Taalcursus Italiaans in Bologna

ALCE

Onze partnerschool ALCE (Accademia Lingue e Culture Europee), opgericht in 1999, ligt in het historische centrum van Bologna. De school is in 2015 nog compleet gerenoveerd, en beschikt dus over moderne faciliteiten om je taalcursus Italiaans zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Er zijn 13 klaslokalen, ingericht met airconditioning. Ook beschikt de school over een bibliotheek, een computerruimte met internettoegang, gemeenschappelijke ruimtes voor studenten, een schoolkantine en een eigen tuin, waar je lekker kunt ontspannen na je lessen! De maximale capaciteit van de school is relatief klein, rond de 50 studenten, wat inhoudt dat de atmosfeer op school heel persoonlijk en warm is. De school is een officieel examencentrum voor CILS en CELi certificaten, evenals DITALS lerarencursussen. Je kunt naast de standaard intensieve cursussen je dus ook voorbereiden op een officieel examen. De gemiddelde leeftijd van de studenten op de school ligt tussen de 18 en 26 jaar, en met meer dan 40 verschillende nationaliteiten beschikt de school over een interessante mix van studenten uit de hele wereld!

Belangrijke kenmerken van deze partnerschool:

 • Geaccrediteerd door IALC
 • Kleine klassen, met maximaal 8 studenten per groep
 • Interessante mix van studenten uit veel verschillende landen
 • Kleinschalige school met familiaire sfeer
 • Officieel examencentrum voor CILS en CELI certificaten, evenals DITALs lerarencursussen
 • Gezamenlijke lunch op vrijdag tijdens je cursus
 • Minimum leeftijd is 17 jaar

Sociaal programma:

De school ALCE organiseert ca. 3-4 keer per week een activiteit voor hun studenten, waaronder gevarieerde uitstapjes zodat studenten die voor langere tijd op de school studeren ook steeds weer iets nieuws beleven! Deze activiteiten zijn toegankelijk voor alle studenten die deelnemen aan een cursus. Sommige activiteiten zijn gratis, voor andere dien je transport en entree te betalen.
Enkele voorbeelden van gratis schoolactiviteiten zijn:

 • bezoek aan historische bezienswaardigheden in de stad
 • stadswandelingen
 • sportactiviteiten in het park
 • Italiaanse filmavond op school
 • quiz avonden of spelletjes op school
 • uitwisselingsavonden waarbij je taalvaardigheden kunt uitwisselen met Italiaanse studenten

Voor andere activiteiten of excursies is wel een prijs vereist; je dient je hierover te informeren en in te schijven op school. Zo worden er ook regelmatig museumbezoeken, kooklessen en wijnproeverijen georganiseerd.
Excursies vinden meestal eens per 2 weken plaats (op zaterdag) en kosten rond de 20- 30 Euro. Transport wordt vaak per trein gedaan, omdat Bologna perfect verbonden is met het openbaar vervoer. Mogelijke bestemmingen die zoalaangedaan worden gedurende een dagexcursie zijn: Verona, Ferrara, Parma, Ravenna, Mantova, Padova, Dozza, San Marino, Florence, Venetië, of Milaan.
Ook worden er dagexcursies georganiseerd naar het strand van Rimini, attractieparken, naar een azijnfabriek, het keramiek museum etc.

Intensief

De intensieve cursus bestaat uit 20 of 30 lesuren per week (1 les = 60 minuten). Als je kiest voor 30 lesuren zijn 10 lesuren in minigroep van max. 3 personen. De cursus van 20 lesuren is in groepen van maximaal 8 personen en wordt aangevuld met 3 uur workshops (2x 1,5 uur op dinsdag en donderdag). De cursus is beschikbaar voor alle niveaus, van A1 tot C1. Aan de hand van een niveautest voorafgaand aan je cursus wordt je in een juiste groep ingedeeld.

Minimum leeftijd is 17 jaar.

Speciaal intensief

De speciaal intensieve cursus combineert 20 lessen Italiaans in groepsverband met aanvullen 5 privélessen per week. Zo kun je naast je algemene taalkennis ook de punten verbeteren waar je nog moeite mee hebt.

Minimum leeftijd is 17 jaar.

Italiaans & koken

De cursus Italiaans & koken combineert 23 lessen Italiaans per week met 6 uur koken (verdeeld over 2 kooksessies van 3 uur elk) per week. Zo leer je naast de Italiaanse taal ook meer over de gastronomie van dit land. Je krijgt kookles van professionele chefs, in de keuken die hiervoor speciaal beschikbaar is gesteld in de school. Na het voorbereiden van de maaltijd geniet je samen met de medecursisten van je eigen kookkunsten!

Minimum leeftijd is 18 jaar.

Italiaans & Wijn

De cursus Italiaans & wijn combineert 23 lessen Italiaans per week met 6 uur wijnproeven per week, samen met een professionele sommelier. Zo leer je naast de Italiaanse taal ook meer over de wijnsoorten en hoe deze het beste worden gecombineerd met eten.

Minimum leeftijd is 18 jaar.

Club 50

Speciaal voor de oudere cursist heeft onze partnerschool in Bologna een 50+ programma ontwikkeld. Tijdens een cursus van 2 weken heb je 4 lessen Italiaans per dag (20 lessen per week), waarin aandacht wordt besteed aan de Italiaanse taal. Deze lessen kunnen gemengd zijn met cursisten van andere leeftijden. Daarnaast is een aantal culturele activiteiten inbegrepen (op elke middag van de week). Deze activiteiten zijn exclusief voor studenten van 45 jaar of ouder. Voorbeelden hiervan museumbezoeken, kooklessen, wijnproeverij, etc. Ook is er bij het 2-weekse programma één dagexcursie op zaterdag inbegrepen (bijvoorbeeld naar Ravenna).

Minimum leeftijd is 45 jaar.

CILS Examenvoorbereiding

Als je een officieel diploma wilt halen, volg dan de aanvullende voorbereidingscursus voor het C.I.L.S- examen. De school is een officieel examencentrum en weet dus precies hoe je je het beste kunt voorbereiden op dit examen. Je volgt een cursus van 2, 4 of 6 weken (afhankelijk van het niveau waarmee je kunt instromen). Het programma van in totaal 4 en 6 weken bestaat uit 20 lessen per week, gevolgd door de laatste 2 weken 30 lessen per week (de standaard 20 lessen worden dan aangevuld met 10 lesuren per week intensieve examentraining).

Indien je kiest voor slechts 2 weken cursus, zul je 2 weken voor het examen starten en 30 lessen per week volgen.

De examens vinden plaats op specifieke data per jaar (zie meer informatie onder de prijstabel).

Minimum leeftijd is 17 jaar.

Individueel

Indien je de indiciduele cursus boekt heb je alléén les van een docent(e). Het lesprogramma kan dus geheel op je kennisniveau en wensen worden afgestemd.

Minimum leeftijd is 17 jaar.