studytravel
menu

Schnitzels, currywurst und Deutsch lernen!

Geschreven door Tessa van der Linde op 28 08 2019

Hallo ich heiße Tessa, dat was alles wat ik in het Duits kon vertellen voordat ik 3 weken naar Berlijn ging voor een cursus Duits op taalschool BWS.

Zaterdag 20 juli was het zover, alle koffers ingepakt, tot over drie weken gezegd tegen familie en vrienden en in de trein op naar Schiphol. Voor het eerst alleen op reis, voor het eerst alleen vliegen en voor het eerst naar Berlijn. Stiekem was ik toch wel een beetje zenuwachtig.

Wilkommen in Berlin

Berlijn verkennen na de Duitse lessen

Aangekomen op airport Tegel, koffer van de bagageband gepakt en op naar de transfer die mij naar mijn appartement zou brengen. Het vliegtuig was eerder geland dan gepland, en mijn transfer was er nog niet. Ik had een formulier met het telefoonnummer van de transfer, dan maar even bellen dat ik er al ben. Ik krijg een Duitse man aan de telefoon, zonder besef dat ik Duits moet praten zeg ik in het Nederlands ‘’Hallo, ik ben al op het vliegveld’’. Met het moment dat ik het zeg denk ik oh ja, ik ben in Duitsland. En wat bleek, de transfer was er al, alleen ik was hem voorbij gelopen, een typische actie voor mij.

Mijn verblijf tijdens de Duitse taalcursus

Mijn appartement was vlakbij de Duitse taalschool, zo ongeveer 15 minuten lopen en 10 minuten met de S-Bahn. Ik had een ruime slaapkamer, een gezamenlijke badkamer, woonkamer en keuken.

Ik deelde mijn appartement met een meisje van 21 uit Zwitserland en een jongen uit Italië van 20. Gelukkig sprak de Italiaanse jongen goed Engels en hij zat toevallig ook nog bij mij in de klas. Het leuke van een gezamenlijk appartement is dat je niet alleen bent, je kunt samen koken, samen de stad verkennen en samen naar school voor de Duitse lessen.

Een lesdag op BWS Germanlingua

Maandag gaat de wekker om half 9, om half 10 begint school. Samen met mijn kamergenoten naar de S-Bahn en op naar school. De school is 2 minuten lopen vanaf het centraal station, en makkelijk te bereiken. Om kwart over negen op school, nog even kletsen met de andere studenten en het lokaal in. De lesgroep bestond uit 5 studenten; mijn kamergenoot, twee meisjes uit Spanje, één uit Frankrijk en één uit Zwitserland.

In de klas wordt alleen Duits gesproken en als het echt nodig is Engels. De lessen zijn van 09.30 tot 11.00 een pauze van 11 tot half 12 en dan les van 11.30 tot 13.00. Daarna had ik nog privéles tot 14.00.

De inhoud van de Duitse lessen

De docent legde alles duidelijk uit, en door middel van veel herhalen vergeet je het nooit meer. Elke dag begonnen we met vertellen wat we die dag ervoor hadden gedaan, herhaalden we de lesstof van de dag ervoor en was er een nieuw onderwerp.

Duitse taalcursus in Berlijn.

Bijna elke dag is er een activiteit georganiseerd vanuit de Duitse school zoals een museum bezoeken, zwemmen en veel meer. Het is leuk om door middel van deze activiteiten na de Duitse cursus de andere studenten te leren kennen en uiteraard heel gezellig. Zo ben ik een middag naar het meer geweest, nou ja middag, we gingen pas rond 9 uur in de avond naar huis.

Hotspots in Berlijn bezoeken na de Duitse cursus

Zoals de meesten onder ons wel weten is een bezoek aan Berlijn niet compleet als je niet bij de Brandenburger gate bent geweest. Als het donker begint te worden is het geweldig mooi om te zien en perfect voor een Instagram foto ;).

De Holzmarkt is ook een leuke plek voor een gezellige avond. Aan het water op een bankje kletsen, eten en een drankje erbij, perfect dus. Bij de Holzmarkt hebben ze verschillende kraampjes met eten en drinken staan zoals pizza, pasta en niet te vergeten bier. Garantie op een leuk uitzicht en gezelligheid.

Back to Berlin? Of course!

Ik heb een geweldig leuke tijd in Berlijn gehad, veel nieuwe mensen leren kennen, veel geleerd en vooral genoten. En uiteraard is mijn Duits veel beter geworden dan dat het was. Een reis om nooit te vergeten, en een reis die zeker weten voor herhaling vatbaar is!

Andere taal of bestemming? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalcursussen in het buitenland!

Tessa van der Linde
heeft in de zomer van 2019 een 3-weekse Duitse taalcursus gevolgd op taalschool BWS in Berlijn.
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

Hoogtepunt van mijn tussenjaar

Geschreven door Valentijn op 27 03 2024

Hallo, mijn naam is Valentijn en ik heb 5 weken doorgebracht in Sevilla. Sinds afgelopen september heb ik een tussenjaar en moest ik bedenken wat ik ermee wilde doen. Na veel nadenken en praten met mijn ouders kwam ik op het idee om een taalreis te maken. Na enige tijd werken en sparen was het afgelopen februari zover. Ik was redelijk gespannen omdat ik nog nooit alleen op reis ben geweest. Maar uiteindelijk is het me allemaal heel goed afgegaan. Ik zal jullie vertellen wat mijn tijd in Sevilla zo leuk maakte en wat de hoogtepunten waren. 

read more

Mijn Engelse taalcursus in Bristol

Geschreven door Mark Mieras op 05 04 2018

Van 18 februari t/m 3 maart ben ik op taalreis gegaan voor een Engelse taalcursus in Bristol. Daar heb ik ontzettend genoten maar ook ontzettend veel geleerd.

read more

Zomer Festivals in Bristol

Geschreven door Neil Mullens op 12 04 2018

Als je eraan zit te denken om een Engelse taalcursus te gaan volgen deze zomer, is er geen betere plek om naartoe te gaan dan Bristol. Het barst van de festivals en evenementen. Bij deze een paar van de hoogtepunten!

 

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes