studytravel
menu

Mooie taalreis naar Annecy

Geschreven door Eline Verbon op 22 08 2019

 

Verblijf bij een gastgezin en mijn Franse taalcursus

In juli 2019 reisde ik voor twee weken af naar de Franse stad Annecy. Daar volgde ik bij de taalschool ‘IFALPES’ een Franse taalcursus. Ik reisde per trein: ’s ochtends stapte ik in Utrecht in om na een fijne, ontspannen treinreis aan het eind van de middag in Annecy aan te komen: perfect! Daar wachtte de mevrouw van mijn gastgezin me al op. Ze liet me de Franse taalschool zien en de bushalte en reed daarna door naar haar huis, op 10 min van de school per bus en 30 minuten te voet. Ik sliep twee weken lang bij deze mevrouw. Zij verzorgde mijn ontbijt en avondeten en praatte graag met me. Dat beviel erg goed! Van medecursisten heb ik ook alleen maar goede verhalen gehoord over de gastgezinnen waar ze verbleven.

Verblijf tijdens de Franse taalcursus in Annecy

De groepsindeling van de cursus Frans

De volgende dag was mijn eerste cursusdag Frans. Ik kon elke dag met de bus naar school, maar ging liever wandelen. Met 30 minuten wandelen langs het riviertje 'le Thiou' (de kortste en een van de schoonste rivieren van Europa) kwam ik aan bij de school. Ook als dit niet de weg naar school is, is het een goede plek om even tot rust te komen na een lange schooldag.

Om 8.15 uur werden we verwacht voor een inleidende presentatie. Daarna konden we om 9 uur aansluiten bij onze cursusgroep. De indeling van deze groepen was vooraf gemaakt op basis van een online test en een kort telefoongesprek met één van de medewerkers van Franse taalschool IFALPES. Dit werkte goed: zo goed als iedereen kwam gelijk in de juiste groep terecht. Ik had gekozen voor een ‘super intensief’ programma en had daarom zowel ’s ochtends als ’s middags 3 uur en 20 minuten les. Veel anderen hadden een intensief programma met afwisselend ’s ochtends of ’s middags les. Ik zat daarom in twee verschillende groepen, met elk zo’n 12 leerlingen.De groepen waren heel internationaal: mijn ‘klasgenoten’ kwamen uit Rusland, Spanje, Zwitserland, Amerika, Duitsland, België en Zweden. Daardoor leerden we niet alleen veel over de Franse cultuur, maar ook over vele andere culturen.Van tevoren vroeg ik me af of ik met mijn 28 jaar niet veruit de oudste zou zijn, maar de leeftijden bleken divers te zijn. Er waren zeker veel jonge mensen die net klaar waren met de middelbare school of net studeerden, maar ook genoeg mensen tussen de 25 en 40 jaar die al werken en veelal voor hun plezier een Franse taalcursus kwamen doen.

Activiteiten na de Franse les

De school zit op 5 minuten lopen van het prachtige centrum van Annecy. Bij bakkerij Paul hebben ze heerlijk broden en croissants en kan je gelijk je Frans oefenen met bestellen.

Inhoud van de Franse lessen

In totaal had ik vier verschillende docenten, twee voor elke groep. De docenten waren enthousiast, vriendelijk en erg goed. Doordat er steeds nieuwe leerlingen in- en uitstromen, zijn de lessen ingedeeld per week. In mijn lesgroep B1 behandelden we elke week één grammaticaal concept en één onderwerp: in week één de subjonctif en muziek en cultuur, in week twee het gebruik van koppelwoorden en klimaatverandering. In mijn lesgroep B2 deden we luisteroefeningen en praatten we heel erg veel. Om te oefenen met schrijven kregen we opdrachten mee naar ‘huis’. Als je tijd had, kon je die maken en keken de docenten ze de dag erna na. Daarnaast waren de docenten van de Franse cursus heel makkelijk benaderbaar voor vragen.

Franse taalcursus in Annecy

In mijn twee weken in Annecy heb ik heel veel Frans geleerd. Nieuwe woorden en grammatica uit de lessen, maar ook vele woorden en het gewend worden aan Frans praten door de omgeving. Door de hele dag Frans te praten, met de studenten probeerden we in de pauzes zo veel mogelijk Frans te spreken en in mijn gastgezin sprak ik ook uitsluitend Frans, kom je er veel beter in dan je ooit in Nederland zou kunnen. In het begin was het even wennen (en vermoeiend!), maar daarna ging ik met sprongen vooruit.

Annecy ontdekken na de Franse lessen

Naast een goede school, een goede treinverbinding en de mogelijkheid tot een super intensief programma, bood Annecy nog een voordeel: de omgeving. Annecy ligt aan een groot meer en tussen de bergen. Ik heb dus meerdere keren na de lessen op het strand gezeten, ben een keer met een groepje studenten een lange wandeling gaan maken in de bergen en heb met andere studenten een rondje om het meer gefietst.

Relaxen na de Franse lessen

Op een half uur wandelen van de school ligt het strandje 'Des Marquisats', waar je in de schaduw op het gras kan zitten en tijdens het zwemmen prachtig uitzicht hebt op de bergen In plaats van lopen kan je ook voor 11 euro een fiets lenen voor een maand (helaas zonder helm!) bij het station. Dat is prima als je alleen in het (vlakke) centrum wilt fietsen. Mocht je verder willen fietsen, dan is de fietsenverhuur Takamaka aan te raden, waar je goede mountainbikes kunt huren, inclusief helm. 18 euro per dag / 140 euro voor twee weken.

Ik heb zo'n betere fiets gehuurd voor mijn rondje fietsen rond het meer van Annecy. Dit is zeker aan te raden! Ongeveer 3/4 heeft een apart fietspad, de rest moet je op de weg fietsen. Wij fietsen het rondje tijdens een zware stortbui en raakten geheel doorweekt, maar hadden ook prachtig uitzicht op bliksemschichten boven de bergen.

Een Franse cursus in Annecy, zeker voor herhaling vatbaar!

Ik heb het erg leuk gehad in Annecy en zou het iedereen aanraden. Een mooie omgeving, de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen en een goede taalschool: als het lukt, ga ik nog een keer terug!

Andere taal of bestemming? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalcursussen in het buitenland!

Eline Verbon
heeft in juli 2019 een 2-weekse Franse taalcursus gevolgd in Annecy.
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

Mijn Salamanca avontuur

Geschreven door Yvette van den Heuvel op 08 01 2020

Hoi, ik ben Yvette ik heb mijn havo diploma gehaald in 2019 en besloot om een tussenjaar te nemen. Ik hoorde via een vriendin over StudyTravel en besloot om een keer langs te gaan voor een gesprek. Ik moest voor mijn studie een taal leren maar wilde graag naar het buitenland en reizen. Ik besloot deze twee te combineren.

read more

Taalreis Granada; de ultieme kans

Geschreven door Crissy Huberts op 03 03 2019

En toen wist ik het! Ik wil Spaans leren en genieten van de Mediterrane cultuur! Soms weet je even niet meer precies wat je ook alweer écht wilde. Maar gelukkig zijn er vaak ook van die momenten wanneer je het in een keer wél weet. Dat moment heb ik gekoesterd en daarom heb ik gekozen voor een taalreis naar Granada in Spanje!

 

read more

¡Viva Valencia!

Geschreven door Keziah Meeuw op 09 11 2021

"Un tiempo increíble para no olvidar nunca". Ik heb het geluk om te zeggen dat ik op jonge leeftijd al heel wat mooie plekken en landen heb gezien. Van de witte stranden op de Bahama's tot het noorderlicht in Lapland. Maar niets heeft mijn hart sneller doen kloppen dan de stad van de kunst en wetenschappen: Valencia. Nog nooit heb ik mijzelf zó thuis gevoeld op een plek waar mijn huis niet staat.

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes