studytravel
menu

5 tips om je tussenjaar leuk en nuttig te besteden

Geschreven door Babette Bleeker op 05 05 2020

Het laatste jaar van de middelbare school is aangebroken en je eindexamens staan voor de deur. Een erg spannende, maar ook leuke tijd! Veel studenten zijn in deze tijd bezig met de vraag 'wat ga ik hierna doen?'. Heb jij besloten, of overweeg je om een tussenjaar te nemen? Dan is een taalreis misschien wel iets voor jou! Je leert nergens zoveel als wanneer je alleen naar het buitenland gaat. Wanneer je op taalreis gaat word je ondergedompeld in een nieuwe, onbekende cultuur en leer jij je weg te vinden in een vreemd land. Je zult in korte tijd een nieuw leven opbouwen en leren op eigen benen te staan. Je zult je in no time thuis gaan voelen op een nieuwe bestemming en je zult een nieuwe internationale vriendenkring opbouwen. Een taalreis biedt je de mogelijkheid om in een veilige setting alleen op reis te gaan. Je begint de reis dan wel alleen, maar op school leer je snel leeftijdsgenoten kennen. Een taalreis in je tussenjaar is al mogelijk vanaf een paar weken, tot een heel schooljaar. Je kunt dus ook een gedeelte van je tussenjaar op taalreis gaan en het andere gedeelte op een andere manier invullen, bijvoorbeeld door te werken of te reizen.

Internationale cursisten tijdens hun tussenjaar

Tip 1: leer een compleet nieuwe taal

Waarschijnlijk heb je op school wel Engelse, Franse, Spaanse of Duitse lessen gevolgd. Maar heb je ook weleens gedacht aan Chinees, Japans, Russisch, Italiaans of Portugees? Door een nieuwe taal te leren verbreed jij jouw kansen in de toekomst. Zo staat het erg goed op je CV om naast Engels een tweede vreemde taal onder de knie te hebben en voor sommige studies is dit zelfs noodzakelijk.

Tip 2: verbeter en leer een taal vloeiend spreken

Heb je gemerkt dat je bijvoorbeeld Spaans, Frans, Engels (of een andere taal) heel leuk vindt en zou je deze taal graag vloeiend willen leren spreken? Kies er dan voor om een taal te verbeteren in je tussenjaar! Alle talen zijn te volgen van A1 t/m C2 niveau en als je al voorkennis hebt van een taal, word je door middel van een schriftelijke- en mondelinge niveautest ingedeeld op het juiste niveau. Zo hoef je niet opnieuw te beginnen en kun je jouw huidige taalkennis verbeteren tot het hoogste niveau. Als je graag meerdere bestemmingen wil bezoeken in je tussenjaar, kies er dan voor om verschillende steden (of zelfs landen) te combineren. Ga bijvoorbeeld een aantal maanden Spaans leren in twee verschillende steden in Spanje, of in twee verschillende landen in Latijns-Amerika. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Ontdek de wereld tijdens je tussenjaar

Tip 3: behaal een internationaal erkend diploma

Wanneer je een taal gaat leren of verbeteren en je hebt een aantal maanden de tijd om op taalreis te gaan dan is het natuurlijk mooi om jouw buitenlandavontuur af te sluiten met een officieel examen waar je een internationaal erkend diploma aan overhoudt. De meest populaire examencursus is de Engelse Cambridge examencursus. Veel tussenjaar studenten die Engels gaan leren in hun tussenjaar kiezen voor een Cambridge cursus. Een andere reden om een examencursus te volgen is om bijvoorbeeld toegelaten te worden tot een bepaalde studie (in het buitenland). Ook voor de andere talen zijn er examencursussen te volgen; bijvoorbeeld een DELE cursus Spaans, DELF/DALF cursus Frans en nog veel meer.

Tip 4: kies voor een multi-language year

Kun je niet kiezen tussen de verschillende talen en bestemmingen? Dan biedt een multi-language year uitkomst! Via StudyTravel kun je een multi-language year samenstellen zoals jij dat wil. Zo kun je bijvoorbeeld eerst een Cambridge examencursus volgen in Australië, Canada, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, of een andere Engelstalige bestemming en daarna een periode Spaans leren in Spanje of Latijns-Amerika. Zo kun je alle talen en bestemmingen combineren en samen met StudyTravel een programma samenstellen dat helemaal is afgestemd op jouw wensen en doelen! Naast de taalcursus, kan een taalreis naar meerdere bestemmingen ook bestaan uit een combinatie van een taalcursus en het doen van vrijwilligerswerk of werken als au-pair.

Verbreed je horizon tijdens een tussenjaar

De laatste (en belangrijkste) tip: geniet!

Je maakt zo ontzettend veel mee op taalreis; je leert niet alleen een taal, je leert de lokale bevolking en cultuur van het land kennen, je leert op eigen benen te staan en doordat je naar een internationale taalschool gaat zal je ontzettend veel andere culturen leren kennen en nieuwe vrienden op doen voor het leven. Je leert een bestemming kennen als een local, waardoor je de leukste plekken in de stad ontdekt!

Geniet van alles wat je meemaakt in het buitenland. Een tussenjaar kun je maar één keer indelen en jouw buitenlandavontuur zal een ‘once in a lifetime experience’ zijn waar je jouw hele leven nog op terug zult kijken!

Kom je er niet uit naar welke bestemming(en) je op taalreis wil gaan in je tussenjaar? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies, kom langs op één van onze informatiedagen of maak een afspraak op ons kantoor in Nijmegen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden in het buitenland? Op de website van StudyTravel taalreizen vind je alles over taalreizen naar het buitenland.

Babette Bleeker
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

Wat te doen in Florence met mooi weer?

Geschreven door Minne Warmerdam op 26 04 2018

Eigenlijk maakt het niet uit in welke periode je besluit een bezoek aan Florence te brengen. Florence is mooi in de winter, herfst, lente en zomer. 

read more

¡Viva Valencia!

Geschreven door Keziah Meeuw op 09 11 2021

"Un tiempo increíble para no olvidar nunca". Ik heb het geluk om te zeggen dat ik op jonge leeftijd al heel wat mooie plekken en landen heb gezien. Van de witte stranden op de Bahama's tot het noorderlicht in Lapland. Maar niets heeft mijn hart sneller doen kloppen dan de stad van de kunst en wetenschappen: Valencia. Nog nooit heb ik mijzelf zó thuis gevoeld op een plek waar mijn huis niet staat.

read more

Mooie taalreis naar Annecy

Geschreven door Eline Verbon op 22 08 2019

In juli 2019 reisde ik voor twee weken af naar de Franse stad Annecy. Daar volgde ik bij de taalschool ‘IFALPES’ een Franse taalcursus. Ik reisde per trein: ’s ochtends stapte ik in Utrecht in om na een fijne, ontspannen treinreis aan het eind van de middag in Annecy aan te komen: perfect!

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes