studytravel
menu

Halloween, el Día de los Muertos en el Día de Todos los Santos: zo wordt het gevierd op jouw taalreis bestemming!

Geschreven door Babette Bleeker op 26 10 2020

Het wordt weer kouder buiten, het is eerder donker, en de feestdagen komen weer langzaam in zicht. In Nederland leven we vooral toe naar Sinterklaas en de kerstperiode, maar in het buitenland wordt er vóór die tijd nog een ander groot feest gevierd; namelijk Halloween!

Beleef Halloween tijdens een taalreis naar de Verenigde Staten

Als er één land is waar Halloween uitgebreid gevierd wordt, dan is het wel de Verenigde Staten. Halloween in Amerika is geweldig om mee te maken tijdens een taalreis en staat garant voor een ervaring die je niet snel zal vergeten! Het is één van de bekendste feestdagen van het land en omdat het zo uitgebreid gevierd wordt, is de feestdag leuk voor iedereen, van jong tot oud. Veel Amerikanen toveren hun huis met Halloween om tot een waar spookhuis; het kan niet gek genoeg! Door je huis en tuin vol te hangen met spinnenwebben, skeletten, vleermuizen, heksen en andere horror-achtige taferelen, laat je zien dat je meedoet met Halloween en dat kinderen welkom zijn om tijdens “trick-or-treat” aan te bellen. Op Halloween avond gaan kinderen in de meest bizarre Halloweenkostuums langs de deuren, maar ook volwassenen doffen zich helemaal op tijdens deze avond. Er worden veel verkleedfeesten georganiseerd, helemaal in Halloween stijl. Daarnaast is het een populaire traditie om “haunted houses” te bezoeken; dit zijn enorme spookhuizen maar dan een stuk grootser en enger dan we ze hier in Nederland kennen!

taalreis-verenigde-staten-haunted-house student-halloween-party Halloween-Canada-Montreal

Als je tijdens de Halloween periode op taalreis bent in de Verenigde Staten kun je niet om de feestdag heen; de meeste taalscholen organiseren veel activiteiten rondom deze feestdag. Denk aan kostuumwedstrijden, Halloween party's of een bezoek aan een Halloween optocht. De meest bekende Halloween optocht is die in New York; de Village Halloween Parade, een spookachtige optocht die wordt gehouden op Halloween avond in de wijk Greenwich Village. Het is dé plek om je Halloween outfit te delen met de wereld!

Halloween in de Verenigde Staten, Canada, Engeland en Ierland: waar komt de feestdag eigenlijk vandaan?

Hoewel Amerika vaak het eerste land is waar mensen aan denken bij Halloween, is dit niet het land waar de feestdag oorspronkelijk vandaan komt. Het woord Halloween is afgeleid van “All Hallows Eve” (Allerheiligen). Dit was de avond voordat de Kelten nieuwjaar vierden. Zij geloofden erin dat de doden op deze avond zouden herrijzen uit hun graf, daarom verkleedden ze zich en zetten ze maskers op, om de boze geesten te verdringen. Veelal Ierse immigranten namen deze tradities mee naar de Verenigde Staten en dat is hoe Halloween in Amerika langzaam is ontstaan en steeds verder is uitgegroeid.

halloween-versierd-huis-taalreis Halloween-evenementen-taalreis

Tot op de dag van vandaag wordt Halloween nog steeds groots gevierd in Ierland, wat de Ieren inmiddels al meer dan 2000 jaar doen. Veel Ieren zijn bijgelovig en houden de eeuwenoude tradities graag in stand. De verschillende steden in Ierland zijn vaak al weken voor Halloween prachtig versierd en tijdens Halloween zijn er door het hele land indrukwekkende processies. Wanneer je in het najaar op taalreis gaat naar Ierland mag je deze spooky feestdag dan ook niet missen!

Naast Ierland en de Verenigde Staten, wordt Halloween in steeds meer landen gevierd. In Canada wordt het feest bijna net zo uitgebreid gevierd als in Amerika, maar ook in steeds meer landen in Europa nemen we de traditie langzaam over.

Allerheiligen in Mexico en Spanje

Ook in veel zuidelijke landen worden er in het najaar verschillende feestdagen gevierd. Zo wordt er in Spanje ieder jaar op 1 november de Día de Todos los Santos gevierd, op de dag na Halloween. Op deze dag worden traditioneel de overleden heiligen geëerd, maar ook familieleden worden op deze dag herdacht. Het is een nationale feestdag waarop iedereen vrij is. De Día de Todos los Santos kent in heel Spanje verschillende tradities, maar iets dat zeker niet kan ontbreken zijn de typisch Spaanse lekkernijen. De bekendste zijn de Huesos de Santo en Buñuelos de Viento. Dit moet je geprobeerd hebben tijdens je taalcursus Spaans in Spanje!

Ook in Mexico wordt er jaarlijks op 1 of 2 november een belangrijke traditie gevierd, namelijk de Día de Muertos, de dag van de doden. Op deze dag komen de doden weer even terug op aarde en vieren ze feest met iedereen die nog leeft. Dit uit zich in verschillende festiviteiten zoals muziek, dansen en veel eten en drinken. Veel Mexicanen schminken zich op deze dag als skelet en verkleden zich met felle kleuren. Ook worden er door het hele land uitbundige parades georganiseerd. Voor veel Mexicanen is dit één van de belangrijkste volksfeesten, dus mocht je rond deze tijd op taalreis zijn in Mexico, dan zal je zeker een bijzondere ervaring op doen!

Mexico-taalreis Taalreis-Mexico-Dia-Muertos

Feestdagen tijdens je taalreis

Waar je ook naartoe gaat op taalreis; ieder land kent zijn eigen feestdagen en tradities! De meeste taalscholen zijn gesloten op nationale feestdagen, waardoor je de kans krijgt om de feestdag te ervaren als een local en erop uit te gaan! Verblijf je bij een gastgezin? Dan zal je de cultuur van dichtbij meemaken en zien hoe zij bepaalde tradities vieren. Ook als je in een appartement of residentie verblijft kun je samen met je internationale klasgenoten de stad in om de lokale tradities en cultuur te beleven.

Heb jij weleens Halloween gevierd in het buitenland, of misschien wel een totaal andere feestdag? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd naar je ervaringen!

Wil jij alvast inspiratie opdoen voor wanneer we weer kunnen reizen? Ontdek dan al onze taalreizen naar het buitenland. Wij helpen jou ook in deze tijd graag met het organiseren van jouw toekomstige taalcursus!

Babette Bleeker
Schrijf een reactie
 UITGELICHT
read more

Mijn taalreis naar Málaga: een warm bad

Geschreven door Bo van Haaften op 10 05 2022

Malaga... wat ben je fijn zeg! Na een tijdje twijfelen waar ik mijn Spaanse taalcursus zou gaan doen en bij welke taalschool (want er zijn zóveel mogelijkheden), ben ik terechtgekomen bij taalschool CLIC gelegen in het centrum van Malaga. StudyTravel heeft me goed geholpen bij deze keuze en zo hebben we samen gekeken naar wat bij mijn behoefte past. 

read more

Voor iedereen die twijfelt over Salamanca

Geschreven door Ilse Verbree op 22 05 2019

Luister, je gaat nergens anders een stad vinden die zo ideaal is voor je taalreis als Salamanca.

Salamanca staat bekend als dé studentenstad van Spanje. Uiteraard zijn Barcelona en Madrid ook populair onder de studenten, maar het leukste studenten sfeertje vind je toch echt in Salamanca.

read more

Taalcursus Engels op Malta

Geschreven door Chris Vlaanderen op 21 12 2017

Hee, mijn naam is Chris en ik ben 23 jaar oud. Afgelopen zomer was ik drie weken op Malta om daar mijn Engels te verbeteren. Maar waarom Malta? Op Malta spreken ze vloeiend Engels, het eiland is mooi en zomers en wordt daardoor steeds populairder bij Nederlanders.

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes