studytravel
menu

vijf onvergetelijke weken in Bologna

Geschreven door Isabelle op 17 10 2022

Met heel veel zin, maar ook de nodige gezonde spanning, stapte ik begin september in het vliegtuig naar Bologna om daar vijf weken Italiaans te gaan leren. Mijn wens om de Italiaanse taal te gaan leren in deze prachtige stad ontstond tijdens een stedentripje naar Bologna eerder dit jaar. Ik werd op slag verliefd op de stad, zijn kleuren, het heerlijke eten en de prachtige taal. Hier moest en zou ik terugkeren. In Nederland ben ik me gaan verdiepen in de mogelijkheden om een aantal weken in Bologna te wonen om de taal te leren. Ik informeerde bij Studytravel naar de mogelijkheden en werd perfect geholpen. Binnen no time boekte ik mijn taalreis naar Bologna en de voorpret kon beginnen! 

Verblijf in een residentie in Bologna

Tijdens mijn vijf weken durende taalreis verbleef ik in Bilbo House. Een van de residenties die de taalschool verhuurt aan haar studenten. Een prima appartement met voldoende ruimte, prettige kamers en alle benodigdheden aanwezig. Ik maakte kennis met de andere studenten, toevallig allemaal Nederlanders. Ondanks dat ze een stuk jonger zijn dan ik (18 tegenover 25) was er direct een klik. Het was meteen gezellig en ik wist zeker dat we samen een leuke tijd zouden krijgen. 

Italiaans leren op een internationale taalschool

Ook op de school was er direct een prettige, informele sfeer. Ik kwam in een klas met 7 andere studenten. Afkomstig uit allerlei landen, maar allemaal met eenzelfde doel: de Italiaanse taal leren. De eerste schooldagen waren behoorlijk pittig. De lessen gaan vrijwel direct helemaal in het Italiaans. Even afdwalen tijdens de lesuren zat er dus niet bij. Maar na de eerste lesweek begon ik het steeds beter onder de knie te krijgen. Ook merkte ik dat ik de taal heel snel leerde begrijpen. Juist doordat je woont op een plek waar je de taal nodig hebt, kun je het direct in de praktijk brengen. Met vallen en opstaan weliswaar, want in het begin ben ik meerdere malen aangekeken door Italianen die niet begrepen wat ik zei. Maar ook dat hoort erbij! 

Hoe ziet een dag op taalreis eruit?

De schooldagen zijn redelijk kort, maar intensief. Van maandag tot en met vrijdag had ik les van 9.00 tot 13.15 uur. Je begint je schooldag met twee uur grammatica. Daarna volgt een korte koffiepauze waarin je de mogelijkheid hebt om een heerlijke cappuccino te drinken in het koffietentje naast de school (aanrader!). Daarna krijg je nog twee uur les in conversatie. Daar leer je ontzettend veel van omdat je hier ook echt je Italiaanse woordenschat gaat gebruiken. 

Na school ben je helemaal vrij in de invulling van de dag. Meestal ging ik met mijn huisgenoten boodschappen doen om een lekkere lunch te bereiden. Die werd meermaals genuttigd in Giardini Margherita, het grote park van Bologna en op steenworp afstand van ons appartement. Hier kun je heerlijk relaxen na een intensieve lesdag! Vervolgens gingen we allemaal onze eigen gang. Ik ging meestal de stad in. Alle leuke straatjes en pleintjes van de stad ontdekken. Bologna is een enorm sfeervolle, maar overzichtelijke stad. Verdwalen lukt bijna niet omdat alle straten op elkaar uitkomen. Meestal keerde ik tegen het einde van de middag terug naar Bilbo om daar samen met mijn huisgenoten te koken en gezamenlijk te eten. Ook werd er natuurlijk regelmatig buiten de deur gegeten. Bologna wordt niet voor niks 'de vette' genoemd. Je kunt er heerlijk eten! 

Blog Bologna4 Blog Bologna5 

Af en toe nam ik deel aan een activiteit die door de school werd georganiseerd. Denk aan een gezamenlijke borrel in de stad, een kookcursus of een excursie naar een andere stad (in het weekend). Maar het is ook zeker een aanrader om er zelf op uit te gaan! Een plek die je tijdens je taalreis in Bologna MOET bezoeken, is de San Luca basiliek. Een prachtig roestkleurig gebouw bovenop de heuvels van Bologna. Door ruim 600 portici's die Bologna karakteriseren loop je naar boven. Een behoorlijke tocht, maar het uitzicht is de klim meer dan waard. Zeker tegen zonsondergang is het zicht vanaf de basiliek magisch. 

Blog Bologna3 Blog Bologna2 Blog Bologna1 

De beste Italiaanse pizza van Bologna

Wil je een van de lekkerste Piadina's van de stad proeven? Overweeg dan ook zeker om na school voor lunch naar La Tua Piadina te gaan. De keuze is reuze (en onmogelijk te maken!) maar de piadina's zijn stuk voor stuk heerlijk! Voor de lekkerste pizza's raad ik Trattoria Porta San Felice aan. Een trattoria waar de tijd heeft stilgestaan, maar waar de hele avond de meest lekkere pizza's uit de oven verschijnen. En enorm betaalbaar! Ook niet onbelangrijk voor een student, toch? Maar de allergrootste tip is om gewoon de stad in te lopen, door de staten te struinen en je te laten verrassen door wat de stad te bieden heeft. Loop de tal van prachtige kerken binnen, praat met locals en ga regelmatig even zitten op een van de piazza's en laat het echte Italiaanse leven op je inwerken. Hier weten ze wat genieten is.

Nu ik weer terug ben op Nederlandse bodem kan ik alleen maar heel dankbaar zijn dat ik deze reis heb kunnen maken. Mijn Italiaans is al op een behoorlijk niveau, maar belangrijker vind ik de prachtige ervaringen en de geweldige mensen die ik heb leren kennen tijdens de taalreis. Voor een periode naar het buitenland vertrekken is heel spannend, maar geloof me: het is alles meer dan waard! 

Andere taal of bestemming? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalreizen naar het buitenland!

Isabelle
Isabelle heeft in september 2022 een 5-weekse taalcursus Italiaans gevolgd in Bologna, Italië.
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

5 redenen om een tussenjaar te nemen

Geschreven door Meghan Muller op 18 09 2019

Voor wie net klaar of nog bezig is met de middelbare school is het een welbekend woord: een tussenjaar. Een tussenjaar kiezen wordt steeds populairder en de vraag waarom een tussenjaar wordt dan ook steeds vaker gesteld. Middels deze blog vertellen we je graag waarom een tussenjaar zo’n goede keuze is. Lees je snel mee?

read more

Een jongerencursus Spaans in Valencia!

Geschreven door Jazmin Hartgers op 25 10 2021

Hoihoi! Ik ben Jazmin Hartgers en ik ben 17 jaar oud. Op 18 juli ben ik in mijn eentje naar Valencia (Spanje) gevlogen om daar een taalreis te volgen! Zoals je het al kunt raden is het de taal Spaans. In deze blog ga je vooral mijn ervaringen lezen die ik deze twee weken heb mogen mee maken in Valencia! Veel leesplezier :)

read more

4 weken in het prachtige Sevilla!

Geschreven door Roos op 03 11 2023

Halverwege september dit jaar begon mijn taalreis naar Sevilla. Ik vind Spanje altijd al een fantastisch land met een heel erg fijne sfeer en veel gezelligheid op straat, dus wilde ik graag voor een langere tijd daar verblijven. Ik heb op de middelbare school altijd Spaanse les gehad en miste de taal. Dit leken me de perfecte redenen om in Spanje ook gelijk de Spaanse taal beter onder de knie te krijgen! 

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes