studytravel
menu

Tussen kunst en kitsch in Barcelona!

Geschreven door Manouk de Weert op 21 07 2021

Een week voor vertrek popt er een mailtje binnen met de laatste reisinformatie over mijn taalcursus Spaans in Spanje, inclusief meer info over mijn gastgezin!

Ik zal ontvangen worden door Marta, een Argentijnse dame die samen met haar Italiaanse man in het hart van Barcelona woont. Hun balkon wordt gekenmerkt door planten en bloemen en ze hebben een vogel (in kooi). Oké, oké, mijn nieuwsgierigheid is gewekt!

Alvast een stukje Barcelona ontdekken voordat de taalcursus begint!

Een paar dagen later rijd ik al dagdromend over de komende twee weken naar Spanje. Voordat ik naar mijn gastgezin ga verblijf ik al een dagje in Barcelona. Werkelijk een stad met flair! Ik laat me meevoeren op ontdekking langs prachtige gebouwen ontworpen door Gaudi, ik waan me als een ware hipster door de buurten van de wijk El Born en ik pak nog even het museum over moderne kunst mee. Voor nu genoeg, want ik heb nog twee weken om de stad écht goed te ontdekken. En daarom heb ik ook gekozen voor een verblijf bij een gastgezin; inblenden in de stad, de taal én de cultuur. Uit mijn comfortabele schulp, want voor ik weet praat ik de komende twee weken vooral Engels en Nederlands met mijn medecursisten.

barcelona-cultuur-taalreis taalreis-barcelona barcelona-mooi-weer-taalreis

De aankomst bij het Spaanse gastgezin

Het is zover! Ik stap ietwat bezweet (lees: 32 graden, mondmasker op, rugzak op mijn rug en koffer in de hand) uit bij metrohalte "Monumental"; de naam verklapt het al: een monument. En niet zomaar één, in deze arena werden vroeger stierengevechten gehouden. En ik slaap er komende twee weken tegenover, bueno! Ik bel aan bij de intercom van Marta en ik word naar boven gevraagd. Daar staat Marta in de gang te wachten. Een verzorgde vrouw van 70 jaar, haren mooi geföhnd en voorzien van blinkende haarklip. Ze begroet me liefdevol en is zichtbaar blij dat ze me mag ontvangen. Ik stap het appartement binnen, waarbij mijn aandacht direct valt op alle kitsch tierelantijntjes en Mariabeeldjes. Marta laat me mijn kamer zien, schattig ingericht met bloemetjesbehang en een hoog bed met roze sprei. We lopen naar haar zonnige terras waar zeker tien verschillende soorten planten worden gekweekt, en papegaai Paco zijn huisvesting heeft. Hier zie ik mezelf wel in de middag mijn Spaans leren. 

Een onderdompeling in de Spaanse cultuur en gastvrijheid!

Marta vertelt me dat er momenteel ook nog twee studentes uit Amerika bij haar verblijven. Gezellig! Ze vertelt me dat ze het ontbijt vroeg in de ochtend voor ons klaarzet zodat we met een goed gevulde maag de lessen kunnen beginnen. Avondeten doen we tussen 20.00 - 21.00 uur. Spaanse tijden, dat wordt nog even wennen maar zo te horen ga ik hier niets tekortkomen. Ik ga lekker op het balkon zitten en klets wat met Paco, Hola. Muuuuuy bien. Gracias Paco!

De geur van aardappels en knoflook komt me langzaam tegemoet. Marta staat al lekker te kokkerellen. Om 20.30u roept ze me aan tafel en ontmoet ik ook de andere twee meiden. Zij zijn 21 en 22 jaar, komen uit South Carolina en zijn voor het eerst in Europa. Dan komt het eten op tafel. Simpel en puur. Zoals eten hoort te smaken. Tomaat en sla is niet bijzonder, totdat je deze hebt gegeten. De olijfolie en een snufje zout geven het een mediterrane twist, waar je smaakpapillen van gaan glunderen. Ik ben ervan overtuigd dat mensen die door COVID hun smaak zijn verloren, deze hier weer meteen terugkrijgen. Vervolgens volgt er nog een heerlijk bord pasta met Parmezaanse kaas en kip. Mijn buik is aardig vol en ik besluit na het eten bij te komen door nog even wat te schrijven op mijn kamer. Mijn mentale voorbereiding op de Spaanse taalcursus die morgen start, zin in!

park-klasgenoten-taalcursus Barcelona-park-taalreis

Spaans leren in een internationale groep

De volgende ochtend loop ik met mijn Google maps op mijn telefoon in mijn ene hand en koffie to-go in mijn andere hand op weg naar de Spaanse taalschool. Vamos! Bij binnenkomst wordt even de temperatuur gecheckt en ik mag plaatsnemen in een kring met medecursisten waar we met elkaar kennismaken. Een gemixte groep van onder andere Duitsers, Nederlanders, Bulgaren en Brazilianen. Om 09.30u start de les en maken we nader kennis met elkaar in het Spaans. De les is een goede mix van uitleg en met elkaar oefenen. De ochtend vliegt voorbij. En in de middag moet ik ook even bijkomen van alle indrukken. Met een aantal meiden ga ik eind van de dag naar het Ciutadella park om nog even lekker na te kletsen met wijn, sangria en jamon (Spaanse ham). 

En zo verloopt bijna iedere dag tot nu toe. In de ochtend les, in de middag op ontdekking in de stad en mijn Spaans in praktijk brengen op het terras en in musea, dan een korte siësta, een borreltje met de groep (die zich steeds verder uitbreidt met leuke mensen!), om vervolgens aan tafel te schuiven bij de familie. 

Andere taal of bestemming? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalreizen naar het buitenland!

Manouk de Weert
Manouk ging in de zomer van 2021 twee weken op taalreis naar Barcelona
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

Op taalreis naar Berlijn!

Geschreven door Yvo Nooteboom op 27 07 2020

Op 12 juli was het dan eindelijk zover: ik ging mijn Duits verbeteren op taalreis in Berlijn! Van tevoren vond ik het toch wel spannend, zo voor het eerst alleen op reis en op mezelf wonen, en dat ook nog eens twee weken lang, maar achteraf was deze spanning totaal niet nodig. Mijn treinreis (inclusief mondkapje!) verliep voorspoedig en tegen de avond kwam ik aan in mijn kamer in Berlijn.

read more

Taalreis Vancouver: veel meer dan 'gewoon' een taalcursus

Geschreven door Elise Schönfeld op 15 07 2020

Voor ik mijn ervaring deel, wil ik er even bij zeggen dat ik mijn taalreis, een Cambridge cursus in Vancouver, heb gemaakt tijdens de Corona-crisis. In plaats van de cursus op de taalschool gevolgd te hebben, heb ik hem online gevolgd terwijl ik in Vancouver was. Dat mocht de pret zeker niet drukken, want ik heb alsnog een geweldige tijd gehad en alles eruit gehaald!

read more

Halloween, el Día de los Muertos en el Día de Todos los Santos: zo wordt het gevierd op jouw taalreis bestemming!

Geschreven door Babette Bleeker op 26 10 2020

Het wordt weer kouder buiten, het is eerder donker, en de feestdagen komen weer langzaam in zicht. In Nederland leven we vooral toe naar Sinterklaas en de kerstperiode, maar in het buitenland wordt er vóór die tijd nog een ander groot feest gevierd; namelijk Halloween! Als er één land is waar Halloween uitgebreid gevierd wordt, dan is het wel de Verenigde Staten.

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes