studytravel
menu

Hoe ziet een dag op taalreis eruit?

Geschreven door Babette Bleeker op 20 04 2020

Een taalreis naar het buitenland is de ideale manier om een nieuwe taal te leren of om je taalkennis te verbeteren en om de cultuur van een land van dichtbij te leren kennen. Er zijn verschillende redenen om op taalreis te gaan: bijvoorbeeld als deel van een tussenjaar, als een combinatie van vakantie en een taal leren, voor werk of studie, en ga zo maar door! Iedereen heeft zijn eigen reden om op taalreis te gaan en hieronder lees je meer over hoe een dag op taalreis er voor de meeste studenten uitziet. 

Internationale lesgroep op taalreis

De dag starten met een typisch lokaal ontbijt 

Verblijf je bij een gastgezin? Dan zul je de dag natuurlijk starten met een heerlijk lokaal ontbijt dat het gastgezin voor je klaarzet. Dit is direct een van de eerste kennismakingen met de cultuur van het land waar je verblijft: je leert de lokale ontbijtgewoontes kennen! Zo kun je in Zuid-Europa vaak een kopje koffie verwachten met zoete lekkernijen, terwijl je in Engeland bijvoorbeeld een typisch 'English breakfast' voorgeschoteld krijgt en in Amerika worden vaak 'cereals' gekozen voor het ontbijt. Verblijf je in een andere accommodatie waar je zelf voor je maaltijden zorgt? Stap dan eens bij een lokaal koffietentje naar binnen op weg naar school en maak een praatje met de locals; een leuke manier om je taalkennis in praktijk te brengen! 

Ontbijtje op taalreis

Tijd voor de eerste lessen! 

De meeste taalcursussen starten ’s ochtends, tussen 08:00 en 10:00 uur, afhankelijk van de taalschool die je kiest. Je gaat altijd naar een internationale taalschool, waar studenten komen van over de hele wereld. De taalcursus volg je van maandag t/m vrijdag en in de weekenden ben je vrij om leuke dingen te ondernemen en de bestemming te ontdekken!

Op de eerste lesdag van de taalcursus word je vaak al vóór de eerste lessen starten op school verwacht om kennis te maken met de docenten en je internationale medestudenten. Ook wordt je niveau van de taal bepaald. Studenten die al kennis hebben van de taal doen op de eerste lesdag meestal een schriftelijke- en mondelinge test, waarna iedereen wordt ingedeeld op het juiste niveau. Ben je een beginner? Dan start je in een beginnersgroep samen met andere studenten die nog geen kennis hebben van de taal. Na de introductie en niveautest is het tijd voor de eerste lessen! 

Na de taalcursus tijd voor cultuur

Er zijn verschillende taalcursussen te volgen in het buitenland en de indeling van de dag verschilt per cursus. De cursus 'intensief' is de algemene groepscursus en wordt het meest gekozen. Hierbij volg je lessen die zich richten op alle aspecten van de taal. Zo komt grammatica aan bod, vocabulaire, lezen, schrijven, luisteren en natuurlijk conversatie. De lessen worden op een interactieve manier gegeven. Er is veel aandacht voor conversatie; misschien spannend in het begin, maar ook erg leuk! Zo leer je tijdens de lessen direct je internationale klasgenoten beter kennen. 

Naast de cursus 'intensief' zijn er ook andere taalcursussen voor volwassenen in het buitenland beschikbaar, denk hierbij aan individuele cursussen, examenvoorbereiding, zakelijke cursussen en nog veel meer. Afhankelijk van de taalcursus die je kiest ben je aan het begin of einde van de middag klaar met de lessen van die dag.

Taalkennis toepassen in de praktijk

Na de lessen is er tijd voor ontspanning en cultuur

Nadat je een (halve) dag in de schoolbanken hebt gezeten is het natuurlijk tijd om de bestemming te ontdekken! Een taalreis bestaat niet alleen uit de taalcursus, er is ook ruimte om je te verdiepen in de cultuur van het land. De leukste manier om dit te doen is door deel te nemen aan het activiteitenprogramma dat de taalschool organiseert. De meeste taalscholen organiseren doordeweeks verschillende activiteiten in de stad en op school, zoals bezoeken aan bezienswaardigheden en museums, filmavonden, sportactiviteiten, barbecues, kooklessen, proeverijen, stadsbezoeken en nog veel meer! Alle studenten van de taalschool kunnen hieraan deelnemen, waardoor je in contact komt met andere internationale studenten en de taalkennis die je tijdens de lessen hebt opgedaan direct in de praktijk kunt toepassen en oefenen. 

Na de taalcursus relaxen op het strand.

Ook in de weekenden is er genoeg te doen. Zo worden er op zaterdag en zondag regelmatig activiteiten georganiseerd en zijn er excursies naar andere steden, natuurgebieden en interessante bezienswaardigheden. Naast het uitgebreide programma van school kun je er natuurlijk ook voor kiezen om er zelf op uit te gaan. 

De afsluiting van een dag op taalreis

Hoe je de dag op taalreis eindigt is natuurlijk helemaal aan jou! Als je bij een gastgezin verblijft kun je gezellig voor het avondeten aanschuiven en samen met het gastgezin de dag bespreken. Dan kun je meteen nog wat oefenen met de taal, een spelletje spelen, sporten, een wandeling maken of samen televisie kijken (in de taal van het land waar je verblijft natuurlijk!). Andere studenten kiezen ervoor om ’s avonds lokale restaurantjes en cafés op te zoeken en het nachtleven van de bestemming te ontdekken. Wat je ook wil ondernemen, er is altijd genoeg te doen op taalreis!

Wil je meer weten over de mogelijkheden in het buitenland? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalreizen naar het buitenland.

Babette Bleeker
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

Taalreis Vancouver: veel meer dan 'gewoon' een taalcursus

Geschreven door Elise Schönfeld op 15 07 2020

Voor ik mijn ervaring deel, wil ik er even bij zeggen dat ik mijn taalreis, een Cambridge cursus in Vancouver, heb gemaakt tijdens de Corona-crisis. In plaats van de cursus op de taalschool gevolgd te hebben, heb ik hem online gevolgd terwijl ik in Vancouver was. Dat mocht de pret zeker niet drukken, want ik heb alsnog een geweldige tijd gehad en alles eruit gehaald!

read more

Een dag Italiaans leren en koken in Florence

Geschreven door Irene de Bruijne op 29 03 2018

Deze maand studeer ik Italiaans + Italiaans koken in Florence. En hoewel elke dag er natuurlijk anders uitziet hierbij toch een voorbeeld van een typische vrijdag tijdens mijn taalcursus in Florence.

read more

Waarom elke professional een zakelijke taalreis gedaan moet hebben

Geschreven door Meghan Muller op 18 09 2019

Misschien herken je het wel, de telefoon gaat op je werk en het is een nieuwe, belangrijke internationale klant. Tijd om Engels te spreken dus! Tot je schrik hoor je aan de andere kant van de lijn dat de klant geen Engels kan maar alleen Duits. Je raakt in paniek want jij kan geen Duits. Hoe ga je dit nou oplossen?

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes