studytravel
menu

Tips ter voorbereiding op je taalreis

Geschreven door door Crissy Huberts op 9 Apr 2020

Yes, je hebt je taalreis geboekt! Nu is het uitkijken naar het moment dat je mag afreizen naar de bestemming waar je de taal gaat leren. Maar hoe voorbereid moet je eigenlijk zijn? In deze blog vind je tips en tricks om goed voorbereid op taalreis te gaan.

Vergroot je wereld met een taalreis

Kijk TV-programma's in een andere taal

Het is niet verplicht, maar het is wel héél erg leuk om de taal van bestemming al een beetje te kennen voordat je op taalreis gaat. Dit maakt je extra nieuwsgierig om meer te leren over de taal én de cultuur van een land. Tegenwoordig zijn er tal van tv-programma’s en documentaires waar je veel te weten kunt komen over bepaalde landen en culturen. Tv-zenders zoals NPO 1, 2 en 3 richten zich veelal op deze culturele programma’s.

Luistervaardigheid gewoon thuis op de bank

De programma's op tv zijn vaak voornamelijk educatief en je leert er veel over verschillende culturen, maar het is natuurlijk het leukste om écht al met de taal zelf in contact te komen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld op Netflix Spaanstalige-, Engelstalige of soms zelfs Duits- en Franstalige series te bekijken. In het begin kun je de ondertiteling nog aanzetten natuurlijk! Probeer zo veel mogelijk de klanken en uitspraken van de mensen op te nemen. Onder het genot van een wijntje of cappuccino maak je zodoende al kennis met de taal, goede tip ter voorbereiding op je taalreis toch?

Lees een boek in de te leren taal

Naast het kijken van televisie is het ook leuk om een boek te lezen wanneer je al enige kennis hebt van de taal die je gaat leren. Dit hoeft niet meteen een Spaanstalige psychologische thriller te zijn, je kunt ook beginnen met het lezen van een kinderboek. In kinderboeken staat een verhaal vaak duidelijk en makkelijk uitgelegd mét afbeeldingen. Op Bol.com vind je veel anderstalige boeken maar natuurlijk is het ook leuk om naar je lokale boekenwinkel te gaan. Te moeilijk om een anderstalig boek te lezen? Kijk dan eens naar een (kleine) reisgids om goed voorbereid op taalreis te gaan. In deze gidsen staan vaak ook een paar woorden om de taal je al wat eigen te maken en je vindt er meer informatie over het land waar je naartoe gaat.

Oefenen voor je Engelse taalreis

Luister naar muziek

Naast je ogen de kost te geven kan het luisteren naar muziek je ook goed voorbereiden op je taalreis. Het geeft je brein de ruimte om de klanken te gaan herkennen. Op Spotify vind je hitlijsten van alle landen in de wereld! Verdiep je eens in Latijns-Amerikaanse muziek, misschien daagt dat je uit om een extra salsa cursus te boeken in bijvoorbeeld Havana of Málaga naast je Spaanse taalcursus. ;-)

Post it!

Niets is zo effectief als de woorden die je leert iedere dag te zien! Plak op al je meubels en voorwerpen een post-it met de naam van het voorwerp of het meubel erop. Op deze manier word je er letterlijk mee geconfronteerd en kun je er niet omheen om de woorden je snel eigen te maken. Zo ga je pas goed voorbereid op taalreis. Tip: spreek het woord ook hardop uit, zo werk je meteen aan je uitspraak!

Goede tip ter voorbereiding van je taalreis

Taal app

Er zijn tegenwoordig tal van websites en apps waar je een taal kunt leren. Er gaat niets boven het leren van een taal in het land waar deze gesproken wordt, maar er zijn hulpmiddelen om alvast te oefenen! Websites zoals Rosetta Stone of bijvoorbeeld de taal app ‘Duolingo’, dagen je uit om door middel van spraak-, spreek- en luisteroefeningen op een vast moment de taal te oefenen. Heel handig als je in de trein zit of een koffiepauze hebt!

Realistische doelen en een open mind

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is toch goed om erbij stil te staan: ga er niet vanuit dat je gelijk na de taalreis de nieuwe taal vloeiend spreekt. Stel realistische doelen en baken ze af. Waar liggen je interesses, waar wil je over kunnen praten in de nieuwe taal? Ga je voor je werk of voor vrije tijd? Je hebt natuurlijk al een soort cursus gekozen. Afhankelijk van die cursus zul je algemene kennis opdoen maar het kan ook zijn dat je gekozen hebt voor een ander type cursus zoals een lerarencursus of kookcursus. Bij een goede voorbereiding op je taalreis houd je het doel van je taalcursus vanaf het begin goed voor ogen.

Goed voorbereid op taalreis

Stel je open voor andere culturen

Je een nieuwe omgeving eigen maken valt niet altijd mee. Misschien ga je ‘maar’ twee weken op taalreis of zelfs één week. Zolang je je openstelt voor je nieuwe omgeving zal het goed komen. Je zult veel nieuwe studenten van over de hele wereld leren kennen. Een mooie manier om niet alleen de taal te leren maar ook om meer te leren van andere culturen. Je zult vanzelf merken dat het omgaan met verschillende culturen je juist dichter bij elkaar brengt. Uiteindelijk zitten jullie allemaal in hetzelfde schuitje, dus laat het je overkomen, sta open voor elkaars verhalen en laat je verwonderen door het aangaan van jouw taalreis!

Heb jij zelf nog een goede tip ter voorbereiding op een taalreis, deel hem hieronder met ons en je mede-taalreizigers!

Wil je meer weten over de mogelijkheden in het buitenland? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalreizen naar het buitenland.

Crissy Huberts
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

The Malta Experience

Geschreven door Elienke Dekker op 22 Aug 2018

Ik wilde een taalreis maken om mijn Engelse vaardigheden te verbeteren voordat ik aan mijn examen zou beginnen. Na lang zoeken en overwegen heb ik voor StudyTravel gekozen, met de locatie Malta.

read more

Mijn studentenleven in Malta!

Geschreven door Joyce Bakker op 08 Dec 2020

Hello! My name is Joyce, I am nineteen years old and just finished my Cambridge Course in Malta!
Een tussenjaar in tijden van corona is toch even anders dan anders, toch heb ik het voor elkaar gekregen om acht weken een taalcursus Engels te volgen om vervolgens mijn examen te maken in het buitenland.

Hello! My name is Joyce, I am nineteen years old and just finished my Cambridge Course in Malta!

Een tussenjaar in tijden van corona is toch even anders dan anders, toch heb ik het voor elkaar gekregen om acht weken een taalcursus Engels te volgen om vervolgens mijn examen te maken in het buitenland.

read more

Hoe ziet een dag op taalreis eruit?

Geschreven door Babette Bleeker op 20 Apr 2020

Een taalreis naar het buitenland is de ideale manier om een nieuwe taal te leren of om je taalkennis te verbeteren en om de cultuur van een land van dichtbij te leren kennen. Iedereen heeft zijn eigen reden om op taalreis te gaan en hier lees je meer over hoe een dag op taalreis er voor de meeste studenten uitziet.

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes