18 uit Kuala Lumpur, om maar even 2 voorbeelden te noemen. Na de lessen is er genoeg vrije tijd om leuke dingen te doen of om even lekker te relaxen. De school organiseert trouwens ook elke dag activiteiten.

Het ontbijt en de lunch in de cafetaria zijn  ontzettend lekker en de locatie, nogmaals, had niet beter kunnen zijn dan dit! Middenin de Prenzlauerberg op loopafstand van het Mauerpark! Echt, als je Berlijn een beetje leert kennen leer je dat er ontzettend veel leuke wijken zijn, maar dat deze buurt absoluut tot 1 van de leukste behoort. In de buurt zitten talloze cafés, restaurantjes, theaters, bioscopen, winkeltjes, etc. Het bruist er van de energie en creatievelingen. Vooral op zondag is het altijd feest in het Mauerpark!

Duits certificaat behaald op de taalschool

Duits certificaat binnen, maar nog niet uitgeleerd!

Ik heb mijn Duitse certificaat dus binnen, maar dat wil niet zeggen dat ik ben uitgeleerd. Het liefst kom ik hier elk jaar terug als dat zou kunnen. Nu is het aan mij of ik de taal nog blijf verder leren of niet. Uiteindelijk is het niemand die het voor je doet, behalve jijzelf. En voor nu ben ik zeker nog van plan om braaf door te blijven leren :) 


Bedankt StudyTravel!

Andere taal of bestemming? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalcursussen in het buitenland!

Melody Klaver
heeft in juni 2018 een 2-weekse Duitse taalcursus gedaan in Berlijn
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

Op taalreis ter voorbereiding op de hotelschool

Geschreven door Valerie van Wichen op 13 05 2020

Mijn naam is Valerie, ik ben 18 jaar en ik studeer aan de Hotel Management School Maastricht. Om aan de toelatingseisen van de hotelschool te kunnen voldoen ben ik na mijn eindexamens 5 weken naar Bristol en 3 maanden naar Valencia op taalreis gegaan.

read more

Een tweede taal leren op latere leeftijd

Geschreven door Crissy Huberts op 06 05 2020

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het leren van een tweede taal op latere leeftijd veel voordelen biedt. Het is niet alleen leuk om op vakantie te zijn maar het helpt ook het vertragen van het ouderdomsproces! En de belangrijkste reden om een taalcursus te volgen is natuurlijk: je bent nooit te oud om te leren. :-)

read more

Taalcursus Engels op Malta

Geschreven door Chris Vlaanderen op 21 12 2017

Hee, mijn naam is Chris en ik ben 23 jaar oud. Afgelopen zomer was ik drie weken op Malta om daar mijn Engels te verbeteren. Maar waarom Malta? Op Malta spreken ze vloeiend Engels, het eiland is mooi en zomers en wordt daardoor steeds populairder bij Nederlanders.

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes