studytravel
menu

Schnitzels, currywurst und Deutsch lernen!

Geschreven door door Tessa van der Linde op 28 Aug 2019

Hallo ich heiße Tessa, dat was alles wat ik in het Duits kon vertellen voordat ik 3 weken naar Berlijn ging voor een cursus Duits op taalschool BWS.

Zaterdag 20 juli was het zover, alle koffers ingepakt, tot over drie weken gezegd tegen familie en vrienden en in de trein op naar Schiphol. Voor het eerst alleen op reis, voor het eerst alleen vliegen en voor het eerst naar Berlijn. Stiekem was ik toch wel een beetje zenuwachtig.

Wilkommen in Berlin

Berlijn verkennen na de Duitse lessen

Aangekomen op airport Tegel, koffer van de bagageband gepakt en op naar de transfer die mij naar mijn appartement zou brengen. Het vliegtuig was eerder geland dan gepland, en mijn transfer was er nog niet. Ik had een formulier met het telefoonnummer van de transfer, dan maar even bellen dat ik er al ben. Ik krijg een Duitse man aan de telefoon, zonder besef dat ik Duits moet praten zeg ik in het Nederlands ‘’Hallo, ik ben al op het vliegveld’’. Met het moment dat ik het zeg denk ik oh ja, ik ben in Duitsland. En wat bleek, de transfer was er al, alleen ik was hem voorbij gelopen, een typische actie voor mij.

Mijn verblijf tijdens de Duitse taalcursus

Mijn appartement was vlakbij de Duitse taalschool, zo ongeveer 15 minuten lopen en 10 minuten met de S-Bahn. Ik had een ruime slaapkamer, een gezamenlijke badkamer, woonkamer en keuken.

Ik deelde mijn appartement met een meisje van 21 uit Zwitserland en een jongen uit Italië van 20. Gelukkig sprak de Italiaanse jongen goed Engels en hij zat toevallig ook nog bij mij in de klas. Het leuke van een gezamenlijk appartement is dat je niet alleen bent, je kunt samen koken, samen de stad verkennen en samen naar school voor de Duitse lessen.

Een lesdag op BWS Germanlingua

Maandag gaat de wekker om half 9, om half 10 begint school. Samen met mijn kamergenoten naar de S-Bahn en op naar school. De school is 2 minuten lopen vanaf het centraal station, en makkelijk te bereiken. Om kwart over negen op school, nog even kletsen met de andere studenten en het lokaal in. De lesgroep bestond uit 5 studenten; mijn kamergenoot, twee meisjes uit Spanje, één uit Frankrijk en één uit Zwitserland.

In de klas wordt alleen Duits gesproken en als het echt nodig is Engels. De lessen zijn van 09.30 tot 11.00 een pauze van 11 tot half 12 en dan les van 11.30 tot 13.00. Daarna had ik nog privéles tot 14.00.

De inhoud van de Duitse lessen

De docent legde alles duidelijk uit, en door middel van veel herhalen vergeet je het nooit meer. Elke dag begonnen we met vertellen wat we die dag ervoor hadden gedaan, herhaalden we de lesstof van de dag ervoor en was er een nieuw onderwerp.

Duitse taalcursus in Berlijn.

Bijna elke dag is er een activiteit georganiseerd vanuit de Duitse school zoals een museum bezoeken, zwemmen en veel meer. Het is leuk om door middel van deze activiteiten na de Duitse cursus de andere studenten te leren kennen en uiteraard heel gezellig. Zo ben ik een middag naar het meer geweest, nou ja middag, we gingen pas rond 9 uur in de avond naar huis.

Hotspots in Berlijn bezoeken na de Duitse cursus

Zoals de meesten onder ons wel weten is een bezoek aan Berlijn niet compleet als je niet bij de Brandenburger gate bent geweest. Als het donker begint te worden is het geweldig mooi om te zien en perfect voor een Instagram foto ;).

De Holzmarkt is ook een leuke plek voor een gezellige avond. Aan het water op een bankje kletsen, eten en een drankje erbij, perfect dus. Bij de Holzmarkt hebben ze verschillende kraampjes met eten en drinken staan zoals pizza, pasta en niet te vergeten bier. Garantie op een leuk uitzicht en gezelligheid.

Back to Berlin? Of course!

Ik heb een geweldig leuke tijd in Berlijn gehad, veel nieuwe mensen leren kennen, veel geleerd en vooral genoten. En uiteraard is mijn Duits veel beter geworden dan dat het was. Een reis om nooit te vergeten, en een reis die zeker weten voor herhaling vatbaar is!

Andere taal of bestemming? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalcursussen in het buitenland!

Tessa van der Linde
heeft in de zomer van 2019 een 3-weekse Duitse taalcursus gevolgd op taalschool BWS in Berlijn.
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

10 x waarom een taalreis

Geschreven door Crissy Huberts op 06 May 2020

Klinkt leuk een nieuwe taal leren, maar ook wel heel spannend allemaal! Je leert niet alleen een andere taal, maar maakt contact met mensen van over de hele wereld. Daarnaast maak je een persoonlijke ontwikkeling door én ben je ook nog op vakantie. Tijdens een taalreis voel jij je zeker niet alleen. Lees in deze blog waarom jij een taalreis niet mag missen!

read more

De juiste taalreis kiezen voor jouw gezin

Geschreven door Babette Bleeker op 19 Nov 2020

Al jarenlang denk je erover om op taalreis te gaan met het gezin en inmiddels hebben de kinderen de leeftijd bereikt waarop dit kan! En nu? In deze blog leggen we uit hoe de taalreizen voor gezinnen eruit zien.

read more

Op taalreis ter voorbereiding op de hotelschool

Geschreven door Valerie van Wichen op 13 May 2020

Mijn naam is Valerie, ik ben 18 jaar en ik studeer aan de Hotel Management School Maastricht. Om aan de toelatingseisen van de hotelschool te kunnen voldoen ben ik na mijn eindexamens 5 weken naar Bristol en 3 maanden naar Valencia op taalreis gegaan.

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes