Taalcursussen voor jongvolwassenen (16/17 jaar)

Ben je 16 of 17 jaar, dan zijn er op diverse bestemmingen twee mogelijkheden wat betreft de invulling van je taalreis.

1. Je kiest voor een jongerencursus waarbij je gegarandeerd les hebt met leeftijdgenoten (deze zijn met name mogelijk in de zomervakantie, op enkele bestemmingen ook daarbuiten. Wij adviseren daarin graag!)
2. Je neemt deel aan een cursus voor volwassenen.

Tussen deze twee mogelijkheden zijn belangrijke verschillen die in grote mate de invulling van jouw verblijf in het buitenland bepalen. We willen dat jouw taalcursus zo veel mogelijk aan je verwachtingen voldoet (of deze overtreft!) en daarom is het belangrijk om goed stil te staan bij de keuze van je cursus. Wij helpen je daar graag bij!

De belangrijkste verschillen tussen een jongerencursus en een cursus voor volwassenen zijn:
- wel / niet gegarandeerd les met leeftijdgenoten
- wel / geen compleet programma inclusief verplichte activiteiten
- wel / niet altijd maaltijden inbegrepen
- de mate van 'vrijheid' (wel/geen avondklok)

1. Jongerencursus
Wil je er zeker van zijn dat je met leeftijdgenoten les hebt, dan is de jongerencursus voor jou het meest geschikt. Het verblijf is meestal op basis van volpension en ter plaatse hoef je geen/weinig geld uit te geven. Per taalschool is de mate van vrijheid tijdens het programma anders. Er is vaak een scheiding qua leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld 13-15 en 16-18 jaar. Degenen van 16 jaar en ouder hebben over het algemeen meer vrijheid, mogen later thuis komen en mogen op bepaalde tijden zonder begeleiding de stad in.

We willen je graag zo goed mogelijk adviseren en helpen om een cursus te kiezen die het beste bij je past en aan je verwachtingen voldoet. We beschrijven daarom op onze website zo nauwkeurig mogelijk wat je kunt verwachten.

Deze jongerenprogramma's zijn voornamelijk in de zomermaanden mogelijk. Enkele taalscholen (bijv. om Engels te leren in Exeter, of Frans leren in Antibes) verzorgen deze programma's ook buiten de zomer. Wij helpen je  graag bij de keuze.


2. Intensieve cursus voor volwassenen

Ben je zelfstandig en gewend aan veel vrijheid, dan zijn deze taalcursussen meer geschikt voor jou. De minimum leeftijd voor deelname aan een intensieve taalcursus is op veel scholen 16 of 17 jaar. De leeftijden in de klas variëren en je hebt dus niet persé alleen met leeftijdgenoten les. Dit betekent ook dat de 16- en 17-jarigen op dezelfde manier behandeld worden als de volwassen cursisten. Er is geen toezicht en de deelname aan activiteiten die door de taalschool georganiseerd worden is optioneel.

Verblijf in een appartement of residentie is bij de meeste taalscholen niet mogelijk, je verblijft dus meestal bij een gastgezin. Je reist alleen (of met een medecursist) van je gastgezin naar de taalschool en terug. In sommige gevallen is een toestemmingsformulier van de ouders nodig, waarop onder andere ook aangegeven wordt hoe laat je ’s avonds thuis moet zijn. Het formulier krijg je van ons en kan ook aan StudyTravel teruggestuurd worden.

De taalcursussen voor volwassenen worden het hele jaar door georganiseerd. Hieronder vallen ook bijvoorbeeld examencursussen, denk aan Cambridge of DELF/DALF-examens.

"Het was nu al veruit de beste zomer uit mijn leven!"

Marieke, Antibes