studytravel
menu

Niemand is te oud om te leren

Geschreven door Ingrid Schalkoord op 17 10 2018

De Club50 cursus leek mij meer dan genoeg. Drie uur per dag naar school en daarnaast nog culturele activiteiten. Ik wil erbij vermelden dat ik een “absolute beginner” ben. Geen cursus Spaans gedaan via internet of iets dergelijks. Verder dan hola en adiós reikt mijn Spaans niet. Een spannend avontuur voor mij.  

De Spaanse taalreis gaat van start

Op zondag ben ik vertrokken en ik vond het best spannend. Alleen in het vliegtuig, aankomen op een vreemd vliegveld, een taxi regelen en dan aankomen op mijn verblijf voor de komende drie weken. Het appartement zag er prima uit: een klein keukentje, badkamer en een terrasje. 

Diezelfde avond werden we verwacht om kennis te maken met de andere nieuwe aangekomen studenten. Ida, de directrice van de Spaanse taalschool Malaca Instituto deed het woord. We hebben wat uitleg gehad over de school en hebben een programma gekregen voor de komende twee weken. 

Ik ben pas 60 geworden. Omdat ik regelmatig met vakantie naar Spanje ga vind ik het prettig om met de Spaanse bevolking een praatje te kunnen maken. Met dit doel ben ik begonnen aan een cursus Spaans 50+ . Het is al even geleden dat ik in de schoolbanken heb gezeten en een cursus doen met mensen van je eigen leeftijd leek mij fijner. 
De Club50 cursus leek mij meer dan genoeg. Drie uur per dag naar school en daarnaast nog culturele activiteiten. Ik wil erbij vermelden dat ik een “absolute beginner” ben. Geen cursus Spaans gedaan via internet of iets dergelijks. Verder dan hola en adiós reikt mijn Spaans niet. Een spannend avontuur voor mij.  
De Spaanse taalreis gaat van start
Op zondag ben ik vertrokken en ik vond het best spannend. Alleen in het vliegtuig , aankomen op een vreemd vliegveld, een taxi regelen etc.... en aankomen op mijn verblijf voor de komende drie weken.
Het appartement zag er prima uit: een klein keukentje, badkamer en een terrasje. 
Diezelfde avond werden we verwacht om kennis te maken met de andere nieuwe aangekomen studenten. Ida, de directrice van de Spaanse taalschool Malaca Instituto deed het woord. We hebben wat uitleg gehad over de school en hebben een programma gekregen voor de komende twee weken. 

De eerste lesdag op de Spaanse taalschool
Dan begint op maandagmorgen de eerste echte lesdag op de taalschool. De lessen zijn volledig in het Spaans en dat is best pittig... voordat ik begreep waar het over ging was de leraar alweer twee stappen verder. Mijn medecursisten kwamen uit Finland, Zwitserland en Duitsland, we waren met z’n vijven. We hebben tijdens de twee weken “masterclass” wel 5 verschillende leraren/leraressen gehad. Dat vond ik wel fijn, ieder doet een les op zijn eigen manier en bij de ene leraar snap je het beter dan bij de andere.
Huiswerk en activiteiten na de Spaanse lessen
Na de lessen die eindigden om half 12 ging ik meestal meteen beginnen aan mijn “deberes”, huiswerk! Daar ging best veel tijd inzitten omdat ik al een tijd bezig was om de lessen te vertalen. Een woordenboek Spaans-Nederlands is zeer aan te bevelen en ook Nederlands-Spaans is een aanrader!
De eerste dagen vlogen voorbij, lessen, huiswerk maken en activiteiten.... welkomstdrankje met tapas om de activiteiten door te nemen, bezoek aan diverse musea, tour de tapas, sardines eten, en op zaterdag een bezoek aan Sevilla. Een prachtige stad. Het zijn dagen vol nieuwe indrukken en steeds praten in een andere taal. Niet alleen Spaans maar ook met de medestudenten die overal vandaan komen. Dus ik heb steeds getracht Spaans te praten, maar ook Duits en Engels. Het was een mengelmoes in mijn hoofd!
Veel ondernomen met medecursisten van de taalschool in Málaga
Dan was er ook nog wel tijd om lekker bij het zwembad te zitten of naar het strand te gaan.
Nu heb ik vandaag mijn laatste les gehad en zaterdag vlieg ik terug. Het waren drie mooie weken, met mooie ontmoetingen. We hadden een hele leuke groep mensen met wie we gingen eten en een wijntje gingen drinken op het terras van de school!
Het restaurant van de school is prima: niet duur en redelijk eten tegen redelijke prijzen. Het ontbijt vond ik wel aan de dure kant. Ik heb zelf ook wel een aantal malen op mijn kamer ontbeten. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam.
Hoogtepunten van Málaga tijdens Spaanse taalreis
Wij hebben bij verschillende strandrestaurantjes gegeten aan de boulevard van het strand. Voornamelijk op het deel van de boulevard dat recht onder de school gelegen is. Eigenlijk waren ze allemaal prima, vooral de boquerones zijn een aanrader. De sardientjes worden aan een stok geregen en gegrild aan het strand. Een specialiteit van Malaga. Verder kan ik tapas eten aanraden en de markthal, leuk om te kijken hoe alles mooi uitgestald is. Wanneer je gaat winkelen, ga dan eens naar de Avenue Ahora, daar zijn de prijzen wat gunstiger dan in het centrum. Tot slot kan ik de Jardín Botánico aanbevelen; ook erg mooi.
Resultaat van de Spaanse taalcursus
Het Spaans dat ik heb geleerd is goed alhoewel ik het nog steeds erg moeilijk vind om een gesprek te hebben. Ik ga thuis mijn lessen herhalen en zien of ik een cursus in Nederland kan gaan volgen.
Mijn advies: Wanneer je net als ik een Total beginner bent zorg er dan voor dat je ook wat hebt voorbereid aangaande de Nederlandse grammatica.... dat had ik niet gedaan en een en ander is best ver weggezakt. Ik denk dat je dan sneller begrijpt waar het over gaat!
Ik had deze tijd niet willen missen, goed voor mezelf geweest, leuke mensen ontmoet, en een begin gemaakt met mijn Spaanse conversatie! En wie weet ga ik volgend jaar weer, er zijn al plannen voor een reünie ......
Hasta luego!

De eerste lesdag op de Spaanse taalschool

Dan begint op maandagmorgen de eerste echte lesdag op de taalschool in Málaga. De lessen zijn volledig in het Spaans en dat is best pittig... voordat ik begreep waar het over ging was de leraar alweer twee stappen verder. Mijn medecursisten kwamen uit Finland, Zwitserland en Duitsland, we waren met z’n vijven. We hebben tijdens de twee weken “masterclass” wel 5 verschillende leraren/leraressen gehad. Dat vond ik wel fijn, ieder doet een les op zijn eigen manier en bij de ene leraar snap je het beter dan bij de andere.

Huiswerk en activiteiten na de Spaanse lessen

Na de lessen die eindigden om half 12 ging ik meestal meteen beginnen aan mijn “deberes”, huiswerk! Daar ging best veel tijd inzitten omdat ik al een tijd bezig was om de lessen te vertalen. Een woordenboek Spaans-Nederlands is zeer aan te bevelen en ook Nederlands-Spaans is een aanrader!

Spaanse docent op taalschool Malaca InstitutoDe eerste dagen vlogen voorbij; lessen, huiswerk maken, activiteiten, een welkomstdrankje met tapas om de activiteiten door te nemen, bezoek aan diverse musea, tour de tapas, sardines eten en op zaterdag een bezoek aan de prachtige stad Sevilla. Gelukkig was er ook nog tijd om lekker bij het zwembad te zitten of naar het strand te gaan. Het zijn dagen vol nieuwe indrukken en steeds praten in een andere taal. Niet alleen Spaans maar ook met de medestudenten die overal vandaan komen. Dus ik heb steeds getracht Spaans te praten, maar ook Duits en Engels. Het was een mengelmoes in mijn hoofd!

Veel ondernomen met medecursisten van de taalschool in Málaga

Nu heb ik vandaag mijn laatste les gehad en zaterdag vlieg ik terug. Het waren drie mooie weken, met mooie ontmoetingen. We hadden een hele leuke groep mensen met wie we gingen eten en een wijntje gingen drinken op het terras van de school! Het restaurant van de taalschool is prima: niet duur en redelijk eten tegen redelijke prijzen. Het ontbijt vond ik wel aan de dure kant. Ik heb zelf ook wel een aantal malen op mijn kamer ontbeten. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam.

Hoogtepunten van Málaga tijdens Spaanse taalreis

Wij hebben bij verschillende strandrestaurantjes gegeten aan de boulevard van het strand. Voornamelijk op het deel van de boulevard dat recht onder de school gelegen is. Eigenlijk waren ze allemaal prima, vooral de boquerones zijn een aanrader. De sardientjes worden aan een stok geregen en gegrild aan het strand. Een specialiteit van Malaga. Verder kan ik tapas eten aanraden en de markthal, leuk om te kijken hoe alles mooi uitgestald is. Wanneer je gaat winkelen, ga dan eens naar de Avenue Ahora, daar zijn de prijzen wat gunstiger dan in het centrum. Tot slot kan ik de Jardín Botánico aanbevelen; ook erg mooi.

Gastronomie tijdens Spaanse Club 50 cursus in Málaga

Resultaat van de Spaanse taalcursus

Het Spaans dat ik heb geleerd is goed alhoewel ik het nog steeds erg moeilijk vind om een gesprek te hebben. Ik ga thuis mijn lessen herhalen en zien of ik een cursus in Nederland kan gaan volgen. Mijn advies: Wanneer je net als ik een Total beginner bent zorg er dan voor dat je ook wat hebt voorbereid aangaande de Nederlandse grammatica.... dat had ik niet gedaan en een en ander is best ver weggezakt. Ik denk dat je dan sneller begrijpt waar het over gaat!

Ik had deze tijd niet willen missen, goed voor mezelf geweest, leuke mensen ontmoet, en een begin gemaakt met mijn Spaanse conversatie! En wie weet ga ik volgend jaar weer, er zijn al plannen voor een reünie ......

Hasta luego!

Andere taal of bestemming? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalcursussen in het buitenland!

Ingrid Schalkoord
heeft in september/oktober 2018 een 3-weekse Club50 cursus Spaans gedaan in Málaga
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

Een dag Italiaans leren en koken in Florence

Geschreven door Irene de Bruijne op 29 03 2018

Deze maand studeer ik Italiaans + Italiaans koken in Florence. En hoewel elke dag er natuurlijk anders uitziet hierbij toch een voorbeeld van een typische vrijdag tijdens mijn taalcursus in Florence.

read more

Waarom een taalreis tijdens je tussenjaar de perfecte keuze is!

Geschreven door Meghan Muller op 18 09 2019

Na maandenlang wikken en wegen heb je eindelijk de knoop doorgehakt: je gaat een tussenjaar nemen! Een jaar lang geen school of studie is natuurlijk heerlijk maar hoe ga je dan jouw tussenjaar invullen? Ga je werken, het avontuur tegemoet in het buitenland of ga je een jaar lang even helemaal niks doen? Als je het ons zou vragen dan is het antwoord heel duidelijk: een taalreis doen natuurlijk! In deze blog vertellen we je waarom een taalreis tijdens je tussenjaar de perfecte keuze is. 

read more

Melody op Duitse taalcursus in Berlijn

Geschreven door Melody Klaver op 29 08 2018

Wooooow, wat was dat ongelooflijk leuk zeg! Pff, ik weet niet eens waar ik moet beginnen, maar misschien moet ik beginnen met te zeggen dat ik dit stiekem niet zó leuk had verwacht :)! 

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes