studytravel
menu

Engels leren op Malta: een leuke en leerzame ervaring!

Geschreven door Marleen op 05 11 2019

Omdat ik overweeg een opleiding te volgen die grotendeels in het Engels is, heb ik besloten om mijn Engels te verbeteren. Een taalcursus in het buitenland leek mij hiervoor een snelle en effectieve, maar vooral leuke manier! Ik wilde dit graag in Europa doen en omdat ik in oktober wilde gaan kwam ik vanwege de weersvoorspelling al snel terecht bij Malta. Dus ik ben voor twee weken vertrokken op taalreis naar Malta voor een Engelse taalcursus!

De-oude-hoofdstad-van-Malta

Ik heb ervoor gekozen om zelf mijn vervoer en verblijf op Malta te organiseren. Hierdoor kon ik een dagje eerder (op zaterdag) elders op het eiland verblijven en heb ik zelf een hotel uitgezocht voor mijn verblijf in St. Julian's, waar de taalschool zich bevindt. De eerste lesdag was op maandag. Thuis had ik al een online test gemaakt om mijn Engelse niveau te bepalen en het resultaat werd op de eerste lesdag overhandigd. Op basis van een kort gesprekje werd getoetst of de test het juiste niveau had opgeleverd. Daarna volgde er voor alle nieuwe studenten een korte instructie over de school, St. Julian's en de activiteiten die vanuit de school worden georganiseerd. Daarna kon iedereen het lesboek meenemen naar zijn eigen klas, waar de andere klasgenoten al gestart waren. 

Er is niet echt een volgorde in het lesprogramma, waardoor iedereen op elk moment kan instromen (bijvoorbeeld als je tussentijds naar een hoger of lager niveau wilt overstappen, maar ook iedere maandag bij de instroom van nieuwe klasgenoten). Na een korte voorstelronde gaat de Engelse les weer verder. Ik volg iedere ochtend twee lessen, waarin aandacht is voor lezen, spreken, luisteren en grammatica. De docente is kundig, erg grappig en ze houdt de lessen interactief. Ik heb ervoor gekozen om in de middagen nog extra Engelse lessen te volgen. De middaglessen van de taalcursus Engels richten zich op spreekvaardigheid en lesboeken zijn hierbij niet aan de orde. Het is leuk om in deze lessen meer te leren over de verschillende culturen en gewoontes van mijn klasgenoten. Zo leggen een aantal Zuid-Amerikaanse medestudenten uit over de tribes (stammen) in hun land en licht ik zelf tijdens een les de zwarte-pietendiscussie toe. 

Malta ontdekken na de Engelse lessen

Na schooltijd is er voldoende ruimte om Malta te ontdekken tijdens de taalreis. Op de eerste dag besluit ik om naar de door school georganiseerde welkomstborrel te gaan. Helaas is dat niet wat ik er van verwacht, maar samen met twee anderen, die ook naar de welkomstborrel gingen, drinken we nog wat op een terrasje. Het is makkelijk om in contact te komen met andere mensen en om zo je Engels ook na schooltijd nog verder te oefenen. Vrijwel niemand spreekt Nederlands, dus je bent gedwongen om de hele periode Engels te praten. Ik merk dat ik hierdoor snel meer zelfvertrouwen krijg en dat ik heel snel leer. Normaal ben ik gewend dat als ik een Engels woord niet ken, dat ik de Nederlandse betekenis op zoek. De docent staat dat echter niet toe en legt de betekenis van een woord of spreekwoord altijd uit door het te omschrijven. Hierdoor blijven woorden beter hangen.

Een bezoek aan de oude hoofdstad Mdina

Op de andere dagen van de taalreis in Malta breng ik in de middag een bezoek aan Mdina; een pittoresk plaatsje in het midden van het eiland. Eén van de docenten tipt mij waar ik sowieso de pastizzi moet proberen (een lokale specialiteit). Het is sowieso leuk om de docenten te vertellen wat je die dag gaat doen, want ze hebben altijd wel tips of weten te vertellen wat er die dag of in het weekend te doen is op het eiland. Daarnaast starten we iedere dag in tweetallen om te delen wat je die dag ervoor hebt gedaan, om ervaringen uit te wisselen, maar natuurlijk ook om er weer even in te komen en je Engelse spreekvaardigheid te oefenen.

De-straatjes-van-Mdina-MaltaMdina-MaltaMalta-Mdina

Engels oefenen en nieuwe culturen leren kennen

Een klasgenoot tipt mij dat er iedere donderdagavond in een cafe een zogenaamd ‘Speaking cafe’ wordt georganiseerd. Een leuke manier om nog wat extra Engels te oefenen tijdens de taalreis. Ik schat dat er zo’n 100 mensen zijn, en volgens een soort speeddate-constructie praat je elke keer 5 à 10 minuten met iemand. Ook hier vind ik de cultuurverschillen weer erg interessant en leerzaam. Zo loopt een Russische klasgenoot steevast weg om een sigaret te roken, omdat hij niet gewend is dat dit op een terras mag. Ondanks dat iedereen zegt dat het hier geen probleem is, blijft hij dit doen. 

Verblijf in het levendige St. Julian's

Op de dagen dat ik in St. Julian's blijf, loop ik ’s avonds graag over de boulevard naar Sliema en weer terug. Een mooie wandeling langs de zee, zodra het al wat is afgekoeld. Ik vind het heerlijk om de levendigheid op straat mee te maken. In het weekend komt mijn vriend op bezoek. Het is leuk om met hem bij te praten en om meer van het eiland te ontdekken. We bezoeken het sfeervolle Valletta, waarvan ik de Upper Barakka Gardens absoluut het hoogtepunt vind. In één van de baaien in St. Julian's neemt hij een proefduik bij één van de duikscholen. Daarna vertelt hij me in geuren en kleuren hoe gaaf het is geweest. 

Op maandag vertrekt hij weer en volgt opnieuw een week taalcursus Engels die voorbij vliegt. De nieuwe klasgenoten worden hartelijk ontvangen en wegwijs gemaakt door de klasgenoten die al langer op de taalschool in Malta zitten (soms tot wel 11 maanden!). Op de laatste vrijdag ontvang ik een certificaat en een knuffel van “de juf”. Mijn reis eindigt met een etentje in een restaurantje, met een aantal klasgenoten. Op zaterdagochtend stap ik vroeg in een taxi om weer op tijd op de luchthaven te zijn. Ik ben een mooie ervaring rijker en ik kan vol vertrouwen (wat betreft de Engelse taal) op zoek gaan naar een Engelstalige opleiding!

Andere taal of bestemming? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalcursussen in het buitenland!

Marleen
Marleen heeft in oktober 2019 twee weken Engels geleerd op het mooie eiland Malta.
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

Een maand in Bologna!

Geschreven door Hadewych Brinkman op 13 10 2022

Ciao a tutti, sono Hadewych en ik ben zeventien jaar. Afgelopen jaar heb ik mijn HAVO diploma behaald, dus ik had een hele lange vakantie. Hierdoor kwam ik op het idee om een taalcursus te gaan doen om het meeste van mijn vakantie te maken voordat ik ga studeren. Eerst twijfelde ik nog tussen Spaans en Italiaans, maar ik had al snel besloten om naar Italië te gaan vanwege de mooie taal, cultuur en het eten.

read more

Op taalreis in de vakantie?

Geschreven door Babette op 11 06 2020

Heb jij altijd al een keer op taalreis willen gaan, maar heb je weinig tijd door school, een drukke studie en misschien ook nog wel een bijbaan? Geen zorgen; een taalreis is namelijk perfect te combineren met een vakantie!

read more

Aloha! Engels leren in Hawaï

Geschreven door Anoniem op 02 09 2019

In de zomervakantie ben ik voor een periode van 7 weken naar Hawaï gereisd. Engels leren.. Het moest er toch maar eens van komen!

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes