studytravel
menu

Ontmoet Europa in Zuid Frankrijk

Geschreven door door Mees Warmerdam op 21 Mar 2019

Mijn taalreis naar Montpellier ging van start

Mijn taalreis naar Montpellier begon met een Nederlands diner bij mijn oom, tante, neef en nichtje. Zij zijn jaren geleden naar Frankrijk verhuisd en hebben momenteel een (stads)fietsenwinkel genaamd “Ville Velo” in Montpellier. Het is dan ook niet compleet toeval dat ik in Montpellier ben beland. Omdat ik al eens bij hen op bezoek was geweest had ik al door wat voor mooie, jonge, zuid-Franse stad dit is.

De residentie van de Franse taalschool ILA

Taalreis Montpellier is on!
Na het warme welkom bij mijn familie was het tijd om mijn verblijf te bekijken. Ik was immers toch echt alleen op deze taalreis gegaan en ging ook deze hele maand alleen in de residentie van ILA (de taalschool) wonen. Als echte Nederlander had ik mijn eigen fietsje en zo fietsten we met z’n allen naar mijn nieuwe tijdelijke huisje. Vlak voordat we de straat van de residentie inslaan zie ik een stralende Arc de Triomphe in mijn ooghoek. Ik ben echt in Frankrijk. Even later schuifelen we de gang van het residentie gebouw binnen terwijl Duits, Frans en Engels geklets onze oren bereikt. We volgen de stemmen en belanden zo in de ‘common area/ kitchen’. We praten wat, ik stel mij voor, er is een natuurlijke interesse naar elkaar van beide partijen. Iedere zondag komen de ‘nieuwe’ mensen dus het was geen verrassing dat er een nieuwe bewoner was aangekomen voor chambre 03. Ik had een eenpersoonskamer en kon de eerste avond dus rustig alleen de nieuwe impressies laten inzinken en  een gerust gevoel krijgen dat ik hier een maand ga wonen. En om eerlijk te zijn, na dit moment van rust zijn de andere dagen, weken voorbij gevlogen.

De eerste lesdag op de taalschool in Montpellier

Internationale cursisten van Franse taalschool ILA

Maar laten we beginnen bij de spannende eerste dag op ILA, de taalschool in Montpellier. Allemaal nieuwe internationale mensen, allemaal hier om Frans te leren. De klassen zijn klein en de leraren stellen iedereen goed op hen gemak. Het maakt niet uit hoe gebrekkig je Frans is maar we leren elkaar aan de hand van spelletjes en gesprekjes kennen. Om 12:15 is de les afgelopen en niet lang daarna is er een city-tour georganiseerd door de school voor de nieuwe leerlingen. Dit was een hele makkelijke manier om de stad een beetje te leren kennen maar ook om kennis te maken met de andere leerlingen. Ik denk omdat er zo’n internationale sfeer hangt dat het heel makkelijk is om een gesprek te beginnen en te voeren. Je hebt elkaar immers zo veel te vertellen. Alleen al omdat je in een ander land geboren en opgegroeid bent. Na de tour stonden er warme crêpes op ons te wachten in de school. Ook deze activiteit werd goed bezocht en was een kans om gelijk verder te kletsen met de mensen die je net ontmoet had tijdens de tour. 

Activiteiten georganiseerd door de Franse school 

Montpellier schilderen na de Franse les bij ILA

Het is ook zeker goed om te weten dat er bijna iedere dag echt leuke activiteiten worden georganiseerd door de school. Voor het geval je bang bent dat je geen idee hebt wat je nou moet doen al die tijd. Uiteindelijk heb ik gemerkt dat de activiteiten niet eens altijd nodig zijn omdat je binnen no time zo veel mensen leert kennen met wie je plannen maakt.

Zelf dingen ondernemen met cursisten van de taalschool

Op een mooie dag de eerste week maakten ik en een aantal andere leerlingen een plan om naar het strand te gaan. Je kan daar met het openbaar vervoer makkelijk heengaan maar ik als trotse Hollander pakte de fiets en kreeg daar een prachtige fietstocht langs een rivier en meren met wilde flamingo’s voor terug. Dus als je een beetje van avontuur houdt raad ik dat zeker aan (het is prachtig maar wel 19km)! Niet verkeerd om in februari te picknicken op het strand met een warme zon in je gezicht. Een ander mooi plekje dat goed is om vanaf te weten is de ‘jardin des plantes’ (om de hoek van de residentie) hier heb ik veel middagen alleen of met vrienden geschilderd, gelezen of gekletst.

De Franse taallessen op ILA

Vrije tijd na de Franse lessen

Wat betreft de lessen heb je mensen die zich op de Franse taalschool in Montpellier aan het voorbereiden zijn voor het delf examen, mensen die een intensieve cursus doen (ochtend en middag) en mensen die de standaard cursus doen (alleen ochtend). Ik heb voor een maand lang de standaard cursus gevolgd. Hierin werd alsnog alles behandeld, van spreekvaardigheid tot grammatica en woordenschat. Wat ik heel leuk vond was dat we ook vaak fragmentjes uit de Franse cultuur bekeken. Zoals een music video, een nieuws item of een fragment van een Frans tv-programma. Verder vond ik mijn lerares erg goed en wist ze een balans te vinden tussen gezelligheid en discipline. Voor mij was het ideaal om ‘s middags vrij te zijn. Zo had ik genoeg tijd om de stad zelf ook te leren kennen wat ik belangrijk vond in deze reis.

Als ik één ding zou mogen meegeven aan een toekomstige student in deze stad aan de taalschool ILA is dat het minste waar je je zorgen over moet maken is of je wel je plek vindt met de mensen en in de stad. Dat gaat namelijk het makkelijkst en natuurlijkst, zeker in een stad die zo gezellig is als Montpellier!

Andere taal of bestemming? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalcursussen in het buitenland!

Mees Warmerdam
heeft in februari/maart 2019 een 4-weekse Franse cursus gedaan op een taalschool in Montpellier
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

Halloween, el Día de los Muertos en el Día de Todos los Santos: zo wordt het gevierd op jouw taalreis bestemming!

Geschreven door Babette Bleeker op 26 Oct 2020

Het wordt weer kouder buiten, het is eerder donker, en de feestdagen komen weer langzaam in zicht. In Nederland leven we vooral toe naar Sinterklaas en de kerstperiode, maar in het buitenland wordt er vóór die tijd nog een ander groot feest gevierd; namelijk Halloween! Als er één land is waar Halloween uitgebreid gevierd wordt, dan is het wel de Verenigde Staten.

read more

Taalcursus Engels op Malta

Geschreven door Chris Vlaanderen op 21 Dec 2017

Hee, mijn naam is Chris en ik ben 23 jaar oud. Afgelopen zomer was ik drie weken op Malta om daar mijn Engels te verbeteren. Maar waarom Malta? Op Malta spreken ze vloeiend Engels, het eiland is mooi en zomers en wordt daardoor steeds populairder bij Nederlanders.

read more

Schnitzels, currywurst und Deutsch lernen!

Geschreven door Tessa van der Linde op 28 Aug 2019

Hallo ich heiße Tessa, dat was alles wat ik in het Duits kon vertellen voordat ik 3 weken naar Berlijn ging voor een cursus Duits op taalschool BWS. 

Zaterdag 20 juli was het zover, alle koffers ingepakt, tot over drie weken gezegd tegen familie en vrienden en in de trein op naar Schiphol. Voor het eerst alleen op reis, voor het eerst alleen vliegen en voor het eerst naar Berlijn. Stiekem was ik toch wel een beetje zenuwachtig.

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes